Puheenaihe

Pakolaisten tuet voidaan hinnoitella eri tasoille – huippuasiantuntija Ylellä: "Elintasomme laskee"

Professori Martti Koskenniemi arvioi, että pakolaisten tuet voitaisiin Suomessa hinnoitella eri tasoille.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Maailman arvostetuimpiin kansainvälisen oikeuden asiantuntijoihin kuuluva professori Martti Koskenniemi Helsingin yliopistosta sanoo, että Suomi ja muut EU-maat voivat maksaa täältä turvapaikan saaneille ihmisille erilaisia sosiaalitukia kuin omille kansalaisilleen.

Koskenniemi sanoi Ylen Radio1:n Ykkösaamun haastattelussa keskiviikkona, että kansainväliset sopimukset eivät velvoita Suomea maksamaan turvapaikan saaneille ihmisille samanlaista tukea.

– Sopimusten mukaan samassa asemassa olevia ihmisiä pitää kohdella samalla tavoin. Erilaisessa asemassa oleville ihmisille eivät automaattisesti kuulu samat oikeudet. Sopimukset määrittelevät minimistandardin, Koskenniemi sanoi.

Samalla Koskenniemi korosti, että Suomella on muilla EU-mailla on sopimusten sitoma velvollisuus ottaa vastaan turvapaikanhakijoita ja selvittää heidän hakemuksensa. Hän tyrmäsi tiukkasanaisesti vaatimukset Ruotsin vastaisen "rajan sulkemisesta".

– Sellainen on idioottimaista populismia! Koskenniemi jyrähti.

Koskenniemen mukaan nykytilanteen pohjimmainen ongelma on, ettei vuodelta 1951 olevan Geneven pakolaissopimus vastaa nykytodellisuuden asettamiin paineisiin.

Koskenniemi näkee, että nykyisessä pakolaisvirrassa on kyse valtavasta elintasokuilusta pohjoisen ja etelän välillä.

– Etelästä tulee jatkuvasti ihmisvirtoja. Se on isompi ongelma, johon vuoden 1951 sopimus ei vastaa.

Hän allekirjoittaa myös arvion, että seuraava suuri kansainvaellus tulee kohdistumaan Eurooppaan Afrikasta, jonka väestö kasvaa rajusti.

Koskenniemen mukaan Euroopassa joudutaan nyt sopeutumaan siihen, että viime vuosikymmeninä saavutettu elintasoero kapenee. Sen sijaan elintasomme laskee, Koskenniemi sanoi.

Eurooppa joutuu professorin mukaan nyt maksamaan 350 vuotta pitkästä kolonialismista, jossa entiset eurooppalaiset mahtimaat riistivät alusmaitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

”Vastuutonta” – HS: Arvostettu historioitsija syyttää laatumediaa harhaanjohtavasta pakolaisuutisoinnista16.9.2015 08.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu