Puheenaihe

Rasismin vastustajat hyökkäsivät poliisin kimppuun - nyt tuli selitys

Rajat kiinni -mielenosoittajia Helsingissä lauantaina.

Lukijan kuva

Helsingissä eilen järjestetyt Rajat kiinni- ja Vastustamme rasismia -mielenosoitukset eivät sujuneet ongelmitta.

Sekä Suomen nykyistä turvapaikanhakijapolitiikka että rasismia vastustajan mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina kolmen aikaan Narinkkatorille. Poliisi oli alusta asti varautunut ryhmittymien väliseen yhteydenottoon erottamalla mielenosoitukset toisistaan mellakkapoliisien muurilla.

Poliisin mukaan ongelmia aiheutui kun muutama rasismia vastustamassa ollut henkilö yritti väkisin päästä Rajat kiinni -mielenosoituksen puolelle ilmeisesti tappeluaikeissa. Myöhemmin Kaisaniemenkadulla mielenosoittajat yrittivät myös pysäyttää kulkuetta seuranneita mellakkapoliiseja, josta seurasi nujakka poliisien ja mielenosoittajien välille.

Poliisi otti kiinni iltapäivän aikana yhteensä kuusi henkilöä. Tapahtumien tiimellyksessä myös kahta poliisiautoa vahingoitettiin ja heiteltiin savuheitteitä.

Sekä Helsingissä että Tampereella Rajat kiinni -mielenosoituksen järjestäjät olivat tehneet ilmoituksen etukäteen poliisille, mutta rasismia vastustanut joukko ei ollut.

Lain mukaan yleisellä paikalla järjestettävästä yleisestä kokouksesta tulee tehdä ilmoitus poliisille vähintään kuusi tuntia ennen kokouksen alkua. ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisista kertoo Ilta-Sanomille, että poliisilla ei ollut kuitenkaan missään vaiheessa aikomusta estää rasismin vastaisen mielenosoituksen toteutumista, vaikka lupia ei ollutkaan.

– Rajat kiinni -mielenosoituksen järjestäjät olivat tehneet ilmoituksen poliisille. Olisimme toivoneet ilmoitusta toiseltakin osapuolelta. Mutta poliisin ei kannata alkaa hajottaa koko mielenilmausta, sillä siinä ammuttaisiin kärpästä tykillä, jos näin pienen rikkomuksen vuoksi kymmeniä ihmisiä alettaisiin ottaa kiinni.

Vastustamme Rasismia mielenosoituksen järjestäjät väittävät puolestaan, että poliisi ei olisi sallinut heidän mielenosoituksensa järjestämistä Narinkkatorilla, joten siksi siitä ei tehty ilmoitusta. He myös kokivat poliisin suosineen Rajat kiinni -mielenosoitusta.

– Poliisit olivat ilmoittaneet etukäteen, että he eivät salli vastamielenosoituksen järjestämistä samalla torilla. Emme suostu siihen, että rasistit saavat vapaasti pitää torikokouksiaan, kun rasismin vastustaminen leimataan ääriliikkeeksi ja poliisit väkivaltaisesti työntävät meidät syrjään, joukko selittää väkivaltaan turvautumista tiedotteessa.

 

Lisää aiheesta: 

Nähdäänkö sama huomenna Helsingissä? – katso kuvat Tampereen mielenosoituksesta2.10.2015 16.01
Mielenosoittajilla äänekäs yhteentörmäys lauantaina – näin poliisi valmistautuu2.10.2015 05.50
Leijonat lätkäfaneille – pelipaidat pois mielenosoituksista24.9.2015 14.33

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu