Punavihreät: Suurmoskeijaa kiirehdittävä Helsinkiin

Pk-seudun moskeijat sijaitsevat tiloissa, joita ei moskeijakäyttöön ole suunniteltu. Punavihreä valtuustoryhmä esittää, että moskeijarakennukselle varataan kiireesti tontti Helsingistä.

Arkistokuva

Suurmoskeijahanketta Helsinkiin on kiirehdittävä, vaatii punavihreän valtuustoryhmän viime viikolla jättämä ryhmäaloite.

Aloitteen mukaan kaupungin olisi osoitettava sopiva ja riittävän suuri tontti moskeijalle ja sen yhteyteen tulevalle monitoimikeskukselle. Suunnitteluun pitäisi aloitteen mukaan myös varhaisessa vaiheessa ottaa mukaan Suomen muslimiliitto ja muut moskeijan ja monitoimikeskuksen rakentamisesta kiinnostuneet yhdistykset.

Punavihreän ryhmän muodostavat vihreistä keväällä irtautuneet Zahra Abdulla ja Sirkku Ingervo .

Perusteluina aloitteessa mainitaan se, että jo yli 13 prosenttia Helsingin asukkaista puhuu äidinkielenään vierasta kieltä ja väestönkasvu perustuu pitkälti maahanmuuttoon.

Vaikka muslimien määrä on jatkuvasti kasvanut, ei varsinaista moskeijarakennusta Helsingissä vielä ole, vaan moskeijat toimivat muun muassa kerrostaloissa.

– On erityisen tärkeää, että kahden tai useamman kulttuurin välimaastossa kasvavat lapset ja nuoret saavat, tasavertaisesti kuten muutkin nuoret, kokea olevansa täysivaltaisia ja arvostettuja helsinkiläisiä myös uskontonsa suhteen, aloitteessa kirjoitetaan.

Suurmoskeijan on pelätty edesauttavan radikalismin leviämistä Helsingissä, mutta aloitteen mukaan voisi käydä päinvastoin. Aloitteen kirjoittajat viittaavat ranskalaiseen islamintutkijaan Dunia Bouchariin , joka on todennut, että eräs radikalisoitumiseen johtavista riskeistä on se, että nuorelta puuttuu oma vahva identiteetti kasvuvaiheessa.

Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) sanoi elokuussa, ettei hankkeelle ole luvassa ainakaan ilmaista tonttia. Sen sijaan vuokratontin kaupunki voisi osoittaa.

Sijaintipaikoista eniten esillä ollut Hanasaari on kaatunut voimalan läheisen sijainnin takia. Turvamääräykset eivät mahdollista ison ihmismäärän kokoontumista voimalaitoksen lähellä.

Yksi tonttivaihtoehto on Mäkelänrinteen uimahallia vastapäätä Mäkelänkadun toisella puolella sijaitseva puistoalue Itä-Pasilassa.

Moskeijalle voisi löytyä tontti myös Verkkosaaresta.

toimitus