Puheenaihe

Maahanmuuton kustannukset ovat mysteeri – korkeakoulut kieltäytyivät tutkimasta

RAHA Kaupungeissa ei tiedetä pakolaiskriisin kustannuksia. Helsingin yliopisto ja muitakin korkeakouluja kieltäytyi maahanmuuton kulututkimuksesta.

Irakista saapuneet Karrar Hamid Mtashar ja Sa’ad Jwad Mohammed viettivät aikaa Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaan Jumbon lähistöllä. Miehet kertoivat olevansa helpottuneita päästyään rauhalliseen maahan.

Jari Pietiläinen

Pääkaupunkiseudun kaupungeissa ei ole laskettu tai arvioitu pakolaiskriisin tuomia kustannuksia. Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla ei tiedetä oleskeluluvan saavien uusien kuntalaisten aiheuttamia vuosikuluja.

Espoon maahanmuuttoasioiden päällikön Teemu Haapalehdon mukaan keskimääräisiä kuluja yhtä oleskeluluvan saanutta kohden on mahdoton arvioida.

– Nämä ovat monimutkaisia asioita. Kustannukset riippuvat ihmisen koulutuksesta, iästä, terveydentilasta, kielitaidosta, työllistymismahdollisuuksista, hän listaa.

– Jos oleskeluluvan saanut perusterve aikuinen hyödyntää vuoden aikana vain terveydenhuoltoa, kustannukset voivat jäädä hyvinkin edullisiksi, huomauttaa Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikkö Sari Karisto .

Kyse voisi olla tällöin tuhansista euroista vuodessa. Kariston mukaan vakuuttavia kululaskelmia ei ole tehty – ei kunnallisia eikä valtakunnallisia.

– On vain arvioita eri palveluiden hinnasta. Esimerkiksi vastaanoton järjestäminen maahanmuuttoyksikössä maksoi 1 352 euroa per talous vuonna 2014. Oleskeluluvan saaneen yhteissummaa ei ole laskettu.

Vantaa yritti hankkia maahanmuuton kululaskelmia perussuomalaisten valtuustoaloitteen johdosta, mutta useat korkeakoulut kieltäytyivät tutkimuksen teosta.

– Helsingin yliopiston 15. syyskuuta 2014 lähettämästä vastauksesta käy ilmi, ettei yliopistolla ole riittävää tieteellistä asiantuntemusta, käsitellyssä vastauksessa todetaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksissa on nyt noin 3 720 turvapaikanhakijaa. Viraston uusimman arvion mukaan turvapaikanhakijoita saapuu tänä vuonna Suomeen jopa 50 000. Valtio maksaa heistä aiheutuvat kulut, peruskouluikäisten koulutusta lukuun ottamatta.

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen sanoo, että Vantaalle asettuu näillä näkymin enintään 1 350–1 400 hakijaa.

– Jos valtakunnallinen arvio pitää, heistä noin 40 prosenttia saa oleskeluluvan.

Kaupunki ei ota kantaa siihen, montako uutta kuntalaista Vantaa saa turvapaikanhakijoista. Samaa sanoo Espoon Haapalehto.

Helsinkiin saattaa asettua asumaan tuhansia oleskeluvan saaneita.

– Asuntoasioiden yhteydessä on julkisuudessa puhuttu arviolta 7 500 henkilöstä, Karisto kertoo.

Oleskeluluvan saavien määriä on vaikea arvioida – osin myös siksi, että maahanmuuttovirasto on ehkä tiukentamassa turvapaikkalinjaansa.

Virasto ilmoitti jäädyttävänsä toistaiseksi irakilaisten ja somalialaisten turvapaikanhakijoiden päätökset. Valtaosa Suomeen viime kuukausina saapuneista hakijoista on irakilaisia ja joka kymmenes on Somaliasta.

Pk-seudun turvapaikanhakijat

Helsingin vastaanottokeskukse t

Punavuori n. 200 (+ kirkoissa ym. hätämajoituksissa 200)

Kaarlenkatu n. 250 (+ väliaik. hätämajoituksissa reilut 100)

Kirkkonummi n. 300

Koskela n. 260

Metsälä/Niittylänpolku

n. 100 (+ yht. 460 hätämajoituksissa Laajasalossa ym.)

Vuorilahti 80

Muiden ylläpitämä t

Vantaa n. 1 000 (SPR ja

Luona Oy)

Espoo n. 600 (Luona)

Pitäjänmäki n. 170 (Luona)

Yhteensä n. 3 720

Lähde: Maahanmuuttoviraston tilastot 5.10. Luvut eivät kata kaikkia yksityismajoituksissa asuvia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Uusi raja rikki – turvapaikanhakijoita nyt 20 1426.10.2015 12.23
Turvapaikanhakijoille jo toinen vastaanottokeskus Pitäjänmäkeen6.10.2015 11.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu