Vieraskieliset muuttavat uusiin kaupunginosiin – täällä suurin kasvu

Vieraskielisten määrä kasvaa Helsingissä useilla alueilla.

Jussi Vehkasalo

ILMIÖ Helsingissä on nyt 14 kaupunginosaa, joissa vieraskielisten asukkaiden osuus on yli viidennes.

Vieraskielisten suhteellinen osuus kasvaa Helsingissä tällä hetkellä nopeimmin Puotinharjussa ja Kontulassa.

Kasvua on kertynyt viiden vuoden aikana lähes kymmenen prosenttia.

Maahanmuuttajien uusiksi suosikkilähiöiksi ovat nopeasti nousseet myös Kannelmäki, Puotila, Niemenmäki, Pukinmäki ja Veräjälaakso.

Puotilan väestössä vieraskielisten osuus on noussut vuodesta 2010 lähtien melkein seitsemän prosenttia, ja on nyt reilut 19 prosenttia. Kannelmäessä, Niemenmäessä ja Veräjälaaksossa nousua on kuutisen prosenttia ja Pukinmäessäkin yli viisi prosenttia.

Viiden prosentin luokkaa kasvu on ollut myös Latokartanossa, Aurinkolahdessa, Talinrannassa ja Reimarlassa, joissa vieraskielisten osuus on perinteisesti ollut melko matala.

Maahanmuuttajien määrä jatkaa edelleen nopeaa kasvuaan myös useissa niissä lähiöissä, joissa entuudestaan asuu suhteellisesti paljon maahanmuuttajia.

Helsingistä löytyy nyt 13 lähiötä, joissa vieraskielisten osuus väestöstä ylittää 20 prosentin. Vielä kaksi vuotta sitten näitä lähiöitä oli vain yhdeksän.

Nyt 20 prosentin rajapyykin ovat ylittäneet Ylä-Malmi, Puotinharju, Pihlajamäki ja Malminkartano.

Kun laskuihin otetaan mukaan myös kantakaupunki, Helsingistä löytyy nykyään yhteensä 14 kaupunginosaa, joissa yli viidennes asukkaista on muita kuin suomen- tai ruotsinkielisiä.

Kantakaupungissa on vain yksi tällainen kaupunginosa ja se on Itä-Pasila.

Vieraskielisten asukkaiden prosentuaalinen osuus kasvaa yleensä siksi, että suomen- ja ruotsinkielisten lukumäärä alueella vähenee ja maahanmuuttajien lukumäärä kasvaa. Joissakin kaupunginosissa myös suomenkielisten määrä kasvaa, mutta vähemmän kuin maahanmuuttajien määrä.

Myllypurossa kasvu on maltillista.”

Joillakin maahanmuuttajien perinteisillä suosikkialueilla vieraskielisten osuuden kasvu on ollut maltillista.

Kivikossa ja Myllypurossa kasvua on ollut viidessä vuodessa alle kaksi prosenttia.

Vähiten vieraskielisten osuus on kasvanut Etu-Töölössä, Kruununhaassa, Paloheinässä, Hevossalmessa, Pirkkolassa ja Puistolassa. Kasvua on alle prosentti.

Käyttäjän Jani Jakonen kuva

Jani Jakonen