Puheenaihe

Luomuruoka sisältää huuhaata – Lue miksi!

Kuvituskuva.

ESM arkisto

Tunne vai järki? Yhä useampi pohtii tätä luomuruoan markkinoilla.

Viimeksi asiaan on tarttunut HS:n tiedetoimituksen esimies Jukka Ruukki:

– Tutkimusten mukaan suomalainen ostaa luomua – jos ostaa – siksi, että se maistuu paremmalta ja on puhtaampaa ja terveellisempää. Muissa maissa sitä ostetaan, koska se on ympäristöystävällisempää.

Ruukin mukaan suomalainen on väärässä, koska luonnonmukainen viljely pyrkii ympäristöystävällisyyteen mutta ei lupaa mitään mausta, puhtaudesta eikä terveellisyydestä.

Ruukkiakin rajummin luomua on tylyttänyt Helsingin yliopiston kasvijalostuksen dosentti Jussi Tammisola. Hän sanoi kaksi vuotta sitten Ylen haastattelussa, että luomu on mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa.

Eläinrääkkäystä, epäekologista, huijausta..., kuuluu Tammisolan lista luomun synneistä. Hänen sanomisellaan on merkitystä, koska hän oli alkujaan luomun puolestapuhuja.

Hänet havahdutti EU:n luomulainsäädäntö homeopatioineen:

– Emme voi lähteä tukemaan taikauskon levitystä, ja kun taikausko laitetaan ensisijaiseksi sairaan eläimen hoitokeinoksi, on kyse eläinrääkkäyksestä.

Tammisolan mukaan luomutuotanto puolittaa ruuantuotannon satokannat, kun samalla fossiilisista polttoaineista eroon pääsemiseksi maataloutta pitäisi tehostaa voimakkaasti.

Väitteet maaperän köyhtymisestä tehoviljelyssä ovat Tammisolan mukaan suurta huijausta.

– Nykyaikaiset viljelymenetelmät perustuvat maailmalla kyntämättömään viljelyyn, mikä vähentää eroosion eli maaperän kulumisen yhteen viidessadasosaan maailmassa. Silloin vedet saastuvat vähemmän ja ravinteet säästyvät pellolla, Tammisola perusteli.

Pahinta hänen mielestään on  kuitenkin se mitä luomu on tehnyt ihmimismielelle:

– Hyvien asioiden varjolla ajetaan humpuukia sivistyksen vastapainoksi. Mielikuvakulttuuri uhkaa meidän nykyistä sivistystämme. Monet suomalaiset yrityksetkin ovat siirtyneet mielikuvien luomiseen parempien tuotteiden luomisen sijasta.

Nyt samaa alleviivaa Ruukki:

– Luomua ei saisi mainostaa puhtaana tai terveyttä edistävänä, mutta käytäntö on toinen. Mielikuvilla ratsastetaan surutta.

Hänen mukaansa puhuminen vaikka luomumansikan paremmasta mausta on mieltä vailla.

– Joissakin tutkimuksissa luomu on maistunut paremmalta, toisissa ei. Viljelytapa ei sinänsä tuo makua mansikkaan tai muuhunkaan marjaan. Maun määräävät lajike, maaperä, ravinteet, vesimäärä, lämpö ja aurinko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Luomuruoka voi olla tappavan vaarallista ‒ 50 kuoli Euroopassa10.5.2015 20.27
Luomutila lupaa:  Meillä saa Suomen parhaan hampurilaisen18.4.2015 07.00
Ruokapiirit yleistyvät – enää ei riitä, että on luomua28.3.2015 09.00
Tässä koulussa saa syödä luomuherkkuja14.11.2014 07.00
Kiinnostaako ruuan alkuperä - luomutilat avaavat ovensa28.8.2014 18.50
Kumppanuustilan ensimmäiset luomukassit pian jaossa9.7.2014 11.01
Herttoniemen kirjastosta saa nyt luomuruokaa17.6.2014 13.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu