Ruoka

Näin teet ruotoisista pikkukaloista helposti arkiruokaa

RUOKA  Monitoimikone tai lihamylly on ruotoja vierastavan paras apulainen.

Aasialaishenkisten kalaburgereiden kalana voi käyttää vaikkapa särkeä tai silakoita.

Anikó Lehtinen

Kalastaminen on useimpien mielestä kivaa kesäpuuhaa, mutta varsinkin pienten kalojen perkaaminen voi turhauttaa.

Ruotoisia pikkukaloja ei kuitenkaan kannata heittää vain kompostiin tai säästää kissalle.

”Roskakaloistakin” saa nimittäin maukasta ja edullista kotiruokaa, kun vain tietää, miten saalis kannattaa käsitellä.

Lihamyllyn läpi voi pyöräyttää jopa pienet ahvenet, sillä jauhetussa kalamassassa pienet ruodot eivät haittaa.”

Helpoimmalla kalojen käsittelyssä pääsee, jos hankkii lihamyllyn tai monitoimikoneen.

Lihamyllyn läpi voi pyöräyttää jopa pienet ahvenet, sillä jauhetussa kalamassassa pienet ruodot eivät haittaa.

Jauhetusta kalamassasta on helppo tehdä esimerkiksi kalapuikkoja, -pullia tai -pihvejä.

Niiden makuun saa vaihtelua mausteista. Särkien ja silakoiden pariksi sopivat esimerkiksi aasialaiset mausteet, isompien kalojen kanssa toimivat myös eteläeurooppalaiset maut, kuten basilika ja oliiviöljy.

Toinen oiva tapa on keittää kaloista kalaliemi ruuanlaiton pohjaksi.

Itse tehdystä kalaliemestä saa lisämakua kala- ja äyriäiskeittoihin. Liemen voi myös pakastaa vaikkapa jääpalakuutioihin siivilöinnin jälkeen.

Yksi mainio liemikala on kiiski, jota yleensä muussa ruuanlaitossa vierastetaan.

Ahvenia, lahnoja, suutareita ja särkiä voi myös savustaa.

Jos ruodot savustuksen jälkeenkin inhottavat, kalan voi vielä jauhaa kalapullamassaksi. Näin kalapullien pohjaksi saa lisämakua.

Vähänkin isommat ahvenet kannattaa silti perata ruodottomiksi ja savustaa – savuahvenien maku on kaiken vaivan väärti.

Lahnasta saa erittäin maukkaan myös paistamalla, sillä rasvainen kala on parhaimmillaan uunissa.

Varsinkin iso lahna sopii mainiosti uunikalaksi – siitä ruodot on helpompi perata pois.

Perkaamaan oppii... perkaamalla. Aloittelijalle hyvä apu ovat myös hyvät kalasakset ja kumihanskat; niiden kanssa kalan käsittely tulee tutuksi.

Näin teet kalaliemen pikkukaloista

Perkaa pikkukalat eli poista niiltä kidukset ja suolet.

Laita kalat kattilaan suolaveteen. Kiehauta.

Kuori pinnalle muodostuva vaahto.

Kun vaahdon muodostuminen loppuun, lisää liemeen mausteita, kuten valkopippuria ja laakerinlehti. Lisää mukaan myös erilaisia juureksia.

Voit lorauttaa mukaan vähän hennosti humaloitua lager-olutta tai valkoviiniä.

Hauduta lientä noin 40 minuuttia.

Siivilöi liemi ja käytä kalakeittoon tai pakasta myöhempää käyttöä varten jääkuutioihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Nämä ruuat sopivat pallogrillattavaksi – ja nämä eivät16.6.2015 05.30
Voiko taloyhtiö määrätä grillauskiellon? Näin vastaa asiantuntija15.5.2015 13.33
Kolme ruokalajia pallogrilliin – ja yksi jälkkäri16.6.2015 05.30
Moderni vai perinteinen kalakeitto? Testaa molemmat8.1.2015 21.00
Näin teet jäätelöä itse (ja tiedät, mistä se on tehty)10.6.2015 16.20
Näin teet susheja neljälle17.3.2015 05.00
Näin teet itse kissalle tai koiralle ruokaa27.2.2015 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu