Puheenaihe

Miksi tulee vain nuoria miehiä? Tutkija: Järjestelmämme auttaa vääriä ihmisiä

Miesten osuus Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista on noin 70 prosenttia. Kuva Kirkkonummelle avatusta väliaikaisesta vastaanottokeskuksesta.

Paavo Rantalainen

Suomessa viranomaiset pohtivat kuumissaan, miten selviytyä ennätysmäisen suuresta turvapaikanhakijamäärästä, joka voi nousta tänä vuonna jopa 10 000 ihmiseen. (HUOM! Suomeen saapui vuoden 2015 aikana 32 476 turvapaikanhakijaa.)

Samaan kansalaiset ihmettelevät, miksi Välimeren yli tulevat turvapaikanhakijat ovat valtaosin hyväkuntoisia nuoria miehiä älypuhelimineen. Missä ovat heikot naiset ja aliravitut lapset?

Humataariseen maahanmuuttoon erikoistunut politiikantutkija Riikka Purra ottaa kysymykseen kantaa blogissaan.

Nykyinen humanitaarisen maahanmuuton malli pysty pelastamaan tilannetta.

Purran mukaan ongelma on, ettei nykyinen humanitaarisen maahanmuuton malli pysty pelastamaan tilannetta.

– Tosiasiassa se ei sitä edes yritä sitä, mikä saattaa tulla järkytyksenä joillekin, Purra sivaltaa.

Purran mukaan yhä paheneva väestönkasvu Afrikassa ja Lähi-idässä pitää huolen siitä, että tulijat ”eivät lopu koskaan”.

Länsimaissa humanitaarinen apu kohdennetaan kuitenkin niihin vahvoihin, jotka pääsevät läpi salakuljettajien ja merien karikoista.

Turvapaikanhakijoista raportoivat mediat ovat menettäneet kyvyn moraaliseen ajatteluun.

Purra luettelee tukun nykymallin epäkohtia:

– Mikäli humanitaarinen valtio oikeasti haluaisi pelastaa eniten kärsiviä ihmisiä globaalista etelästä, se ei kuljettaisi kehitysmaiden rikkaimpiin ja hyväosaisimpiin kuuluvia nuoria miehiä bussilasteittain yhtään minnekään. Se ei tarjoaisi toissijaisia eikä kansainvälisiä suojeluita ihmisille, joille muuten ei löydy oleskeluluvan takaavaa kategoriaa. Se ei kiertäisi omia säädöksiään tarjoamalla perheenyhdistämisten kautta tärkeimmän väylän pakolaisuudelle.

Heikompien unohtaminen ja vahvojen auttaminen on Purran mielestä osoitus siitä, että alan tutkijat ja turvapaikanhakijoista raportoivat mediat ovat menettäneet kyvyn moraaliseen ajatteluun.

Tästä esimerkkinä hän mainitsee ”pakolaisten” ja ”turvapaikanhakijoiden” sotkemisen. Ensiimmäiselle on olemassa tarkka määritelmä YK:n asiakirjoissa sekä kansainvälisessä laissa, mutta sitä halutaan nyt käyttää kaikkiin tulijoihin.

– Turvapaikanhakija on äärimmäisen poliittinen käsite eikä sen moraalinen kantokyky yllä lähellekään pakolaisuutta, joka resonoi vahvasti toisen maailmansodan kauhuja ja on selvästi sidotumpi valtioiden välisiin ongelmiin. Turvapaikanhakija on pääasiassa länsimainen keksintö, mutta sillä ei juuri ole legaalista asemaa.

Ongelmana on myös, että media on suopea maahanmuuton kannattajille.

Jonkun persun näkemys voi olla kansainvälisen lain ja inhimillisen moraalin kannalta kuitenkin kaikkein perustelluin.

– Noin kerran kuukaudessa saamme mediasta lukea kirjoituksen, jossa toimittaja – yleensä tutkijan tai kansalaisjärjestön toimijan avustuksella – neuvoo, miten käsitteitä tulee oikeasti käyttää. Yleensä pontimena tällöin on se, että politiikassa tai kansalaismielipiteessä on tapahtunut ’ylilyönti’, joka tulee käsitteitä oikein käyttäen kompensoida. Eli siis, että ’joku persu’ on puhunut soopaa ja sekoittanut kaksi käsitettä toisiinsa – ja koko asia on mahdollista sivuuttaa korjaamalla käsitteet.

Purran mielestä ”jonkun persun” näkemys voi olla kansainvälisen lain ja inhimillisen moraalin kannalta kuitenkin kaikkein perustelluin.

– Useimmat tutkijat tietävät, että kaikki ’pakolaiset’ eivät ole pakolaisia. Erittäin harvoin kukaan maahanmuuton parissa operoiva (julkisesti) kyseenalaistaa toiminnan mielekkyyden tai moraalin, puhumattakaan, että kysyisi, ketä tämä kaikki oikein palvelee.

Suomen valtion kädet ovat sidotut. Liberaalit käsiraudat, ikään kuin, byrokraattisten käsirautojen lisäksi.

Purran mukaan humanitaarisen maahanmuuttopolitiikan ytimessä ei ole humanitaarisuus tai moraali, vaan erilaiset poliittiset pyrkimykset.

Suomen liikkumatila on tutkijan mukaan jo ehkä liiankin rajoittunut.

– Perusjamppa Kouvolasta toki osaa synnynnäisellä taidollaan kertoa, että tuo nuori kundi, jolla on iPad ja siellä Tinder, ei todennäköisesti ole oikea turvapaikanhakija, mutta liberaalilta valtiolta vaaditaan enemmän. Ja niin sen kuuluu ollakin.

– Mutta onko jo menty yli? Monessa asiassa Suomen valtion kädet ovat sidotut. Niitä sitovat paitsi kansainväliset sopimukset ja EU, myös hallinnonalan ja oikeuden kumuloituva valta ja intressit. Liberaalit käsiraudat, ikään kuin, byrokraattisten käsirautojen lisäksi.

HUOM! Lisäys turvapaikanhakijoiden todellisesta määrästä tehty 4.7.2016 kello 9.10.

Ennätysmäärä

Turvapaikanhakijamäärät Suomessa ovat 2000-luvulla vaihdelleet noin 1 500 ja 6 000 hakijan välillä.

Suomeen saapui vuoden 2015 aikana 32 476 turvapaikanhakijaa.

Vuonna 2014 turvapaikanhakijoita oli 3651.

Lähde: Sisäministeriö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

HU selvitti: Kohutun pakolaiskeskuksen taustayritystä haetaan konkurssiin18.8.2015 13.48
"Nuorukaisia, joilla on iPhonet ja tabletit" – Virossa kohistaan Suomen pakolaisista17.8.2015 09.49
”Jo 500 hakemusta viikossa” – turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa nopeammin kuin koskaan12.8.2015 13.22
Valmistelu tehtiin salassa: Helsingin turvapaikanhakijat Kirkkonummelle12.8.2015 14.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu