Puheenaihe

Sisäilmaongelmat piinaavat – ”Henkilökunta kiertää sairaaloita ja katsoo missä on helpoin olla”

KÄTILÖOPISTO Useita kosteudesta johtuvia remontteja on jo tehty, ja tullaan vielä tekemään. Osa henkilökunnasta saa sisäilmasta aiheutuvia oireita.

Kätilöopiston kaksi synnytyssalia on ollut pois käytöstä kesällä suihkutiloista havaitun kosteuden vuoksi. Henkilökunta on saanut sisäilmasta oireita. – Henkilöstön työtehtävät vaihtelevat eri yksiköissä. Tästä on koettu olevan apua, jos työntekijällä on ollut sisäilmasta aiheutuvia oireita, ylihoitaja Marjaana Hanhirova toteaa. Vieressä kiinteistöpäällikkö Ingemar Borgman.

Johanna Erjonsalo

Osa Kätilöopiston sairaalan henkilökunnasta on saanut oireita huonosta sisäilmasta.

Erityisesti synnytysosastoilla työskentelevät ovat valittaneet hengitystie- sekä silmien ja ihon ärsytysoireista.

– Tässä talossa on ollut eniten ongelmia, toteaa ylihoitaja Marjaana Hanhirova ja vertaa tilannetta muihin Hyks-alueen synnytysyksiköihin eli Naistenklinikkaan ja Jorviin.

Erilaisia sisäilmaan vaikuttavia korjauksia on tehty Kätilöopistolla jo muutaman vuoden ajan.

– Henkilöt, jotka altistuvat jossain vaiheessa, reagoivat jo ihan pienimpäänkin, Hanhirova jatkaa.

Henkilökunnalla on talon puolesta käytettävissä silmä- ja nenätippoja.”

Viime keväänä huonon sisäilman syyksi paljastui ulkoilma, kun ilmanvaihtoputkistoissa havaittiin epäpuhtauksia. Ongelma poistui putkistot puhdistamalla.

Kesällä oireet osalla henkilökunnasta jatkuivat synnytysosastoilla 14 ja 15. Synnytyshuoneiden kylpytiloista ja muovimattojen alta löytyi kosteutta.

– Katolla oleva kosteutta imevä puhallin oli teholtaan liian pienellä, eikä se ollut imenyt kosteutta riittävästi pois. Sitä oli mennyt rakenteisiin, kiinteistöpäällikkö Ingemar Borgman ruotii ongelmien syitä.

Suihkutilojen laattojen väleissä on jopa silmämääräisestikin havaittavissa tummentumia.

– Monet ovat niin herkkiä, että kun jalkalistan alle on mennyt vähänkin vettä, se riittää. Tänä päivänä ihmiset saattavat oireilla hyvinkin pienestä, Borgman toteaa.

Korjaukset saadaan tehtyä todennäköisesti tämän vuoden puolella.

Kätilöopiston henkilökunta ja osa synnyttäjistäkin on kertonut jo pidemmän aikaa epämääräisistä oireista, jotka saattavat aiheutua osastonhoitaja Tuija Tuomisen mukaan myös kuivasta sisäilmasta.

– Meillä on henkilökuntaa, joka on kiertänyt eri taloja ja katsonut, missä on helpoin olla, Tuominen kertoo ja viittaa Naistenklinikkaan, Jorviin ja Kätilöopistoon.

– Henkilökunnalla on talon puolesta käytettävissä silmä- ja nenätippoja.

Tuominen arvelee, että usea molempien osastojen noin 80 työntekijästä käyttää työvuoron aikana joko silmä- tai nenätippoja tai molempia.

Onko Kätilöopisto hajoamassa käsiin, Ingemar Borgman?

– Ei ole. Kätilöpisto on yksi parhaimmista synnytysyksiköistämme. Sairaaloissa puuhataan paljon veden kanssa. Jos vesivahinkoja ei huomata ajoissa, niin ainahan niistä tulee sisäilmaongelmia.

Borgman arvelee, että viimeaikaisiin korjauksiin on kulunut useita kymmeniä tuhansia euroja.

Kätilöopistolla on ollut useita kosteudesta aiheutuvia remontteja viime vuosina. Äitiyspoliklinikalla kesällä sattunut vesivahinko on saatu korjattua. Vielä tämän vuoden puolella osastolla 14 alkaa putkivuodosta johtuva remontti.

Naistenklinikalla, Kätilöopistolla sekä Jorvissa on omat sisäilmatyöryhmänsä, jotka ryhtyvät ratkomaan ongelmia, jos henkilökunta alkaa oirehtia.

Kätilöopiston sairaalarakennus valmistui vuonna 1960. Rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki. Hus on rakennuksessa vuokralla.

Husin hallitus on harkinnut Suomen suurimman synnytyssairaalan lakkauttamista 2020-luvun lopussa. Päätöksiä lakkauttamisesta ei ole vielä tehty.

Myös Naistenklinikkaa remontoidaan parhaillaan. Rakenteista on löytynyt vesivahingon jäljiltä kosteutta. Samalla rakennusta peruskorjataan ja laajennetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Juuri synnyttänyt äiti häädettiin ruuhkan takia Naistenklinikalta12.9.2015 13.00
Kätilöopiston Perhepesä on ”synnyttäneiden potilashotelli”6.9.2015 15.40
Vesivahinko Kätilöopistolla – yli kahden tunnin operaatio6.7.2015 15.27
Kätilöopistolla syntyy myös isiä6.11.2012 11.28
Naistenklinikkaa 14,5 miljoonan euron sopimuksella remontoinut rakennusfirma konkurssiin9.12.2014 13.15
Synnytyssairaala siirtyi uuteen käytäntöön – tuleva isä kummastelee3.6.2015 15.30
Kansanedustaja: Synnytyksistä voi tulla yksityistä bisnestä18.10.2014 10.10
150-kiloinen synnyttäjä ei ole enää harvinaisuus17.9.2014 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu