Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Korkeakoulutettu työtön Hesarissa: En jaksa hakea työtä – ”Suomen järjestelmä on järjetön”

Nimimerkki "Yhteiskunnan elätti" kirjoittaa, että tuilla eläminen saattaa kuulostaa mukavalta ja helpolta elämältä, mutta sitä se ei kirjoittajan mukaan ole.

Armi Suojanen

Nimimerkki ”Yhteiskunnan elätti” kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, miten hänen kohdallaan Suomen järjestelmä ei kannusta työnhakuun.

– Elän yhteiskunnan varoilla. Minulla on yliopistotutkinto, ammattitutkinto ja muita pätevyyksiä. En silti yritä hakea töitä, enkä ota tarjottua työtä vastaan. Tiedän monia muitakin kaltaisiani, ja jatkaa.

Nimimerkki kirjoittaa, että tuilla eläminen saattaa kuulostaa mukavalta ja helpolta elämältä, mutta sitä se ei kirjoittajan mukaan ole.

– Minulla ei nimittäin ole käytössäni sataa prosenttia siitä toimintakyvystä ja energiasta, joka minulla voisi olla. Kohtalaisen osan voimistani vie erilaisten selvitysten ja lomakkeiden täyttäminen. Jatkuva huoli toimeentulosta kuluttaa yllättävän paljon energiaa, ja työttömän luuserin leima otsassa ottaa sekin omansa. Voimavaroja kuluu myös sen pohtimiseen, paljonko työnteko lopulta lisäisi nettotulojani. Jos ottaisin työn vastaan, jäisikö minulle enää voimia huolehtia kahdesta lapsestani tai itsestäni, vai veisikö työ loputkin voimat? Olisiko pieni tulojen lisäys sen arvoista?

Hän kuvaa Suomen sosiaaliturvajärjestelmää mutkikkaaksi ja järjettömäksi. Vaihtoehdoksi hän tarjoaa perustuloa eli ns. kansalaispalkkaa.

– Perustulo ratkaisisi ison palan yhteiskunnan ja yksittäisten ihmisten ongelmista. Perustulomalli tuskin tulisi kalliimmaksi kuin nykysysteemi, kun valtion verotulojen määrä nousisi työtätekevien määrän kasvaessa. Lomakkeiden pyörittelyn vähetessä Kelan ja te-toimistojen työntekijät pääsisivät tekemään tärkeämpiä ja tuottavampia asioita.

Hän uskoo, että perustulo houkuttelisi muitakin ”yhteiskunnan elättejä” töihin.

– Uskon vahvasti, että en ole ainoa yhteiskunnan elätti, joka heti perustulon saatuaan olisi valmis tekemään työtä kuin työtä. Perustulo toisi ihmisarvoni takaisin.

Lisää aiheesta: 

Valetyötön narahti Kelan huijaamisesta – 6 euron päiväsakko3.9.2015 12.08
Kyyti kylmenee Suomessa 2016 – Danske: Näin käy työttömyydelle ja kansan lompakolle16.9.2015 13.18
Loimaan kassalta uudet luvut: Näin työttömyys pahenee 20167.9.2015 11.30

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu