Puheenaihe

”Vastuutonta” – HS: Arvostettu historioitsija syyttää laatumediaa harhaanjohtavasta pakolaisuutisoinnista

Anthony Beevor kävi Suomessa markkinoimassa uusinta kirjaansa, joka kertoo Ardennien taistelusta.

WSOY

Maailman arvostetuimpiin historioitsijoihin kuuluva brittiläinen Anthony Beevor kritisoi suorin sanoin toimittajia turvapaikkakriisiuutisoinnista.

Beevor sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että toimittajat toimivat vastuuttomasti, kun he vertailevat nykyistä pakolaisvirtaa II maailmansodan jälkeiseen tilanteeseen Euroopassa.

– Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa oli 17–18 miljoonaa pakolaista, jotka kävelivät kohti kotia tai etsivät itselleen uutta kotimaata. Näistä noin 11 miljoonaa oli saksalaisia, jotka vaelsivat idästä entiseen Saksaan. Tämä on fakta, jota kukaan ei kiistä. Sen sijaan on vastuutonta vetää analogiaa nykytilanteen ja toisen maailmansodan jälkeisen tilanteen välille, Suomessa vieraillut Anthony Beevor huomauttaa HS:n haastattelussa.

Beevor korostaa, että nykytilannetta ja toisen maailmansodan jälkeistä aikaa ei voida rinnastaa keskenään.

– EU-maihin nyt suuntautuva turvapaikanhakijoidenvirta osuu aivan erilaiseen todellisuuteen ja historialliseen kehykseen kuin pakolaisten kansainvaellus toisen maailmansodan jälkeen.

Erot ovatkin massiivia. Toisen maailmansodan jälkeen Eurooppa oli raunioina sekä taloudellisesti että konkreettisesti, kun pommitukset olivat tuhonneet etenkin Saksan. Tulijat eivät osanneet edes haaveilla sosiaalituesta ja valtioiden maksamista koulutus- ja terveyspalveluista, vaan uusi elämä piti aloittaa omin voimin. Suuri osa ihmisistä myös hakeutui kohti omaa kotimaataan, vaikka sota jättikin miljoonia kauaksi kotoa, ja lopulta kokonaisia maita kommunistisen "rautaesiripun taakse".

Beevor on kirjoittanut paitsi yleisesityksiä, myös useita toisen maailmansodan yksittäisiä taisteluita kuvaavia teoksia.

Yksi tunnetuimmista on vuonna 1998 julkaistu Stalingradin piirityksestä kertova teos.

Historioitsija sanoo, että toimittajien into tehdä villejä anakronistisia vertailuja ei ole mitenkään uutta.

Irakin sodan aikana 2013 Britanniassa Bagdadin piiritystä verrattiin Stalingradin tapahtumiin, ja Beevorilta pyysi aiheesta haastattelua moni niin sanottu laatumedia.

– Kieltäydyin kategorisesti. Eniten minua huvitti, että lopulta myös skandaalilehti The Sun yritti houkutella minua tarttumaan aiheeseen, Beevor sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Sipilää kritisoinut keskustalainen tarkentaa: ”Median uutisointi pakolaiskriisistä on harhaanjohtavaa”15.9.2015 16.04
Miksi tulee vain nuoria miehiä? Tutkija: Järjestelmämme auttaa vääriä ihmisiä19.8.2015 12.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu