Puheenaihe

Turvapaikanhakijoita virtaa nyt Ruotsista –  Poliisi Ylelle: "Löysivät helpon keinon"

Lapin poliisi epäilee, että Ruotsista ohjataan turvapaikanhakijoita Lappiin ja siitä edelleen Etelä-Suomeen.

Kuvituskuva

Turvapaikanhakijoiden määrän raju lisääntyminen näkyy erikoisella tavalla Lapissa, kertoo rikoskomisarion Jan Fordell Lapin poliisista Ylen Ykkösaamu-ohjelmalle.

Fordellin mukaan Lappiin on tänä vuonna saapunut runsaasti turvapaikanhakijoita Ruotsista. Poliisi epäilee, että kyse on organisoidusta toiminnasta, sillä tulijoilla on ollut mukanaan matkalippuja Etelä-Suomeen.

Tulijoilla on matkalippuja Etelä-Suomeen."

Turvapaikanhakijat näyttävät löytäneen rajanylityspaikan Tornion ja Ruotsin Haaparannan väliltä. Fordellin mukaan rajan ylittäminen käy helposti, sillä rajalla ei ole valvontaa lainkaan.

Samassa ohjelmassa haastateltu Rajavartiolaitoksen johtaja Ilkka Laitinen arvioi, että ilmiön taustalla on olla Ruotsiin kohdistuva suuri turvapaikanhakijavirta.

Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut rajusti tänä vuonna, ja Suomeen odotetaan saapuvan jopa 8 000 tulijaa.

EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin entinen päällikkö Laitinen sanoo, että nykytilanne on rajavalvojan kannalta "turhauttava".

Yhtäältä EU yrittää arvojensa mukaisesti pelastaa Välimeren ylitse hengenvaarallisilla aluksilla salakuljetettavia tulijoita. Toisaalta viranomaisten keräämät tilastot osoittavat, että EU:n tarjoama apu vain lisää tulijoiden määrää, Laitinen toteaa.

Laitinen korostaa silti rajavalvonnan merkitystä ongelmien hoidossa. Hän puolustaa muun muassa EU-maiden suunnitelmaa tuhota salakuljettajien aluksia.

– Se on yksi keino laajemmassa valikoimassa, Laitinen sanoi.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Uusien vastaanottokeskusten sijainti salataan – selvitystyötä tehdään vauhdilla27.7.2015 14.26
Pakolaisten vastaanottamiseen ehdotetaan 19,5 miljoonan euron lisärahoitusta24.6.2015 18.06

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu