Puheenaihe

Remu muuttaa takaisin Helsinkiin – ”Joskus sitä jämähtää, saatana”

KOTIIN  Porvoo oli Remu Aaltoselle koti 20 vuoden ajan – mutta ei enää. Näiden vuosien aikana miehelle on sattunut ja tapahtunut jos jonkinlaista.

Remu Aaltonen uskoo kesyyntyneensä hieman Porvoon vuosiensa aikana. Muusikko arvelee tässä piilevän selitys sille, miksi hän viihtyi kaupungissa 20 vuoden ajan.

Juha Perämäki

– Joskus sitä jämähtää, saatana, tiivistää Remu Aaltonen syyn siihen, miksi hän viihtyi Porvoossa 20 vuoden ajan. Kai sitä on iän myötä kesyyntynyt hieman, muusikko arvelee.

Mutta aikansa kutakin, Aaltonen huomauttaa, sillä nyt rokkitähti on päättänyt karistaa kaupungin tomut jaloistaan. Edessä on muutto Helsinkiin.

Olen törmännyt tolppiin, ollut välillä halvaantuneena ja silti kolunnut kissanristiäisiä. Se on taidetta."

Paljon on ehtinyt vuosien varrella tapahtumaan. Luomistyön lisäksi Aaltonen on muun muassa halvaantunut ja toipunut koiravaljakko-onnettomuudessa, tullut valituksi Porvoon kaupunginvaltuustoon useammallekin kaudelle SDP:n sitoutumattomana ehdokkaana, saanut syytteen huumeiden hallussapidosta sekä joutunut autokolariin.

Puhumattakaan rocklegendan vanhassa kaupungissa sijaitsevan asunnon palosta, joka herätti paljon huomiota. Toukokuun 2004 palo tuhosi yhtä Porvoon arvokkainta rakennusta, ja teknisissä tutkimuksissa todettiin, että palo oli saanut alkunsa Aaltosen takasta.

– Semmoinen moka, että pääsi brennaan tuo luukku. Ihmiset oli, että ”oi, kauheaa”. Silloin hiffasin, että moni oli siitä surullisempi kuin minä itse, Aaltonen päivittelee.

Rockkukon elo Porvoossa alkoi vuonna 1996. Aiemmassa haastattelussa (UM 9.7.2014) Aaltonen sanoo, että päätös syntyi kaverin yllytyksestä. Muusikkoa oli kehotettu ostamaan Linnan talo, ja hän päätti tarttua tilaisuuteen.

– Täällähän on kiva käydä, turistitkin on neljä viisi tuntia, jonka jälkeen ne lähtee pois haltioissaan. Talvella puhutaankin sitten ihan eri kieltä, ei täällä silloin ole ketään, Aaltonen lataa kaupungin tunnelmasta.

Muuton jälkeen miestä valitettavasti kohtasi melko pian epäonni. Saman vuoden maaliskuussa hän joutui Kittilässä koiravaljakko-onnettomuuteen, joka halvaannutti hänet hetkellisesti. Elämäänsä taaksepäin muistellessa muusikko kuitenkin toteaa, että kaikella hänelle tapahtuneella on ollut jokin merkitys.

Hän osaa myös suhtautua huumorilla menneisiin takaiskuihin. Esimerkiksi taiteilijaneläkkeestä puhuessaan Aaltonen nostaa esiin historiansa.

– Olen törmännyt tolppiin, ollut välillä halvaantuneena ja silti kolunnut kissanristiäisiä. Se on taidetta. En kuitenkaan tarkoita, että siitä pitäisi palkintoja saada, koska tyhmähän mä olen kuin saapas, kun mulle tuollaisia tapahtuu.

Niin, se tolppaan törmääminen. Tapahtuma nosti miestä otsikoihin kesällä 2012. Aaltonen oli suuntaamassa Turun kesäteatterista takaisin Porvooseen, kun yht’äkkiä matka tyssäsi.

– Pum! Suoraan tuli tolppa eteen. Aloin vaan huutamaan hirveään ääneen sitä mukavaa paikkaa – ”mitä helvettiä!”

Vaikka olihan muusikkoa riepoteltu lööpeissä ennen tätäkin. Vuoden 2000 lopulla Aaltosta vastaan nostettiin syyte huumeiden hallussapidosta, sillä miehen hotellihuoneesta Kolarissa oli löytynyt noin 2 grammaa amfetamiinia.

Tapaus sattui Aaltosen kannalta erittäin epäedulliseen aikaan, sillä hänet oli juuri valittu kaupunginvaltuustoon SDP:n listoilta sitoutumattomana edustajana.

Kohu ei kuitenkaan vaikuttanut rokkarin kaupunginvaltuutetun uraan, joka jatkui vuoteen 2008. Silloin iski turhautuminen poliittisiin prosesseihin.

– Hiffasin, että homma oli ihan runonlausuntaa. Asiat päätetään ihan jossain ihan muualla. Politiikka on teatteria, ja vielä huonoa sellaista.

Tikulla silmään, joka taakseen katsoo. Jos jäisin kaipaamaan Porvoota, niin eihän silloin kannattaisi muuttaakaan."

Vaikka kunnallispolitiikka pikkuhiljaa alkoikin maistua puulta, istui Aaltonen siitä huolimatta uskollisesti valtuuston kokouksissa. Kokemuksestaan muusikko ammentaa voimaa kritisoida nykytilannetta.

– Eihän asioista voi puhua, ennen kuin on itse nähnyt sitä touhua.

Suomen tilanteessa riittäisikin Aaltosen mielestä kritisoitavaa. Esimerkiksi Finlandia-hymnin säkeiden miettiminen saa muusikossa aikaan vain kirosanojen puuskia.

– ”Oi herää, Suomi”... Se jätkä, joka on nuo tekstit tehnyt, ei varmasti tiennyt, että se maalaa piruja seinille.

Suomi on kuulemma muuttunut niin, että Aaltonen hädin tuskin tunnistaa sitä kotimaakseen enää. Muuttoa ulkomaillekin tulee pohdittua, mutta palavaa hinkua sellaiseen ei sentään ole. Turhapa sitä on miettiäkään vielä, kun nykyisetkin muuttolaatikot ovat purkamatta.

Nyt muusikon kotimaja nimittäin muuttaa Helsinkiin. Vaihtelu kuulemma virkistää, ja haikeutta Aaltonen ei omien sanojensa mukaan tunne lähdöstään.

– Tikulla silmään, joka taakseen katsoo. Jos jäisin kaipaamaan Porvoota, niin eihän silloin kannattaisi muuttaakaan. Tässä mestassa, hienossa vanhassa empirekaupungissa, ei ole mitään vikaa...

Missä sitten on?

– En sano, Aaltonen vastaa salamyhkäisesti.

Roadrunner-juhlakiertue

Hurriganesin klassikkolevy juhlii 40 vuoden ikäänsä, jonka kunniaksi Remu Aaltosella on edessään kesän kattava kiertue. Esiintymisiä on tiedossa mm. Tirmo Blues -tapahtumassa 17.7.
– Mä en itse noista keikoista yksityiskohtaisesti tiedä. Muut suunnittelee ja vislaa vaan pilliin, että juna lähtee, muusikko kuittaa kysymyksen kesän ohjelmasta.

Kiertueella on luvassa sekä suomenkielisiä kappaleita että Hurriganes-materiaalia.

Levyn ikoninen arvo ei ole ajan saatossa hiipunut, ja Aaltosen mukaan syy tähän on hyvin yksinkertainen.
– Mitään asiaa ei ole järkeä ruveta sahaamaan moneen kertaan. Äänityksissä oli hirveä kiire koko ajan, neljä päivää aikaa tehdä se levy. Se taika on siinä.

– Sanoin miksaajalle, että katso meidän turpia ja tee soundista niiden mukainen – helvetin ruma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Remu Roadrunner-albumista: Ajattelin, että kukaan ei voi tehdä neljässä päivässä levyä28.9.2014 21.00
Tiedätkö, missä legendaarinen Hurriganes-kansi kuvattiin?5.12.2014 19.23
Tämä puisto halutaan nimetä Hurriganes-basistin mukaan24.10.2014 11.09
Remu: Hurriganes-musikaali on piste elämäntyölleni20.11.2012 10.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu