Makumaailma

Kalakisan raati halusi palkita tämän keittiön

Keittiömestari Ari Ruoho apulaisineen ahkeroi ravintola Nokan keittiössä Katajanokalla.

Erkki Laine

Tätä keittiötä ei johda leipäpappi. Ari Ruoho on on lähiruoan ja lähikalan – erityisesti pyydetyn villikalan ja nk. ”vähempiarvoisten kalojen” – puolestapuhuja. Eikä hän siis vain puhu vaan kattaa Nokan pöydän lähiruoalla modernisti.

Paikka ei ole kaupungin halvin, mutta jos sen hinnat suhteuttaa markkinahintoihin, hintalaatusuhde on hyvä.

Jos torilta saa pahvilautaselle 15 eurolla rasvaista lohimättöä, Nokan juhlavassa ja samaan aikaan kotoisassa salissa pääruoat, kuten paistettu villikala, palsternakka ja piparjuurikastike, maksavat noin kympin enemmän: 26 euroa.

Hyvällä onnella arkilounaalle sattuu Nokan kalakeitto ja se maksaa vain 10 euroa.

Kaikki olivat samaa mieltä siitä, että Helsinkiin mahtuu lisää kalaravintoloita.”

Helsingin Uutisten yhdessä sisarlehtiensä Vantaan Sanomien ja Länsiväylän kanssa järjestämässä lukijaäänestyksessä Nokka oli tasaisessa kärkikuusikossa ja se sai kiitosta muun muassa annoksesta, jonka nimi on rantakalaa ja röstiperunaa sekä tilli-kermaviilikastiketta (16 euroa).

Asiantuntijaraadissa vaikuttivat Helsinki-seuran puheenjohtaja, erikoistutkija Martti Helminen , ruoka- ja oluttoimittaja Mariaana Nelimarkka , Haaga-Helian yliopettaja VA Heikkinen , galleristi ja lähiruokakauppias Eeropekka Rislakki , Actival oy:n toimitusjohtaja Ari Larnemaa ja HU:n päätoimittaja Sakari Nupponen.

Valinta ratkesi äänestyksen jälkeen.

Raatilaisista Heikkinen muistutti, että erityisen hyviä kalaravintoloita löytyy muualtakin kuin Helsingissä, kuten Kaskis Turussa, Villa Säikkärä Ylitorniolla ja Havspaviljongen Kökarissa. Rislakin mielestä lukijaäänestyksen voittaja Silja Happy Lobster oli hyvä bongaus. Se on hyvä muistaa, kun pohditaan helsinkiläisten ja ylipäätään suomalaisten ravintolakokemuksia. Larnemaan mielestä Stadin parhaan kalaravintolana olisi tullut noteerata Savoy, vaikka se ei varsinainen kalaravintola olekaan.

Kaikki olivat samaa mieltä siitä, että Helsinkiin mahtuu lisää kalaravintoloita.

Lukijaäänestyksen yhteydessä järjestettiin vastanneiden kesken arvonta. 50 euron lahjakortit arvottiin Margitha Lindqvistille Helsingistä, Anne Olsenille Espoosta ja Jaana Toppiselle Espoosta.

Juttuun korjattu 14.10. klo 9.30 keittiömestari Ruohon etunimi.

Lukijoiden top 6 kalaravintolat:

1. Silja Linen Happy Lobster

2. Havis, Eteläranta 16

3. Meripaviljonki, Säästöpankinranta 3

4. Fishmarket, Pohjoisesplanadi 17

5. Merimakasiini, Hietalahdenranta 14

6. Ravintola Nokka, Kanavaranta 7

 

Lukijoiden top 6 silakka-annokset:

1. Salve

2. Sea Horse

3. Salutorget

4. Savoy

5. Elite

6. Kosmos

Lisää aiheesta: 

Helsingin parhaat kalaravintolat ja silakka-annokset – näin lukijat valitsivat10.10.2015 06.00
Hyljeksitty vai herrojen herkku: Mistä löytyy tämän kalan paras kokkaaja?1.10.2015 09.42
Tiedätkö missä on Helsingin seudun paras kalapaikka?17.9.2015 13.40
Särkiosaajat ohoi – Tallink Silja kaipaa kalakaveria!2.10.2015 18.00
Iljettääkö? Käy rohkeasti kiinni, haukea voit syödä niin paljon kuin sielu sietää3.10.2015 12.00
Jasper Pääkkönen: Ravintoloiden pitää tehdä vastuullisia valintoja10.1.2015 15.00
Olut virtaa letkuissa Helsingin uusimpaan kalaravintolaan9.4.2015 16.35
Espoolaispariskunnan kokkisota tuottaa uusia herkkuja5.12.2013 14.03
Helsingin paras kasvisruokapaikka on Kalliossa2.3.2015 20.00
Helsingin paras pizzeria löytyy Töölöstä14.2.2015 13.00
Helsingin parhaat pihvit – esikuvat Amerikasta ja Espanjasta13.5.2015 14.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu