90 prosenttia tai 10 prosenttia vastustaa – näin voimakkaasti maahanmuutto jakaa Eurooppaa

Oheinen graafi kertoo, miten kiistelty aihe maahanmuutto on Euroopassa.

Brookings-instituutti

Eurooppalaisten suhtautumisessa maahanmuuttajiin on suuria eroja riippuen siitä, missä maassa asutaan ja mikä ikäisiltä ihmisiltä asiasta kysytään.

Jyrkimmin kantaväestö suhtautuu maahanmuuttoon Välimeren ympäristössä. Vertailun kärjessä on afrikkalaissiirtolaisten kanssa kamppaileva Kypros, jossa jopa 90 prosenttia väestöstä pitää maahanmuuttoa huonona asiana.

Suhtautuminen on valtaosin negatiivista myös monessa muussa maassa, kuten Unkarissa, Tsekissä, Itävallassa, Luxemburgissa ja Suomessa.

Mitä vanhempi vastaaja on, sitä todennäköisemmin hän suhtautuu maahanmuuttajiin negatiivisesti.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuslaitos Brookings Instituten tuoreesta blogista, jossa pohjana on European Social Survey 2002–2012 -tutkimus.

Suomessa kantaväestö suhtautuu maahanmuuttajiin keskimääräistä penseämmin. Iäkkäästä väestöstä noin 70 prosenttia suhtautuu muuttajiin negatiivisesti, kun nuoremmissa ikäryhmissä osuus on 50 prosenttia.

Positiivisin suhtautuminen on Ruotsissa, jossa vain 10 prosenttia nuorista ja vajaat 20 prosenttia iäkkäistä suhtautuu muuttajiin negatiivisesti. Ruotsissakin asenteet ovat viime vuosina tosin kiristyneet, kun muuttajia on tullut maahan runsaasti ja laitaoikeistolainen Ruotsidemokraatit on lisännyt kannatustaan nopeasti.

Maahanmuuton taloudellista ja sosiaalisista vaikutuksista kiistellään ympäri Eurooppaa. Maahanmuuton puolustajat korostavat, että ikääntyvät Euroopan maat tarvitsevat muuttajia ja uutta työvoimaa. Vastustajat vetoavat siihen, että muuttajista tulee ensi vaiheessa paljon kuluja ja erilaisten kulttuurien törmääminen voi hajottaa yhteiskuntia.

Blogin tiedot koonnut Maailmanpankin tutkija Hernan Winkler huomauttaa, että iäkkäiden negatiivinen suhtautuminen maahanmuuttoon on ristiriitaista, sillä juuri heidän ikäryhmänsä voi hyötyä maahanmuuttajista, kun lisääntyvä työvoima laskee palveluiden hintoja.

Muuttajista tuleva työvoima on Winklerin mukaan myös takaamassa eläkejärjestelmää.

Winklerin blogin jakoi sosiaalisessa mediassa kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.).

Kommentit

Monen maan osalta huoltosuhde heikkenee entisestään maahanmuuton myötä. Ilmainen ja vastikkeeton elämä kiinnostaa tulijaa. esim. Pohjolassa "työvoimapulaa" paikataan lisäämällä työttömyyttä.

Uppoava pohjola?

Voi kuinka me suomalaiset ollaan rasisteja. Kuten tilasto kertoo, saatais tässäkin asiassa ottaa mallia länsinaapurista. Siellä kaikki rakastaa kaikkia vaikka käsikranaatit paukkuukin, älkää uskoko median ja ruotsalaisten valheita muukalaisvastaisuudesta Ruotsissa.

herkko

tuore on tutkimus jos uusimmat lähteet on vuodelta 2012. Puolassa monta kertaa käynneenä ja paikallisten kanssa juttelut, tulin siihen tulokseen ettei siellä juuri kukaan pidä maahanmuuttoa hyvänä asiana.

....

Puolalaiset ovat omanlaisiaan ja Puolassa on perinne nuivasta suhtautumisesta. II ms aikana puolalaiset vihasivat juutalaisia ja hyväksyivät ilolla sen, että natsit teurastivat juutalaisia. Silti he eivät hyväksyneet natseja miehittäjinä.

Todennäköisesti suhtautuminen maahanmuuttajiin kumpuaa samasta monokulttuurisesta nuivuudesta kaikkea vierasta kohtaan.

Anonyymi

Olisi pitänyt mennä vielä meren taakse. Kanadassa maahanmuuttoa tukee vahvasti valtiovalta ja kansa. Se nähdään siellä kansantaloudellisena voimavara. Samalla se on yksi maailman monikulttuurisimmista maista. Somaleita? Noin 150 000. Mitähän siellä tehdään toisin?

Semakel

Kanadaan tullaan tekemään TÖITÄ eikä kotona makoilemaan tai notkumaan kauppakeskuksissa päivät pitkät veronmaksajien piikkiin. Terveydenhuolto on Kanadassa verovaroin hoidettu mutta kaikki muu onkin sitten jo toisin. Äitiysloma on 15 vkoa ja vanhempainrahaa maksetaan maksimissaan 35 viikkoa. Vertaapa tätä vaikka Espoon 341 + 218 / € kk kotihoidontukeen !!! Peruskoulutus on julkisin varoin kustannettua mutta jos haluat laittaa lapsesi korkeatasoiseen perusopetukseen niin maksat yksityisen koulun lukukausimaksut. Ammatti- ja korkeakoulut samoinkuin yliopistot ovat maksullisia (ala säästää ajoissa lapsesi koulutukseen !). Opintotukea ei ole. Yhteiskunta ei myöskään maksa lapsesi harrastuksia. Maahanmuuttajalle ei myöskään osoiteta kunnan asuntoa kaupunkien parhailta paikoilta eikä maahanmuuttajien vuokria makseta.

Suomi vetelät

''Blogin tiedot koonnut Maailmanpankin tutkija Hernan Winkler huomauttaa, että iäkkäiden negatiivinen suhtautuminen maahanmuuttoon on ristiriitaista, sillä juuri heidän ikäryhmänsä voi hyötyä maahanmuuttajista, kun lisääntyvä työvoima laskee palveluiden hintoja.''

Työvoiman liikakasvu aiheuttaa myös hintakilpailua joka taas pakottaa työnantajat palkkaamaan ihmisiä joilla ei niin ammattitaitoa ole mutta ovat halvempia tämän takia palkata.
Ja en nyt itse näkisi mitään syytä tässä tilanteessa, missä firmoja jyrätään nurin ja ihmisiä potkitaan pihalle ottaa yhtään lisää työttömiä tänne. Johan tuo vapaa liikkuvuus euroopassa tuo tänne kausityöntekijöitä urakoitsijoita ja vielä ihan ulkomaisia hanttihomma miehiä ja naisia.
Että niinkuin mikä ihmeen työvoimapula iskee tulevaisuudessa.... Ja kyllä syntyvyys olisi nousussa jos talouskin olisi kunnossa ja ihmisillä työtä mitä tehdä. Henkilökohtaisesti kun itse ja jos vaivaistalo ikään pääsen niin mielummin otan asiantuntevan suomalaisen työntekijän joka ymmärtää suomalaista sielunelämää ja kieltä kuin jonkun ulkomaan elävän joka suomea hädin tuskin osaa ja ymmärtää tätä maailman vaikeimpiin kuuluvista kielistä.

Jallukola

Joku työvoimapula täytyy olla, kun minuakin 65 -vuotiasta eläkeläistä viedään keikkatyöstä toiseen. Enkä takuulla vie nuorempien sijaisten hommia.

Semakel

Kanadassa on käytössä pisteytys malli. Sinne otetaan sisään vain koulutettua väkeä. Normi suomalaisetkaan ei ole helppo päästä tuosta seulasta läpi - sopii yrittää.

Na

Miksi kukaan vastustaisi esim.somaleja jotka ovat nöyriä ja ahkeria työntekijöitä.Joka aamu tuhannet somalit lähtevät työelämään jotta suomalainen yhteiskunta pyörii.

hyviä siivojia mamut kyllä on

Kaikki rasismi loppuisiheti jos tänne otettettaisiin VAIN pakolaisina ja kiintiömamuina niitä mainosten ja median markkinoimia naisia ja kärsiviä tyttölapsia. Naiset eivät tee jrikan rikoskia, sopeutuvat yhteiskuntaan ja ovat hyödyksi yhteiskunnalle. Naisille voitaisiin opettaa meidän tasa-arvoa, ehkäisyä, terveydenhoitoa jne jota ne voisivat sitten viedä omaan maahansa. Mutta ei. 90% tänne otettavista on nuoria hyväkuntoisia miehiä! Onko taustalla piilossa jokin rasistinen rodunjalostusoppi jonka tarkoitus on tuottaa tänne "parempia" miespuolisia lapsentekijöitä??!

näin rasi poistuu

Tolkuttomia valheita, joita ei enää nykyään kukaan usko. Tietyt porukat, mm. monet toimittajanrotat haluaisivat jatkaa eloa vaiheessa. Se vain ei onnistu nykyään netti- ja someaikana. Afrikasta tulevasta maahanmuutosta on vain ja ainoastaan haittaa koko Euroopalle. Työvoimapula ja ikääntyvä väestö! My ass!

Tepa

En usko, että te kaikki rasistit olette kesälomalla kirjoittamassa tänne virastoaikana. Olette työtä vieroksuvia lusmuja, eikö vain?

Minä olen eläkkeellä ja hyväkuntoinen. Kunhan 80 lähestyy en odota, että saisin apua ja vanhuspalveluja yhdeltäkään työtä vieroksuvalta valkoihoiselta. Olletikin hoitajani, syöttäjäni ja kävelyttäjäni on musta kuin yö ja ystävällinen kuin enkeli.

Anonyymi

Tuo tilasto Ruotsista kertoo kaiken olennaisen.
Ruotsissa maahanmuutosta ei juuri keskustella tai kiistellä, sillä Ruotisissa ei ole enää sananvapautta, sillä et saa olla asiasta eri mieltä.
Itse en haluasi elää Ruotsin kaltaisessa diktatuurivaltiossa, jossa lähiötkin palavat yötä päivää eikä asialle saa tehdä mitään.
Anonyymi voisi muuttaa vaikka Ruotsiin.
Siellä, kun ei asioista voi olla edes erimieltä.
Se on meidän kaikkien etu, että sinä muutat pois täältä, mutta onneksi sinä et elä kauaa.

Haloo

Onneksi emme ole Ruotsi.
Ruotsin suhtautuminen maahanmuuttoon ja sen maahanmuuttopolitiikka on ollut sille erittäin vahingollista.
Kuten tiedämme monissa Ruotsin lähiöissä Malmö, Rosengård, Rynkeby jne on levottomuuksia ja pommit lentelevät kaduilla.
Olkoonkin niin, että suhtaudumme jatkossakin nuivasti maahanmuuttoon.
Se on meidän kaikkien etu.

Jipii

Kuinka Suomessa luullaan onnistuttavan monikulttuurisuudessa, kun meitä viisaammat kansat kuten britit, ranskalaiset ja sakut eivät ole onnistuneet siinä 400 vuodessa?

- Ahvenanmaalaiset eivät suvaitse suomalaisia eivätkä halua puhua tai oppia suomen kieltä.
- Rantaruotsalaiset eivät suvaitse suomen kielen opetusta omille lapsille omissa kouluissaan.
- 1946 Sodan jälkeen "outoa kieltä puhuvia" siirto Karjalaisia ei otettu millään ruotsinkielisille alueille.
- Amerikan alkuperäis asukkaat intiaanit on suljettu reservaatteihin levittämästä Tomahawk-kulttuuriaan.
- Jugoslavia oli Titon väkipakolla yhdistetty kokoelma riitaisia balkanilaisia kansoja.
- Suomalainen ravikansa ei ole 500 vuodessa omaksunut minkäänlaista työkulttuuria.
- Tynnyrisavolainen ei 40v. aikana integroidu Sevettijärven kantaväestöön.
- Virolainen ei tule toimeen venäläisen kanssa 4 sukupolven jälkeen.
- Ranskankieliset hakevat itsenäisyyttä ja autonomiaa Kanadassa
- Arabit ja juutalaiset ovat tapelleet jo yli 2000 vuotta.
- Shiiat tappelee sunnien kanssa kaikkialla lähi-idässä.
- Torinolainen ei tee kauppaa Sisilialaisen kanssa.
- Katalonia ja Baskimaa haluaa eroon Espanjasta.
- Belgian Flaami ei puhu Valloonille.
- Kypros on jaettu kahtia.
- Kokonaiset valtiot hajoavat kahtia esim. Etiopia ja Sudan

Youtubelta läytyy helposti David Cameronin ja Angela Merkelin lausunnot "We have utterly failed in multiculturalism"

Monikulttuurisuus toimii ainoastaan kukkahattusetien ja - tätien päässä ja niiden jotka hyötyvät sen ympärille kyhätyistä järjettömyyksistä ja vastaanotto ym. Muista busineksista

Mediavalheet

"lisääntyvä työvoima laskee palveluiden hintoja."
Tässähän se taisikin tulla syy määrättyjen tahojen kovaan intoon saada maahan lisää maahanmuuttajia. Millä perusteella lisääntyvä työvoima laskisi palveluiden hintoja? No tietyesti siksi, että tällöin voidaan korvata suomalaisia työntekijöitä maahanmuuttajille, joille työnantajien haaveiden mukaan ei tarvitse maksaa niin paljoa palkkaa kuin suomalaisille.

Samalla logiikalla olisi palveluiden hintojen pitänyt jo useampana vuonna laskea työttömien eli siis tarjolla olevan työvoiman määrän koko ajan lisääntyessä. Ovatko siis palveluiden hinnat laskeneet, enpä ole huomannut.

Sirkka23

"Vastustajat vetoavat siihen, että muuttajista tulee ensi vaiheessa paljon kuluja"
Miten niin ensivaiheessa?
...
Tällä hetkellä pisimmät jonot ovat luku- ja kirjoitustaidottomien kursseille sekä hitaasti eteneville kielikursseille. Peruskursseille pääsee nopeammin. Länsipiin mukaan kursseille hakeutumiseen vaikuttavat myös henkilökohtaiset syyt, kuten se, että osa on halunnut jäädä vielä kotiin hoitamaan lapsia.....
http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttaja_voi_jonottaa_kielikurssille_kuukaus... 041214

On paljon maahanmuuttajia, jotka eivät osaa suomea nimeksikään vaikka ovat asuneet täällä kymmenenkin vuotta ja käyneet kursseja. Mistä tämä johtuu?
Merja Vannela: Tämä on totta. Siihen on monta selitystä. Useimmiten kyse on siitä, että ihminen ei itse ole panostanut silloin, kun yhteiskunnan puolelta on mahdollisuus annettu!!!
http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttajien_kritiikkia_suomen_opetukseen__nai... 060314

Maahanmuuttavien miesten työllistyminen ei ajan mittaan juuri muuksi muutu, kertoo tuore tutkimus maahanmuuttajien työllistymisestä.
– Toinen yllättävä löytö koskien maahanmuuttajien työllistymistä on se, että 37 ikävuoden jälkeen työllistymisen todennäköisyys alkaa laskea, kertoo tutkimusjohtaja Markus Lahtinen Pellervon taloustutkimuksesta.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/maahanmuuttajien-tyollistymi... 100214

"Kai­kis­sa mais­sa, jois­sa ko­ti­hoi­don tu­kea mak­se­taan, maa­han­muut­ta­jat ovat ylie­dus­tet­tu­na. Tu­ki voi eris­tää hy­vin te­hok­kaas­ti yh­teis­kun­nas­ta. Ei tar­vit­se osal­lis­tua, in­teg­roi­tua, yrit­tää saa­da töi­tä, opis­kel­la kiel­tä.
http://www.hs.fi/paivanlehti/24032013/sunnuntai/Koti%C3%A4iti+kiipeliss%...

Suurin osa Suomeen muuttajista on ollut vaikeasti työllistettäviä!!!
http://www.stat.fi/tup/tietoaika/til...muuttajat.html

MOT teki myös vertailun maahanmuuttajien nauttiman sosiaaliturvan tasosta eri Euroopan maissa. Paljastui, että Suomi on parempaa elämää etsiville kehitysmaiden ihmisille erittäin houkutteleva kohdemaa.
Suomessa olevan maahanmuuttajan perheenjäseniä ja sukulaisia Suomen tarjoamat anteliaat etuudet vetävät puoleensa voimakkaasti. Tämän vuoden aikana Suomeen odotetaan jopa 5 000 uutta perheenjäsentä, pääasiassa Somaliasta ja Irakista.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/12/29/maahanmuuton-hinta 291210

Farah myöntää, että kaikki maahanmuuttajaperheet eivät pidä koulunkäyntiä ja ammattikoulutusta ensiarvoisina...
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014...06970_uu.shtml 080314

Kaiken kaikkiaan oppivelvollisuuden päättymisen jälkeen opin tien kuitenkin hylkää joka kolmas maahanmuuttaja, kertoo Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto.
Kotimaa 15.3.2013

- Iso kysymys on kotoutumattomuus. Haastattelemillani ulkomaalaisilla väkivaltarikollisilla kotoutumattomuus oli keskeinen syy. Moni haastattelemistani tuomituista ei edes halunnut lähteä opiskelemaan kieltä. He jäivät omien sukujensa poteroihin ja muhivat keskenään siellä, rikoslajeittain maahanmuuttajien osuuksia rikostilastoissa tutkinut professori Juhani Iivari sanoo Uudelle Suomelle.
Sopeutumattomuus näkyy Iivarin mukaan nimenomaan Euroopan ulkopuolelta maahan tulleissa. Vuosituhannen vaihteen aikaisen tilastoaineiston perusteella tuomituista väkivaltarikollisista suurin osa tuli Pohjois-Afrikan maista.....
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/1008...iskaa-useammin 050910

Työttömyys oli syntyperältään ulkomaalaisten nuorten miesten keskuudessa yleisempää, ja he olivat muun kuin opiskelun takia työvoiman ulkopuolella huomattavasti yleisemmin kuin helsinkiläiset nuoret miehet keskimäärin.
Ulkomailla syntyneiden miesten työllistymiseen asumisajan pituudella (tai maahanmuuton ajoittumisella) ei näytä olevan juuri mitään vaikutusta....
http://www.hel.fi/wps/wcm/connect/d8d620f7-033a-4238-be7f-331a956f4d30/K...

Suomen varsin antelias sosiaaliturva johtaa siihen, että tänne valikoituu keskimääräistä enemmän heikosti koulutettuja maahanmuuttajia. Tämä puolestaan heikentää maahanmuuton taloudellista ennustetta entisestään.
http://yyyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi...osa-15-empiria

Maahanmuuttajanuorille kehitetään Tampereella perustason lisäkoulutusta muun muassa lukemiseen ja kirjoittamiseen. Kaupungissa on yhä enemmän 17-25 -vuotiaita maahanmuuttajia, joilla on heikot kielelliset taidot eikä esimerkiksi peruskoulun päättötodistusta!!!
http://yle.fi/uutiset/suomen_kielen_lisakoulutus_tasoittaa_maahanmuuttaj... 080513

Pitkään maassa olleiden (20–30 vuotta) osalta korkein työttömyysaste oli Afrikasta maahan muuttaneilla....
TEM raportteja
38/2013
Kotoutumisen kokonaiskatsaus 2013

Julkinen sektori

Minulla ei ole mitään aitoja pakolaisia (lapsia, naisia, vanhuksia) vastaan, mutta kun näistä kumiveneistä nousee asekuntoisia nuoria miehiä, tuossa ei ole paljoa järkeä.

Näitä miehiä pitäisi potkaista persuksille ja toivottaa tervemenoa taistelemaan omaa sisällissotaansa. Jotta näitä ihmisiä ei heti tapettaisi, matkaevääksi voisi antaa rynnäkkökiväärin ja pari lippaallista patruunoita.

EU/ETA kansalainen voi hakea työpaikkaa toisessa EU/ETA maassa kolmen kuukauden aikana.

Eikö samaa käytäntöä voisi noudattaa näihin "pakolaisiin" ? Nythän näitä elintaso"pakolaisia" hyysätään jatkuvasti.

Tarveharkinta/standardointi