Puheenaihe

Sexpo-säätiö: Teinien seksiringit eivät ole vaarallisia

Julkisuudessa on viime päivinä kerrottu nuorten seksi-ilmiöstä, jossa yksi tyttö harrastaa seksiä useiden poikien kanssa. Sexpo-säätiön mukaan ilmiö ei ole uusi, vaan erilaiset seksuaaliset kokeilut ovat aina kuuluneet nuorten elämään.

Johanna Erjonsalo

Julkisuudessa on viime päivinä kerrottu nuorten seksi-ilmiöstä, ”seksiringeistä”, joissa on kyse ryhmäseksistä tai siitä, että yksi tyttö harrastaa seksiä usean pojan kanssa.

Nyt asiaan ottaa kantaa Sexpo-säätiö, jonka seksuaalineuvojat Patricia Thesleff ja Anna Kolster kirjoittavat, että nuorten avoimet seksuaaliset suhteet, kaveriseksi ja ryhmäseksi ovat tavallisia seksuaalisuuden ilmiöitä.

– Niissä ei ole mitään uutta tai vaarallista. Jos nuoret ovat kehitystasoltaan yhdenvertaisia, toimivat vapaaehtoisesti sekä osaavat huolehtia ehkäisystä ja suojautumisesta asianmukaisesti, kauhistelulle ei ole syytä, korostavat Thesleff ja Kolster.

Aiemmin MTV haastatteli seksuaaliterapeuttia, joka piti teinien seksirinki-ilmiötä äärimmäisenä ja vahingollisena. Seksuaaliterapeutti Sari Erosen mukaan yhä nuoremmat kokeilevat asioita, joiden kuvittelevat olevan muotia, ja joilla haetaan hyväksyntää.

Sexpon seksuaalineuvojien mukaan erilaisia seksuaalisia identiteettejä ei pidä asettaa paremmuusjärjestykseen, vaan biseksuaalisuus ja avoimet seksisuhteet ovat kaikki hyväksyttäviä seksuaalisen toiminnan muotoja.

– Erilaiset seksikokeilut ja oman seksuaalisen identiteetin etsiminen kuuluvat nuorten seksielämään. Niiden tuomitseminen ja vähätteleminen rikkoo seksuaalikasvattajan ammattietiikan keskeisimpiä lähtökohtia: luvan antamista ja dialogiin pyrkimistä, Thesleff ja Kolster kirjoittavat kannanotossaan.

Heidän mukaansa ammattimainen seksuaalikasvattaja auttaa nuorta tunnistamaan ja asettamaan omat rajansa, mutta antaa nuoren tehdä itse omat päätöksensä seksuaalielämänsä suhteen.

– Kielteinen lähestymistapa aiheuttaa pelkoa ja hämmennystä nuorten vanhemmissa, mikä voi johtaa tarpeettomaan rajoittamiseen ja huoleen. Seksuaalisesti aktiivisten nuorten syyllistäminen puolestaan voi aiheuttaa pitkäkestoisia kielteisiä seurauksia heidän seksuaaliselle hyvinvoinnilleen aina aikuisikään asti, Sexpon asiantuntijat huomauttavat.

Sexpo-säätiö on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö. Säätiö kouluttaa seksuaalikasvattajia sekä ylläpitää nuorten seksuaalineuvontapalveluita, joihin tulee tuhansia yhteydenottoja vuosittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Yksi tyttö, monta poikaa – MTV: Seksuaaliterapeutti varoittaa järkyttävästä teinivillityksestä5.10.2015 13.36
Nettipoliisi Fobba hämmästyi blogikommenteista: ”Kuuluuko seksuaalinen ahdistelu teini-ikään?”20.10.2014 13.30
Kouluterveyskysely: Seksuaalinen väkivalta ja fyysinen uhka yleisiä3.12.2013 16.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu