Valtava purku-urakka alkoi Helsingissä – tilalle asunnot 4 500:lle

Uusi maaliikennekeskuksen paikalle tuleva asuinalue sijoittuu lähelle Ilmalan sekä Käpylän asemia. Alueelle kaavoitetaan myös toimitilaa.

Jani Jakonen

Metsälässä on alkanut vanhan maaliikennekeskuksen purkaminen. Metsäläntien varteen vuonna 1970 rakennettu logistiikkakeskus lopetti toimintansa kesäkuussa, kun siellä toimineet yritykset Kaukokiito ja DB Schenker siirtyivät Vantaalle.

Kaupungin omistamalla 14 hehtaarin alueella on yhteensä neljä terminaalirakennusta, huoltoasema ja katosrakenteita, joiden purkamisesta vastaavat rakennusten omistajat.

Alueelle jätetään toistaiseksi toimistona ja kuljettajien majoitustiloina sekä ruokalana toimineet rakennukset, joiden tiloihin on syyskuussa perustettu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Maaliikennekeskuksen paikalle sekä nykyisen postinjakelukeskuksen alueelle rakennetaan tulevaisuudessa kerrostalovaltainen asuinalue 4 500 asukkaalle. Samalla Metsäläntien varsi tiivistyy kaupunkimaiseksi. Postipuistoksi nimetty alue lähtee rakenteille todennäköisesti ensi vuosikymmenen alussa.

Asuinalueelta muodostetaan hyvät yhteydet Keskuspuistoon sekä Käpylän aseman suuntaan. Suurjännitejohdon linjausta pyritään muuttamaan niin, että sen suoja-alueet eivät rajoita uutta rakentamista. Suunnitelmiin voi tutustua ja niitä kommentoida verkossa lokakuun loppuun asti.

Nyt käynnistyneen purkuprojektin kokonaiskustannukset ovat kahden miljoonan euron luokkaa. Kustannuksissa säästettiin huomattavasti, kun kaupunki ja muut alueen rakennusten omistajat päättivät hoitaa urakan kilpailuttamisen yhteistyössä.

Urakan on määrä valmistua vuoden 2016 kesäkuuhun mennessä. Oman haasteensa tuo valtava määrä purkujätettä, noin 120 000 tonnia, josta suurin osa on teräsbetonia ja asfalttia. Osa siitä pystytään hyödyntämään maanrakennusaineena.

toimitus