Asuminen

Vuoden lähiö Hakunila on suuri sulatusuuni – ”Kaikki kansallisuudet elävät sovussa”

VÄKI Hakunilan valintaa ymmärretään, mutta myös ihmetellään.

Amir ja Moona Näveri hakivat jätskit. Isän mielestä Hakunila on hyvä asuinalue, mutta sen imagoa voisi parantaa.

Tuomas Massinen


Venäläisäiti lepertelee taaperolle. Huntuihin pukeutunut naiskolmikko kävelee kauppaan. Pizzerian ovella tummahipiäinen mies huutaa ulkona odottavalle asiakkaalle, että pizza on valmis.

Vuoden kaupunginosaksi valitun Hakunilan ostarilla voi hyvin nähdä, että yli 20 prosenttia lähiön asukkaista on maahanmuuttajia. Alue on yksi Suomen kansainvälisimmistä kaupunginosista, ja tämä tulee esille katukuvassa.

Torilla käyskentelevän Henry Asiawin mielestä Hakunila on vuoden asuinalue, koska ”täällä on mukavia, sosiaalisia ihmisiä”. Täällä elää nykyaikainen yhteisöllisyys: eri kulttuureista lähtöisin olevat ihmiset tulevat juttuun keskenään ja puhaltavat yhteen hiileen.

– Ulkomaalaistaustaiset voivat auttaa suomalaisvanhuksia kauppakassien pakkaamisessa, ja kantaväki voi auttaa maahanmuuttajia tulkkauksessa, Asiaw antaa esimerkkejä yhteishengestä.

Ravintola Piilopaikan terassilla olutta särpivä kesälomalainen Kari Typpö kuvaa Hakunilaa ”sulatusuuniksi, jossa eri kansallisuudet elävät sulassa sovussa”. Ongelmia ei ole ollut vuosiin, sillä eri ryhmien välisiä ristiriitoja on pystytty sovittelemaan kaupungin, poliisin ja asukkaiden yhteistyöllä.

– Täällä maahanmuuttajien integroituminen yhteiskuntaan on onnistunut hyvin.

Juuri aktiiviset, ystävälliset asukkaat taitavat tehdä Hakunilasta vuoden kaupunginosa -tittelin arvoisen. Moni huomaa, että kehityskohteitakin löytyy. Typpö sen sanoo: vanha ostari on jo aikansa elänyt, sen tilalle tarvitaan uusi ihmisten kohtaamispaikka.

Moona -tyttärensä kanssa jäätelöstä nauttiva Amir Näveri huomauttaa, että myös Hakunilan imago kaipaa kasvojenkohotusta.

– Kun perheemme muutti tänne kohtuuhintaisten asuntojen takia, kaverit ihmettelivät suuresti, Näveri selittää.

Perhe ei kadu muuttoa.

– Hakunila on todella kansainvälinen, yllättävän rauhallinen, luonnonläheinen ja harrastusmahdollisuuksiltaan mahtava. Tapahtumia ja asukasaktiivisuutta on paljon. Ihmiset ovat vilpittömiä.

Vähän Näveri silti yllättyi kuullessaan Hakunilan saamasta kunnianosoituksesta.

– Luulisi, että vuoden kaupunginosaksi valittaisiin Kivistön tyyppinen moderni alue, hän huomauttaa.

”Monikulttuurisuus kukoistaa”

Suomen Kotiseutuliitto valitsi Hakunilan kaupunginosaksi 2015. Raatia miellytti yhteisöllisyys, joka näkyy yhdistysten määrässä, eri toimijoiden yhteistyössä ja asukasaktiivisuudessa.

– Täällä on vanhoja yhdistyksiä, ja yhteistyön kulttuuri on muodostunut pikkuhiljaa, sanoo aluetoimikunnan pj. Taisto Mäntynen .

Mäntysestä Hakunilan kv. yhdistyksellä on avainrooli yhteisöllisyyden lujittumisessa: Se on lähentänyt maahanmuuttajia ja kantaväestöä tapahtumillaan. Osapuolet voisivat olla vielä enemmän kanssakäymisissä arjessa.

– Täällä monikulttuurisuus kukoistaa, Mäntynen kuvaa.

Mäntysestä alueen tärkein kehityskohde liittyy ostariin: vanhan paikalle tulisi rakentaa uusi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu