Puheenaihe

Muistatko Lasse Virénin legendaarisen kympin 1972? – ”Onneksi nousin”, sanoo olympiasankari

Lasse Virénin nimikkohölkässä on teemana legendaarinen Münchenin kymppi kaatumisineen.

Marko Enberg

Myrskylän Kiparkatissa sunnuntaina järjestettävän 42. Lasse Virén -hölkän teemana on Lassen legendaarinen Münchenin kymppi. Virén kaatui tuossa kisassa, nousi ylös ja paineli olympiavoittajaksi uudella maailmanennätysajalla.

Tuo kaatuminen on palanen suomalaista urheiluhistoriaa.

Kaatuminen on aiheena Lasse Virén -hölkän erikoismitalissa sunnuntaina. Sen saa jokainen hölkän osallistuja.

Virén kertoo, että ihmiset tulevan muistelemaan tapahtunutta yhä.

– Olen kieltämättä itsekin aika monta kertaa nähnyt tuon kisan jälkikäteen. Ja aika monesti ihmiset tulevat sitä muistelemaan kanssani. Se tapahtui siis kisan puolivälin paikkeilla. Kärki hidasti ja häntäpää tuli päälle. Itse olin siellä häntäpäässä. Ei siellä monta ollut takana, Lasse Virén muistelee.

Virén ampaisi kuitenkin nopeasti pystyyn ja jatkoi matkaansa.

– Onneksi nousin, Virén hymyilee.

Virénin kaatumisesta on muistona myös valokuva, josta on teetetty nelinkertaisen olympiavoittajan kotiseinälle taulu. Tuollaisen taulun voi nyt myös hankkia omaan kotiinsa.

– Lasse Virén säätiö on tehnyt kuvasta sata samanlaista taulua. Niitä on myynnissä hölkässä sunnuntaina 120 euron hintaan. Muutama niistä on jo mennyt. Säätiö jakaa rahat nuorille urheilijoille, Lasse Virén kertoo.

Lasse Virén -hölkkä on perinteisesti houkutellut paikalle vajaat tuhat kuntoilijaa. Reitteinä ovat kymppi (10,25km) ja virallinen puolimaraton. Tänä vuonna ennakkoilmoittautuneiden määrä on viime vuosien tasoa. Maajoukkuejuoksijat ovat Ruotsi-ottelussa, mutta mukana on kansainvälisiäkin nimiä. Järjestäjien mukaan muun muassa Virosta ja Portugalista on tulossa juoksijoita viivalle.

– Olemme 2–3 vuoden ajan panostaneet tapahtuman palveluihin. Nyt on aika nauttia hedelmää ja miettiä seuraavia siirtoja. Isoimmat muutokset ovat tapahtuneet ajanotossa ja ilmoittautumisessa, kilpailunjohtaja Matti Sainio sanoo.

– Meillä on jo useamman vuoden ollut siru käytössä ajanotossa. Tulospalvelusta voi seurata hölkkää reaaliajassa. Ennakkoilmoittautuminen selkeytyi uuden järjestelmän myötä ja jälki-ilmoittautuminenkin on tehty jouheaksi. Puitteet ovat nyt sellaiset, ettei osallistujamäärän kasvulle ole rajoja.

– Helpotimme myös kuuluttajan hommia. Kuuluttaja näkee nyt ruudulta 200 metrin päässä lähestyvät juoksijat, näiden sarjat ja heti maalissa loppuajat.

– Osallistujat saavat mitalin lisäksi teknisen t-paidan. Lasse Virén on pitänyt paitaa jo päällä kylällä liikkuessaan ja punasävyinen neon väri on herättänyt positiivista mielenkiintoa, Sainio kehuu.

Lasse Virén osallistuu perinteiseen tapaan itsekin nimikkohölkkäänsä. Virén ei kuitenkaan itse lähde viivalle.

– Ei sinne ihan harjoittelematta voi mennä. Juttelen ihmisten kanssa kisa-alueella. Se homma sopii minulle paljon paremmin nykyisin, Lasse Virén naurahtaa.

42. Lasse Virén -hölkkä

sunnuntaina 13.9. Myrskylässä

Klo 12.00 nuorten Lasse Virén-juoksu

klo 12.45 puolimaraton

klo 13.00 10,3km M ja N

-Lisäksi 6km patkkkasarja.

Lisätiedot: myrskylanmyrsky.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu