Puheenaihe

Herätys Suomi! T24: Tässä virolainen on kymmeniä kertoja tehokkaampi

Virolaisten rakentajien työtavat hämmensivät neljä vuotta sitten. Silloin oli kyse kaljanjuonnista ja työturvallisuudesta.

Sauvo Jylhä

Virolainen ottaa yhden päivää saiaraslomaa 1100 päivässä. Suomalainen sairastelee 6–7 päivää per vuosi. Kun suomalaisen työvuoden mitta on  220 päivää, suomalainen tulee sairastaneeksi 30 kertaa tiuhemmin kuin virolainen.

Tähän voi päätyä Länsi-Suomessa toimivan rakennusyrittäjän Anders Laurenin tekemistä havainnoista, joita hän tilittää Tallinna24-sivustolla.

– Syy, miksi meillä on niin vähän poissaoloja, on varmastikin täydellinen nollatoleranssi viinan suhteen työviikkojen aikana, Lauren kertoo.

Näkemys on päinvastainen kuin elintarvikekauppiaan havainto Helsingin Kampista neljä vuotta sitten:

– Tässä he käyvät joka päivä. Viikolla ostavat olutta pullon tai pari, mutta perjantaisin joskus enemmän, todettiin silloin Helsingin Uutisissa.

Lauren sanoo, ettei se ei hänen asiansa, mitä tehdään viikonloppujen aikana, mutta maanantaina ei hyväksytä poissaolon syyksi krapulaa.

Laurenin mukaan hänen firmansa virolaisilla on kovat tavoitteet, mikä lisää työntekijöiden sisäistä kuria ja synnyttää ”kaveria ei jätetä” –mentaliteetin.

– Meillä on asianmukainen työterveyshuolto ja olen sanonut virolaisille, että mahdollisiin selkävaivoihin täytyy reagoida heti, koska se on heidän elämänsä ainut selkä.

Virossa työntekijä ei saa kolmesta ensimmäisestä sairauspäivästä mitään korvausta mistään, vaan ne pitää sairastaa omaan piikkiin. Niinpä yhdeksän kymmenestä käy sairaana töissä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ammattiliitot yrittävät houkutella työperäisiä maahanmuuttajia jäsenikseen – näin se on onnistunut30.8.2015 19.00
Helsingistä tuli virolaisten ”sossu”23.8.2013 10.38
Virolaisten rakentajien työtavat hämmentävät2.8.2011 10.44
Virolaista rakennusmiestä epäillään kymmenistä asuntomurroista Helsingissä28.12.2012 14.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu