Ruoka

Kolme ruokalajia pallogrilliin – ja yksi jälkkäri

Grillatut vaahtokarkit ja kaurakeksit ovat herkullinen yhdistelmä

Anikó Lehtinen

Grillikasvis- ja vuohenjuustosalaatti

½ kesäkurpitsa paloina
1 keltainen paprika paloina
1 vihreä paprika paloina
2 sipulia isoina paloina
200 g vuohenjuustoa paloina
foliota grillaukseen
1 pnt rucolaa
noin 3 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
pippuria

Pilko kasvikset ja juusto. Lado kasvispalat ja vuohenjuusto neljään pieneen folionyyttiin. Anna nyyttien kypsyä grillinlämmössä (pallogrillin kansi kiinni) noin 20 minuuttia.

Avaa nyytit ja tyhjennä ne isoon kulhoon. Lisää rucola-salaatti ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Valuta lopuksi hunajaa kaiken päälle. Nauti heti.

Vinkki: Tee mahdollisimman litteitä paketteja, jolloin hiillos kypsyttää nyytin ainekset tasaisesti.

Tomaattinen litteä grillikana

4 kanafilettä
Tomaattitahna:
3 dl aurinkokuivattuja tomaatteja liemineen
1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
koristeeksi timjamia

Sekoita aurinkokuivatut tomaatit, niiden liemi ja öljy sauvasekoittimella massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa massa kahteen kulhoon.

Nuiji kanafileet ohueksi leivinpaperin välissä. Laita nuijitut fileet isoon astiaan ja sivele toisesta kulhosta tomaattitahnaa fileisiin. Anna maustua ainakin tunnin.

Grillaa fileet pallogrillissä kypsäksi eli noin 20 minuutin ajan. Ripottele timjamia fileiden päälle ennen tarjoamista. Tarjoa toisen kulhon tomaattitahna kastikkeena.

Vinkki: Voit kokeilla tomaattitahnan kanssa myös nuijittua kalkkunafilettä tai porsaanlihaa.

Grilli hod dog

2 kpl patonkeja tai yksi iso patonki
4 chorizo-makkaraa

Karamellisoitu sipuli:
6 sipulia siivutettuna
3 rkl öljyä
3 rkl kookospalmusokeria tai ruokosokeria

Avokadotahna:
2 avokadoa
½ limen mehu
mustapippuria
suolaa

Poista avokadoista kivet ja lusikoi niiden sisältö kulhoon. Lisää kulhoon puolikkaan limen mehu ja mausteet. Muussaa sisältö haarukalla ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita kylmään hetkeksi.

Kuullota sipulia öljyssä. Lisää hunaja ja anna hautua pehmeäksi ja makeaksi.

Leikkaa patongit neljään osaan. Viillä viilto kunkin palan keskelle.

Grillaa chorizot pallogrillissä.

Kokoa hog dog: laita patongin viiltoon ensin avokadotahnaa, sitten chorizo ja lopuksi karamellisoitua sipulia. Nauti heti.

Vaahtokarkkeja ja kaurakeksejä

noin 10 isoa vaahtokarkkia
Kaurakeksit
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl jauhoja
2,5 dl sokeria (puolet mielellään palmusokeria)
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
1 kananmuna

Tee ensin kaurakeksit kotona uunissa.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Sulata voi ja lisää se joukkoon sekoittaen. Lisää lopuksi joukkoon kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi massaksi.

Ota leivinpaperilla peitetty uunipelti. Jaa taikina pellille ruokalusikalla pieniksi keoiksi – jätä kekojen välille tilaa, sillä keksit leviävät uunissa.

Paista keksejä 200 asteessa noin 5–8 minuuttia. Varo, keksit palavat helposti.

Anna keksien jäähtyä.

Ota jäähtyneet keksit mukaan, kun lähdet grillaamaan. Grillaa paikan päällä vaahtokarkit vaikkapa makkaratikussa niin, että ne pehmenevät ja ruskistuvat hiukan. Laita pari vaahtokarkkia kahden keksin väliin ja paina kevyesti. Nauti hitaasti jälkiruuaksi.

Vinkki: Jos et jaksa leipoa, käytä vaikka Marie-keksejä!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Näin vältät yleisimmät grillausmokat10.6.2014 11.00
Hans Välimäki: Olisi outoa kieltää kaupunkilaisia grillaamasta24.5.2014 08.00
Tortilloja vai pihviä? Testaa grillissä molemmat!27.5.2015 05.30
Voiko taloyhtiö määrätä grillauskiellon? Näin vastaa asiantuntija15.5.2015 13.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu