Puheenaihe

90 prosenttia tai 10 prosenttia vastustaa – näin voimakkaasti maahanmuutto jakaa Eurooppaa

Oheinen graafi kertoo, miten kiistelty aihe maahanmuutto on Euroopassa.

Brookings-instituutti

Eurooppalaisten suhtautumisessa maahanmuuttajiin on suuria eroja riippuen siitä, missä maassa asutaan ja mikä ikäisiltä ihmisiltä asiasta kysytään.

Jyrkimmin kantaväestö suhtautuu maahanmuuttoon Välimeren ympäristössä. Vertailun kärjessä on afrikkalaissiirtolaisten kanssa kamppaileva Kypros, jossa jopa 90 prosenttia väestöstä pitää maahanmuuttoa huonona asiana.

Suhtautuminen on valtaosin negatiivista myös monessa muussa maassa, kuten Unkarissa, Tsekissä, Itävallassa, Luxemburgissa ja Suomessa.

Mitä vanhempi vastaaja on, sitä todennäköisemmin hän suhtautuu maahanmuuttajiin negatiivisesti.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuslaitos Brookings Instituten tuoreesta blogista, jossa pohjana on European Social Survey 2002–2012 -tutkimus.

Suomessa kantaväestö suhtautuu maahanmuuttajiin keskimääräistä penseämmin. Iäkkäästä väestöstä noin 70 prosenttia suhtautuu muuttajiin negatiivisesti, kun nuoremmissa ikäryhmissä osuus on 50 prosenttia.

Positiivisin suhtautuminen on Ruotsissa, jossa vain 10 prosenttia nuorista ja vajaat 20 prosenttia iäkkäistä suhtautuu muuttajiin negatiivisesti. Ruotsissakin asenteet ovat viime vuosina tosin kiristyneet, kun muuttajia on tullut maahan runsaasti ja laitaoikeistolainen Ruotsidemokraatit on lisännyt kannatustaan nopeasti.

Maahanmuuton taloudellista ja sosiaalisista vaikutuksista kiistellään ympäri Eurooppaa. Maahanmuuton puolustajat korostavat, että ikääntyvät Euroopan maat tarvitsevat muuttajia ja uutta työvoimaa. Vastustajat vetoavat siihen, että muuttajista tulee ensi vaiheessa paljon kuluja ja erilaisten kulttuurien törmääminen voi hajottaa yhteiskuntia.

Blogin tiedot koonnut Maailmanpankin tutkija Hernan Winkler huomauttaa, että iäkkäiden negatiivinen suhtautuminen maahanmuuttoon on ristiriitaista, sillä juuri heidän ikäryhmänsä voi hyötyä maahanmuuttajista, kun lisääntyvä työvoima laskee palveluiden hintoja.

Muuttajista tuleva työvoima on Winklerin mukaan myös takaamassa eläkejärjestelmää.

Winklerin blogin jakoi sosiaalisessa mediassa kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Husu Husseinilta taas rajua puhetta somalien puolesta – IS: Tässä selitys29.7.2015 09.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu