Kalakisan raati halusi palkita tämän keittiön

Keittiömestari Ari Ruoho apulaisineen ahkeroi ravintola Nokan keittiössä Katajanokalla.

Erkki Laine

Tätä keittiötä ei johda leipäpappi. Ari Ruoho on on lähiruoan ja lähikalan – erityisesti pyydetyn villikalan ja nk. ”vähempiarvoisten kalojen” – puolestapuhuja. Eikä hän siis vain puhu vaan kattaa Nokan pöydän lähiruoalla modernisti.

Paikka ei ole kaupungin halvin, mutta jos sen hinnat suhteuttaa markkinahintoihin, hintalaatusuhde on hyvä.

Jos torilta saa pahvilautaselle 15 eurolla rasvaista lohimättöä, Nokan juhlavassa ja samaan aikaan kotoisassa salissa pääruoat, kuten paistettu villikala, palsternakka ja piparjuurikastike, maksavat noin kympin enemmän: 26 euroa.

Hyvällä onnella arkilounaalle sattuu Nokan kalakeitto ja se maksaa vain 10 euroa.

Kaikki olivat samaa mieltä siitä, että Helsinkiin mahtuu lisää kalaravintoloita.”

Helsingin Uutisten yhdessä sisarlehtiensä Vantaan Sanomien ja Länsiväylän kanssa järjestämässä lukijaäänestyksessä Nokka oli tasaisessa kärkikuusikossa ja se sai kiitosta muun muassa annoksesta, jonka nimi on rantakalaa ja röstiperunaa sekä tilli-kermaviilikastiketta (16 euroa).

Asiantuntijaraadissa vaikuttivat Helsinki-seuran puheenjohtaja, erikoistutkija Martti Helminen , ruoka- ja oluttoimittaja Mariaana Nelimarkka , Haaga-Helian yliopettaja VA Heikkinen , galleristi ja lähiruokakauppias Eeropekka Rislakki , Actival oy:n toimitusjohtaja Ari Larnemaa ja HU:n päätoimittaja Sakari Nupponen.

Valinta ratkesi äänestyksen jälkeen.

Raatilaisista Heikkinen muistutti, että erityisen hyviä kalaravintoloita löytyy muualtakin kuin Helsingissä, kuten Kaskis Turussa, Villa Säikkärä Ylitorniolla ja Havspaviljongen Kökarissa. Rislakin mielestä lukijaäänestyksen voittaja Silja Happy Lobster oli hyvä bongaus. Se on hyvä muistaa, kun pohditaan helsinkiläisten ja ylipäätään suomalaisten ravintolakokemuksia. Larnemaan mielestä Stadin parhaan kalaravintolana olisi tullut noteerata Savoy, vaikka se ei varsinainen kalaravintola olekaan.

Kaikki olivat samaa mieltä siitä, että Helsinkiin mahtuu lisää kalaravintoloita.

Lukijaäänestyksen yhteydessä järjestettiin vastanneiden kesken arvonta. 50 euron lahjakortit arvottiin Margitha Lindqvistille Helsingistä, Anne Olsenille Espoosta ja Jaana Toppiselle Espoosta.

Juttuun korjattu 14.10. klo 9.30 keittiömestari Ruohon etunimi.

Käyttäjän sakari.nupponen@media.fi kuva
Sakari Nupponen