Puheenaihe

Demarinuorten pomon Fb-kirjoitus puhuttaa – persut kuin natsit vuonna 1933

Nettikirjoitus maalailee kertomuksen, jossa perussuomalaiset yhdistetään vahvasti natsi-saksaan.

Heli Koivuniemi

Demarinuorten pääsihteerin Miikka Lönnqvistin Facebook-kirjoitus perussuomalaisista herättää vilkasta keskustelua verkossa.

Poliittista historiaa opiskelevan Lönnqvistin teksti on taitavasti kirjoitettu.

Hän maalaa kuvan maasta, jossa poliitikot ovat hävinneet taistelun talousvoimille. Syntipukeiksi otetaan paitsi vanhat poliittiset puolueet, myös ulkomaalaiset ja vieraat kulttuurit.

–Maassa vallitsi suuri työttömyys ja valtionvelkakin oli kasvanut varsin miehekkäisiin mittoihin. Myös maan poliittinen kenttä oli kokenut lyhyessä ajassa varsin suuria mullistuksia, eikä maata johtaneet koalitiohallitukset olleet kyenneet vastaamaan kansan tarpeisiin ja odotuksiin, Lönnqvist kirjoittaa.

– Sitten tuli joku, puolue, joka kertoi missä syylliset maan kurjaan tilanteeseen ovat. Ne löytyvät ulkomaalaisista, vieraista kulttuureista ja maata ympäröivästä Euroopasta. Syyllisiä olivat myös poliittinen vasemmisto ja ammattiyhdistysliike, joka kuulemma oli unohtanut tavallisen kansalaisen. Se oli pitkään aikaan ensimmäinen kerta kun syyllistä voitiin osoittaa sormella.

Kuvaan kuuluu, että puolue käy vaalikampanjaansa puolustamalla tavallisen kansan oikeuksia, ja usko yhteen johtajaan on kova.

– Kun viestiä tehostettiin voimakkaalla retoriikalla ja populismilla, oli suuri osa kansalaisista myyty. Lyhyessä ajassa puolueen kannatus nousi valtaviin mittoihin.

Valtaan puolue alkaa kuitenkin Lönnqvistin tarinassa muuttaa sen yhteiskunnan rakenteita, johon maa oli tottunut. Ensimmäisenä syylliseksi julistetaan ammattiyhdistysliike, sananvapaus ja vieraat kulttuurit.

– Naiset puolue näki lähinnä äiteinä ja alkoikin valtaan päästyään tehdä politiikkaa, jossa naisen paikka on kotona, eikä heillä oikeastaan nähty työmarkkinoilla minkäänlaista asemaa. Kaiken tämän olisi voinut lukea puolueen jäsenten kirjoituksista jo vuosia aiemmin mutta kukaan ei silloin kiinnittänyt niihin juurikaan huomiota.

Lönnqvistin tekstin loppuhuipentuma on tässä:

– Tämä maa oli Saksa ja vuosi oli 1933.

Lönnqvist julkaisi tekstinsä keskiviikkona ja sitä oli torstaihin mennessä jaettu 1 200 kertaa. Teksti on saanut paljon kehuja, mutta kritiikkiäkin on Facebookissa esitetty.

Lönnqvist vetää monia historiallisia mutkia suoriksi ja jättää kertomatta muun muassa, kuinka väkivaltainen puolue Adolf Hitlerin johtamat kansallissosialistit puolisotilaallisine organisaatioineen oli.

Facebook-kirjoitus on luettavissa tästä linkistä (vaatii sisäänkirjautumisen).

Mitä itse ajattelet suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta? Joutuvatko ihmiset nyt etsimään perusarvojaan, kun talous kurjistuu? Entä voiko perussuomalaiset rinnastaa natseihin? Kommentoi, värikkäästikin, mutta älä ihmisten väriä!

Lisää aiheesta: 

Taipuvatko perussuomalaiset? Suomelle tulossa 2400 turvapaikanhakijan lisäkiintiö7.9.2015 13.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu