Puheenaihe

Ruotsista Suomeen jo 300 turvapaikanhakijaa päivässä – ennuste yhteensä 30 000 tulijaa

Sisäministeri Petteri Orpo on koonnut työryhmän käsittelemään turvapaikanhakijoiden rajun kasvun seurauksia.

Päivi Tuovinen

Sisäministeri Petteri Orpo on koonnut asiantuntijaryhmän johtamaan turvapaikanhakijoiden määrän nopeasta kasvusta syntynyttä tilannetta Suomessa.

Hakijoiden määrän arvioidaan kohoavan jopa 25 000-30 000 hakijaan tämän vuoden loppuun mennessä. Ryhmän tehtävänä on ylläpitää tilannekuvaa maahanmuuton kokonaisuudesta, päättää toimenpiteistä ja sopia johtamisjärjestelyistä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Päätös uuden ryhmän perustamisesta tehtiin, koska turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on kiihtynyt viime päivinä. Päättyvän viikon aikana turvapaikanhakijoita on tullut erityisen paljon Ruotsista pohjoisen kautta Tornioon. Rajan Haaparannasta Suomen puolelle on ylittänyt päivittäin jopa 300 turvapaikanhakijaa.

Mikäli vauhti Suomen rajoilla ei taitu, arvioidaan turvapaikanhakijoiden määrän kohoavan jopa 25 000-30 000 hakijaan tämän vuoden loppuun mennessä.
Sisäministeriön lisäksi ryhmässä on edustajat Maahanmuuttovirastosta, poliisihallituksesta, Rajavartiolaitoksesta ja Suojelupoliisista. Mukana on edustus myös ulkoasiainministeriöstä. Työskentelyä ohjaa sisäministeriön kansliapäällikkö.

Orpon johtama ryhmä tulee tiedotteen mukaan poliisin, Maahanmuuttoviraston, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoja yhdistäen ylläpitämään luotettavinta mahdollista tilannekuvaa ja arvioita hakijoiden kokonaismäärästä. Ryhmä viestii säännöllisesti tilanteen kehittymisestä ja toimenpiteistä.

Viranomaisten tiivistetyllä yhteistyöllä vastataan myös mahdollisiin turvallisuusuhkiin, joita voi syntyä suurten ihmisjoukkojen liikkuessa nopeasti maasta toiseen.

Ministeri Orpo teroittaa, että Suomi ei ole kriisissä

– Maailmassa on meneillään suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. YK:n pakolaisjärjestön mukaan kymmenet miljoonat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan sotia, vainoja ja konflikteja. Kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea ja muita EU-maita ottamaan vastaan kansainvälistä suojelua tarvitsevia turvapaikanhakijoita. Suomi kantaa vastuunsa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut nopeasti, Suomea ei uhkaa kriisi, mutta Suomi on suuren haasteen edessä, tiedotteessa kerrotaan.

Poliisi ja Maahanmuuttovirasto ovat yhteistyössä tehostaneet hakemusten seulontaa turvapaikkaprosessin alkuvaiheessa. Perusteettomiin hakemuksiin pyritään tekemään nopeasti kielteinen päätös ja viranomaiset panostavat palauttamisten tehokkuuteen.

Syyskuun alussa Maahanmuuttovirastossa aloitti 30 uutta työntekijää turvapaikkahakemusten käsittelijöinä. Virasto rekrytoi 70 ja poliisi 50 henkilöä lisää turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Suomen viranomaisten toiminta on tiedotteen mukaan eurooppalaisella tasolla tehokasta.

– Turvapaikkahakemusten määrän nopealle kasvulle Suomessa ei ole yksiselitteistä syytä. Suomessa ei ole muihin Länsi-Euroopan maihin verrattuna erityisen houkuttelevaa sosiaaliturvaa, työtilannetta tai muita niin sanottuja vetotekijöitä - kenties pois lukien se, että Suomi on turvallinen ja hyvä maa asua. Ensisijaiset syyt turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun ovat lähtö- ja kauttakulkumaissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Yle: yli 100 000 turvapaikanhakijaa jaetaan EU-maihin3.9.2015 16.57
Turvapaikkakriisi: Piispat väläyttävät myös kansalaistottelemattomuutta3.9.2015 10.01
IS: Henkirikokseen syyllistynyt sai turvapaikan Suomesta2.9.2015 08.37
Ympäristölupaa rikottu: Vastaanottokeskuksessa liikaa asukkaita – pihalle ehdotetaan bajamajoja 3.9.2015 17.01
Propaganda leviää vastaanottokeskuksen liepeillä – tästä on kyse27.8.2015 08.50
Virasto paljastaa: Tätä pakolaiset tekevät päivittäin keskuksissa2.9.2015 16.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu