Puheenaihe

Lääkäri varoittaa ihosyövästä – ”Turhan usein todellisuus halutaan kieltää”

Turhan herkkä lääkäriin hakeutuminen on parempi, kuin ihomuutosten sitkeä kieltäminen.

Riikka Nyman

Ihosyöpä vaanii auringonsäteissä ja hiipii iholle verkkaisesti. Riskiryhmässä ovat herkästi hipiänsä polttavat, mutta aurinkoon tottuneet himoulkoilijatkaan eivät säästy.

– Ihosyöpää tavataan usein nimenomaan koko ikänsä ulkona viettäneiden iholla, kun iho on altistunut suurille määrille aurinkoa vuosia. Ruskettuminen ei suojaa syövältä, kertoo Ihotautipoliklinikan vastaava lääkäri Sari Pitkänen HUS:ilta.

Aurinkoisten kesäkelien saapuessa tärkeää olisikin paitsi valella itsensä suojaavalla aurinkorasvalla, myös suojata iho vaatteilla. Pitkänen suosittelee pitkähihaisia pellavavaatteita kuumiin kesäpäiviin.

Ihosyöpiä on useanlaisia. Usein ihosyövästä puhuttaessa puhutaan melanoomasta.

Todellisuus tahdotaan kieltää, vaikka muutos iholla on havaittu.

 

 

Melanooma on muita, tavallisempia ihosyöpiä vakavampi sairaus, sillä se lähettää iholta etäpesäkkeitä muualle elimistöön.

 

Melanoomatapauksista noin 30 prosenttia saa alkunsa olemassa olevasta luomesta, suurempi osa syntyy uutena luomena tai värimuutoksena iholle.

Tyvisolusyövistä 95-99 prosenttia saadaan kirurgisesti täysin hoidettua.

 

 

Aikainen havaitseminen ja hoito on melanoomassa ensiarvoisen tärkeää, jotta etäpesäkkeitä ei ehdi muodostua.

 

– Turhan usein ihminen viivyttelee hoitoon hakeutumista. Tuntuu, että todellisuus tahdotaan kieltää, vaikka muutos iholla on havaittu. Onkin parempi käydä tarkistuttamassa epäilyä herättävät luomet liiankin herkästi, kuin jäädä kotiin, Pitkänen sanoo.

Iholla alkunsa saavat melanooman lisäksi myös okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä. Näistä jälkimmäinen on ihosyövistä yleisin, mutta paikallisesti hoidettavissa.

Tyvisolusyövistä 95–99 prosenttia saadaan kirurgisesti täysin hoidettua.

Tyvisolusyöpä eli basaliooma on hidas sairastuttaja. Tauti kehittyy syöväksi 20–30 vuoden kuluessa altistumisesta UV-säteilylle. Hitaan luonteensa vuoksi basalioomadiagnooseja tehdään yleensä yli 50-vuotiaille.

Tyvisolusyövän kehittymisessä olennaista on koko elinaikana iholle kertynyt UV-säteily, ei niinkään yksittäinen ihon palaminen.

Ehkäisemisessä suojavoiteen ja vaatteen peittoaa vain yksi keino: keskipäivän auringon välttäminen. Pitkänen suosittelee lomalaisellekin päivän polttavimman auringon ajaksi varjoisaa paikkaa.

Tarkkaile ja muista VARO

Ihosyövän tunnusmerkkejä ovat muutokset ihossa. Värimuutokset, haavaumat ja pinnalliset rupeutumat on syytä tarkistuttaa.

Melanooman tunnistamiseen VARO on helppo muistisääntö, jolla arvioida piirteitä:

V - Väri epätasainen

A - Alueen halkaisija yli 6 mm

R - Reuna epäsäännöllinen

O - Osat epäsymmetriset

Jokin näistä, tai luomen punoitus, kutiaminen tai ”tuntuminen”, rupeutuminen tai verenvuoto on syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Myös syöpäjärjestöt järjestävät luomitarkastuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Syöpäpotilaiden määrä kasvanut roimasti – riittävätkö rahat hoitoon?25.6.2015 09.36
Tiesitkö tämän melanoomasta? Syntyy yleensä luomettomaan kohtaan10.4.2015 07.30
Melanooma yleistyy – näin moni sairastuu vuonna 202016.4.2014 10.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu