Puheenaihe

Roskisten penkojat jättävät katokset siivottomaan kuntoon – ”Lähtökohtaisesti ei sakoteta”

Roskiksien penkojat jättävät usein jälkeensä paljon sotkua. Poliisi ei lähtökohtaisesti sakota tonkijia. Kuvituskuva

Jonna Hovi-Horkan


Roskiksia penkovat ottavat taloyhtiöiden asukkaita hermoon pääkaupunkiseudulla.

Esimerkiksi Helsingissä on törmätty tilanteisiin, jossa lukitsemattomiin roskakatoksiin on mennyt ihmisiä tonkimaan roskiksia ja etsimään tavaroita. Etsijät ovat usein kerjäläisiä ja jättävät katokset siivottomaan kuntoon.

– En voi sanoa että kovin isoa määrää tällaisia tapauksia olisi, mutta kyllä niitä alkukesänä on jo ollut. Etsijät ovat suurimman osan ajasta ulkomailta tulleita kerjäläisiä etsimässä tavaroita. Ruokaa etsitään aika harvoin. Suurin ongelma roskisten penkomisessa on se, että tekijät jättävät usein alueen roskaiseksi, ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista toteaa.

Roskisten penkojista keskusteltiin kesäkuussa muun muassa Munkin seudun Facebook-ryhmässä. Kommentoijat olivat huolissaan muun muassa siitä, että roskisten penkojat voisivat varastaa henkilötietoja roskiksesta.

Keskustelut on kuitenkin tällä hetkellä poistettu, sillä osa keskustelijoista koki niiden muuttuneen liikaa vastakkainasetteluksi.

Kommentoijat pohtivat muun muassa roskiskatosten lukitsemista. Monissa taloyhtiöissä näin jo tehdäänkin.

– Tämän asian takia roskikset yleensä ovat lukossa Helsingissä. Tapauksia on tullut vuosien saatossa jonkun verran, mutta ei tämä nyt mikään ihan hirveän yleinen ongelma tunnu olevan tai ainakaan minun korviini ei ole kantautunut. Varsinaisesta buumista ei voida puhua, logistiikkapäällikkö Iiro Nuutinen HSY:stä kertoo.

Ylikomisario Roimun mukaan poliisi puuttuu roskisten penkomiseen keskeyttämällä toiminnan. Sakotuskynnys on kuitenkin korkea.

– Lähtökohtaisesti emme lähde heti sakottamaan. Jos paikat on roskattu niin toki jäljet pitää siistiä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kauppa uhkaa roskisruuan dyykkaajaa poliisilla – näin sanoo laki9.3.2015 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu