Puheenaihe

Vantaan pakolaistilanne mullistui viikossa – Katso, missä uudet vastaanottokeskukset sijaitsevat

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Vantaalle tiistaina. Yksi heistä oli 21-vuotias Mohammed Aldoleme. Irakista matkannut nuori mies saapui Vantaalle perheineen, äidin, isän ja kahden veljen kanssa. Perhe majoittui lentoaseman läheisyydessä sijaitsevaan vastaanottokeskukseen. Aldolemellä oli kaksi toivetta: lepoa ja asunto.

Päivi Tuovinen

Vantaa on tällä viikolla ottanut vastaan satojen pakolaisten tulvan, joka on yllättänyt myös kaupungin päättäjät. Kun Vantaan rakennettavaksi sovittu asuntokapasiteetti tulee täyteen, silloin turvapaikanhakijoiden määrä ylittää tuhat henkeä.

Vajaassa viikossa Vantaalle on perustettu peräti neljä vastaanottokeskusta, joita on kunnostettu tulijoiden käyttöön tulipalokiireellä.

Vielä alkuviikolla perustetut keskukset sijaitsevat Luona Oy:n tiloissa Ilmailutiellä ja Sokkakujalla. Huomenna perjantaina avataan Auramon ja Robert Huberin tien vastaanottokeskukset.

Suomen Punaisen Ristin ylläpitämän Auramon tiloissa kapasiteettia on tällä hetkellä noin 60 turvapaikanhakijalle. Keskus sijaitsee Valimotiellä. Parhaillaan käynnissä oleva remontti tuo mahdollisuuden ottaa tiloihin kaikkiaan 200 ihmistä.

Robert Huberin tielle tulee pelkästään huomenna 200 asukasta. Maanantaina tulee toiset 200 ja tiistaina tai keskiviikkona satakunta. Rakennuksen lopullinen asukasmäärä tulee olemaan noin 800.

– Auramossa suihkuja ja vessoja tarvitaan paljon enemmän kuin toimistokäytössä olevaan tilaan. Otamme lisää väkeä, kun saamme paikat kuntoon, sanoo SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen.

Luona Oy:n ylläpitämät vastaanottokeskukset pyörivät yrityksen oman henkilökunnan voimin. Luonan hallituksen puheenjohtaja Paavo Voutilainen sanoo tunnelman vastaanottokeskuksissa olleen rauhallinen.

– Ihmiset ovat väsyneitä ja rasittuneita. He ovat tulleet pitkän matkan helvetin läpi ja haluamme, että ihmiset saavat rauhoittua, Voutilainen painottaa.

Auramossa tulee aluksi työskentelemään kymmenkunta palkattua henkilöä.

– Vauhti on tässä asiassa ollut melkoinen. Vastaanottokeskuksen avaaminen, rekrytointi ja kaikki muu on tapahtunut hurjassa aikataulussa, Kaukiainen sanoo.

Auramon tiloissa oleva vastaanottokeskus on aikuiskohde. Luona Oy:n vastaanottokeskuksissa on myös lapsia. Vantaan kaupunki tekee yhteistyötä vastaanottokeskusten kanssa.

– Ponnisteluiden jälkeen saatiin yksityisiä mukaan, Vantaan kaupungin perhepalveluiden johtaja Maritta Pesonen sanoo.

Pesosen mukaan uusia paikkoja etsitään, jos valtion viranomaiset tätä pyytävät. Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen korostaa kaupungin tekevän hyvässä hengessä yhteistyötä maahanmuuttoviraston kanssa.

– Olemme yhtenä kuntana tekemässä sen mitä tässä poikkeustilanteessa voidaan tehdä, Nenonen sanoo.

Lisää aiheesta: 

Vastaanottobisnes tarjoaa nyt työtä – nämä ovat vaatimukset24.9.2015 10.39
Taksifirma haluaa turvapaikanhakijoita kuljettajiksi − ainakin 50:lle luvassa töitä 19.9.2015 08.08

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu