Puheenaihe

Ostitko kaupan valmissalaatin? – Tutkimus varoittaa huonosta hygieniasta ja äyriäisistä

Jopa 33 prosenttia kauppojen salaattibaareista otetuista näytteistä oli huonoja tai välttäviä. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Joka kolmas kauppojen salaattibaareista otetuista näytteistä oli joko välttävä tai huono.

Välttäviä elintarvikenäytteitä oli 15 prosenttia ja huonoja 18 prosenttia.

Helsingissä , Vantaan ja Espoossa sijaitsevien elintarvikekauppojen salaattibaareista otettiin yhteensä 187 näytettä. Näytteeksi otettiin salaattibaareissa myytäviä lihavalmisteita, kalavalmisteita, valmissalaatteja, äyriäisiä ja kasviksia. Näytteistä 67 prosenttia arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi. Myymälöitä tarkastettiin yhteensä 64.

Suurin osa huonoista ja välttävistä näytetuloksista johtui korkeasta aerobisten mikrobien kokonaismäärästä sekä enterobakteereista. Tutkituista näytteistä todettiin myös korkeita hiivapitoisuuksia. Suhteellisesti eniten huonoja näytetuloksia oli valmissalaateissa ja äyriäisissä.

Tarkastusten perusteella yli viidennes salaattibaareista ei ollut henkilökunnan valvottavissa, vaikka lainsäädäntö näin edellyttää. Yli 60 prosentissa myymälöitä salaattibaareja ei tyhjennetä yöksi. Baarien puhtaanapito oli hoidettu lähes kaikissa myymälöissä asianmukaisesti.

Valvonnan tarkoituksena oli selvittää salaattibaarien hygieniaa, toimintatapoja sekä salaattibaareissa myytävien elintarvikkeiden mikrobiologista laatua. Tarkastuksissa kiinnitettiin huomiota salaattibaarin sijaintiin ja valvontaan, pisarasuojaukseen, salaattibaarin puhtaanapitoon sekä toiminnan järjestämiseen.

Näytteet otettiin Espoon seudun ympäristöterveyden, Helsingin kaupungin, Keski-Uudenmaan ja Vantaan ympäristökeskusten toimesta.

Tulokset ovat selvästi huonommat kuin esimerkiksi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa vuosina 2010 ja 2011 toteutetussa myymälöiden palvelumyynnissä myytävien elintarvikkeiden mikrobiologista laatua koskevassa selvityksessä, jossa 87 prosenttia tutkituista näytteistä oli laadultaan hyviä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Onko einessalaatti pilaantunut? Suomalaiskeksintö tuo tiedon suoraan puhelimeen5.5.2015 12.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu