Puheenaihe

10 000 turvapaikanhakijaa teillä tietämättömillä – IS: ”Emme tiedä keitä he ovat ja mitä he tekevät”

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden jääminen laittomasti maahan voi aiheuttaa turvallisuusuhkia, arvioi poliisi.

Johanna Erjonsalo

Poliisi arvioi, että Kymmenentuhannen Suomessa laittomasti oleskelevan määrä voi mennä rikki jo tänä vuonna, kertoo Ilta-Sanomat.

Rajusti kasvanut pakolaismäärä nostaa poliisin arvion mukaan merkittävästi Suomessa laittomasti oleskelevien joukkoa. Poliisihallituksen mukaan viime vuonna tavattiin Suomessa 3 000 ihmistä, jotka oleskelivat maassa laittomasti. Kaikkia viranomaiset eivät tavoita koskaan.

– Kyllä heitä tulee täällä olemaan varmaan toistakymmentätuhatta. Se ei ole mikään rohkea arvaus, ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin ulkomaalaispoliisista sanoo Ilta-Sanomille.

Wahlman arvioi myös, että suuri määrä laittomasti maassa olevia, voi olla uhka yleiselle turvallisuudelle. Maassa laittomasti oleskelevat ovat pääsääntöisesti heitä, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Jos turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen turvapaikasta, annetaan yleensä samassa yhteydessä käännytyspäätös. Samalla voidaan määrätä 30 päivän aika, jonka kuluessa voi poistua maasta vapaaehtoisesti. Käännytystä ei voida panna täytäntöön ennen kuin päätös käännyttämisestä on lainvoimainen.

Wahlmanin mukaan laittomasti maassa olevilla on erityisen suuri riski kääntyä rikollisuuteen, sillä he eivät ole yhteiskunnan palveluiden piirissä. Ylikomisario kuitenkin muistuttaa, ettei kukaan ole laittomasti maassa silloin, kun hän hakee turvapaikkaa.

Suomeen on tullut tänä syksynä turvapaikanhakijoita erityisesti Ruotsin kautta. Ilta-Sanomat kertoo, että Ruotsin rajapoliisin osastopäällikkö Patrik Engström pitää tilannetta monella tapaa harmillisena.

– Osa tulijoista on sellaisia, joiden todella tulisi hakea turvapaikkaa, mutta syystä tai toisesta he eivät tee niin. On myös mahdollista, että he oleskelevat täällä laittomasti, emmekä tiedä, keitä he ovat ja mitä he tekevät.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu