Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Tili taas pari euroa miinuksella? Näin siitä ajatellaan pankissa

OMAT RAHAT  Tilin ylittyminen usein voi vaikeuttaa lainan tai luottokortin saamista.

Tilin saldon tarkistaminen kannattaa, jotta tili ei ylity, Linda Flander Hyvinkään Danske Bankista neuvoo. Saldon voi tarkistaa nykyään nopeasti esimerkiksi mobiilisovelluksista ja verkkopankista.

Mikko Kuparinen

Tilillä on enää kymppi, mutta vaateostokset maksavat enemmän. Debit-kortti käteen, yksi kortin vilautus – ja tili on miinuksella. Ei kai siitä ole haittaa?

Niin voisi luulla. Pidemmän päälle tilin ylittäminen ei kannata.

Tilitapahtumat, myös tilin ylitys, jäävät pankin muistiin. Jos tili painuu miinukselle usein ja riittävän suurilla summilla, pankki kiinnittää asiaan huomiota.

Niin voi käydä asiakkaan hakiessa esimerkiksi luottokorttia tai asuntolainaa: jos tili käy miinuksella jo debit-kortin kanssa, miten asiakas pystyy hoitamaan talouttaan luottokortin kanssa tai kun pitäisi maksaa lainaa?

– Se kertoo maksuhalukkuudesta ja tavasta, miten suhtautuu raha-asioihin, Danske Bankin yksikönjohtaja Linda Flander sanoo.

Pankin näkökulmasta tilin ylittäminen ei ole sopimuksen mukaista. Eri asia on luottokortti, jonka luottotiliä voi käyttää, vaikka käyttötili olisi nollilla.

Pankki ei reagoi siihen, jos tili käy hieman miinuksella.

– Mutta jos joka kuukausi käy, ja käy vaikka pikkuisen enemmänkin, niin kyllähän se kertoo tietystä suunnitelmallisuudesta, että pystyykö budjetoimaan omaa talouttaan, Flander huomauttaa.

Flanderin mukaan monikaan ei tule edes ajatelleeksi, että toistuvilla tilin ylityksillä voi olla seurauksia.

Pieniä tilinylityksiä ei tarvitse siis kuitenkaan säikähtää. Jos tilin painuminen miinukselle on poikkeuksellista, voi asuntolainaa hakea täysin huojentunein mielin.

Jos tilin ylitys on merkittävän suuri, pankki ottaa yhteyttä asiakkaaseen muutaman pankkipäivän kuluttua – eikä suinkaan kuluitta.

Muistutuskirjeestä peritään yleensä maksu. Lisäksi asiakasta muistetaan viivästyskorolla.

Jos tili ylittyy usein, kannattaa maksuvälineeksi valita sellainen maksukortti, joka varmistaa tilin saldon aina maksuhetkellä.

Teksti: Vilma Sipola

Onko sinun tilisi käynyt miinuksella?

Kyllä
57% (782 ääntä)
Ei
45% (624 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1379

Tilin ylittyminen

Tilin ylittyminen on mahdollista tilanteissa, joissa ostokset veloitetaan tililtä vasta jälkikäteen, ei välittömästi maksuhetkellä.

Tällöin tililtä voi maksaa ostoksia, joihin ei todellisuudessa sillä hetkellä olisi varaa.

Tilin ylittäminen on mahdollista, kun ostoksiin käytetään debit-korttia tai yhdistelmäkortin debit-puolta.

Tilin ylittäminen ei ole mahdollista, jos maksuhetkellä tehdään katevarmennus. Siinä pankkitilin saldo tarkistetaan ja tililtä varataan ostosta vastaava rahasumma.

Lähde: Linda Flander

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu