Puheenaihe

"Tämä osake kelpaa enää stand up -koomikolle" – asiantuntija tylynä

Sanomat on joutunut myymään Sanomatalon.

Helsingin Uutiset arkisto

Osakestrategi Jukka Oksaharju tylyttää jätti-irtisanomisiin tähtäävää Sanoma Oyj:tä. 

Sanoma on houkutteleva sijoituskohde vain stand up -koomikolle. Yksikään liiketoiminta ei oikene pysyvästi vain laihduttamalla

Hänen mukaansa kujan pää tulee vastaan yllättävän nopeasti, jos yritysjohdon keskeisenä tavoitteena on leikata kustannuksia myynnin laskuvauhtia nopeammin.

Myös myynnin kasvattamisen näkökulma tulisi huomioida strategiassa, mutta Sanomalla eivät näytä eväät tähän riittävän. Media-ala on murroksessa, mutta Sanoma on omilla toimillaan ajanut itsensä kuilun partaalle.

Oksaharju ei ole sijoittanut itse yhteenkään media-alan yritykseen.

Nyt tulee vain juustohöylää toimittajakuntaan ja päältä kiillotettu konsernirakenne, jossa jatketaan suurin piirtein samaa toimintaa kuin ennenkin, mutta jatkossa näennäisesti yhtenäisemmässä kuoressa ja pienemmillä resursseilla. On mahdotonta nähdä, että toimet kääntäisivät yhtiön tulovirran kasvuun.

Oksaharju muistuttaa, että Sanoma julkisti pari vuotta sitten redesign-nimisen muutosohjelman.

– Tämän päivän viestin mukaan se meni totaalisesti kiville. Erkko-vainaa (suuromistaja, ministeri Aatos Erkko 1932-2012) kääntyisi haudassaan, jos näkisi Sanoman kurssikäppyrän. Euroopan laajuisesta mediaimperiumista on jäljellä enää muruset ja paljon velkaa. Mediakonsernin taseeseen on piilotettu puoli miljoonaa kilometriä ajettuja autoja arvostuksilla, jotka vastaavat uuden auton hintaluokkaa. Osaa näistä omaisuuseristä ei kehtaisi esitellä ulkopuoliselle katsastajalle.

Maanantaina Sanoma Oyj:n kurssi nousi. Kun Kiinasta alkanut lasku tarttui suurten yritysten OMXH25-indeksiin, se putosi viisi prosenttia alle perjantain. Vikossa notkahdusta tuli jo yli 11 prosenttia.

Sanoma nousi samana päivänä 1,7 prosenttia.

Oksaharju teoretisoi valtapelillä:

Heikossa markkinatilanteessa tulee kerralla paljon osakkeita myyntiin, ja näin suursijoittaja pystyy halutessaan lisäämään tuntuvasti omistustaan repimättä pörssikurssia rajusti yläviistoon. Normaalipäivänä Sanoman kaltaisen keskisuuren yhtiön osakkeita ei pysty haalimaan merkittäviä määriä vaikuttamatta markkinahintaan.

Lue Jukka Oksaharjun mediataloutta ruotiva kolumni viikonlopun Helsingin Uutisista, Länsiväylästä tai Vantaan Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kova yt-pommi Sanomilta – vähennystarve jopa 28025.8.2015 10.00
"Alavireinen markkinaympäristö" - Sanomalta tulosvaroitus16.7.2015 12.17
Sanoma lopettaa tylysti eläkeläistensä ikiaikaisen edun8.5.2015 09.11
Sanomatalo myytiin – katso millä hinnalla5.3.2014 16.10
Sanomatalo kelpaa tavarataloksi31.10.2013 20.22
Aatos Erkon rakennuttama Sanomatalo menee myyntiin31.10.2013 13.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu