Puheenaihe

Uusien vastaanottokeskusten sijainti salataan – selvitystyötä tehdään vauhdilla

Suomeen tarvitaan viisi uutta vastaanottokeskusta, koska turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa nopeasti. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Maahanmuuttovirasto suunnittelee avaavansa neljä tai viisi uutta vastaanottokeskusta turvapaikanhakijoille alkusyksyn aikana. Selvitystyötä uusien keskusten avaamisesta tehdään parhaillaan viidellä paikkakunnalla Suomen Punaisen Ristin (SPR) kanssa.

Yksi paikkakunnista on Tornio, jossa yhdeksi sijoituspaikaksi on soviteltu muun muassa paikallista kansanopistoa.

Neljän muun paikkakunnan nimeä Maahanmuuttovirasto ei paljasta.

– Selvittely on kesken eikä täyttä varmuutta asioista ole. Haluamme myös, että kaikki mukana olevat toimijat saavat prosessinsa kuntoon ja etenemme asiassa yhdessä, ylitarkastaja Olli Snellman Maahanmuuttovirastosta pyörittelee.

Tiedossa on, että osa selvityksen kohteena olevista keskuksista on uusia, osa taas vanhoja keskuksia, jotka on lakkautettu viime vuosina. Paikat sijaitsevat ympäri Suomea.

Erityisesti majoituspaikkoja haluttaisiin lisätä pääkaupunkiseudulle, koska suurin osa turvapaikkahakemuksista tehdään Helsingissä.

On mahdollista, että yksi uusi keskus tulee jonnekin päin Uuttamaata. Keski-Uusimaa on näillä näkymin pois laskuista.

– SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piriin kanssa on tarkoitus aloittaa elokuussa selvitystyö mahdollisuudesta avata vastaanottokeskus jonnekin entisen Uudenmaan läänin alueelle, Snellman kertoo.

Selvitystyö viidestä tämänhetkisestä kohteesta pyritään saamaan valmiiksi heinä–elokuussa. Lopullisen päätöksen keskuksen avaamisesta tekee sisäministeriö. Riippuen tilojen kunnosta, keskuksen lopulliseen avautumiseen menee noin kuukausi.

Snellman pitää todennäköisenä, että alkusyksyn aikana Suomeen saadaan perustettua ainakin kaksi tai kolme uutta keskusta. Se, että asia selvitetään viidellä paikkakunnalla, ei tarkoita sitä, että kaikki toteutuvat.

Verkkokeskusteluissa on jo maalailtu vastaanottokeskusta muun muassa Kellokosken sairaalalta mahdollisesti tyhjeneviin tiloihin.

Tästä on kyse

Maahanmuuttovirasto kaavailee neljän tai viiden uuden vastaanottokeskuksen avaamista eri puolille Suomea alkusyksyn aikana. jokaiseen keskukseen tulisi vähintään 150 majoituspaikkaa.

Syynä on se, että turvapaikanhakijoiden määrä on kasvamassa ennätyssuureksi. Kuluvan vuoden aikana turvapaikkaa on hakenut Suomesta noin 3 500 henkilöä, kun koko viime vuonna hakijoita oli 3 651. Eniten tulijoita on saapunut Irakista, Somaliasta ja Albaniasta.

Lähes kaikki tämänhetkiset majoituspaikat vastaanottokeskuksissa ja alaikäisten yksintulleiden turvapaikanhakijoiden ryhmäkodeissa ovat täynnä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Pakolaisten vastaanottamiseen ehdotetaan 19,5 miljoonan euron lisärahoitusta24.6.2015 18.06

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu