Puheenaihe

Hämmästys Helsingissä: Turvapaikanhakijat ostavat olutta – kansoittavat Alkoa ja baareja

Olut kiinnostaa myös turvapaikanhakijoita.

Juha Perämäki

Paikallinen Alko, ruokakaupat sekä baarit ovat saaneet uuden asiakasryhmän turvapaikanhakijoista Helsingin Pitäjänmäessä.

Ilmiö kummastuttaa osaa asukkaista. Kaksi asukasta kertoo, että turvapaikanhakijat käyvät monesti paikallisessa Alkossa ostamassa oluita ja muita viinaksia. Heitä näkee myös alueen baareissa.

Tulijat asioivat myös ruokakaupoissa ja ostavat muun muassa olutta ja savukkeita.

Pitäjänmäessä sijaitsee kaksi Luona Oy:n hallinnoimaa vastaanottokeskusta, joissa on yhteensä useita satoja turvapaikanhakijoita. Suurin osa turvapaikanhakijoista on miehiä, mutta Luonan mukaan keskuksissa on myös muutama lapsiperhe.

Asukkaat kertovat, että Pitäjänmäen Alkossa turvapaikanhakijat on huomioitu kassalla olevalla arabiankielisellä kyltillä.

Turvapaikanhakijoiden into alkoholin ostamiseen ei ole sinänsä kummallista. Vaikka joukossa onkin runsaasti islaminuskoisia, joilta alkoholi on kielletty, ovat useat tulijat maallistuneita nuoria miehiä.

Alkosta ei kommentoi turvapaikanhakijoiden ostoksia suoraan, koska viestintäasiantuntija Ilari Cederin mukaan kaikki asiakkaita koskevat tiedot ovat luottamuksellisia.

– Alkossa on myynninvalvontaan liittyvää materiaalia suomeksi, ruotsiksi, saameksi, englanniksi, venäjäksi, kurdiksi ja arabiaksi, koska niille on monikulttuurisemmassa Suomessa aiempaa suurempaa tarvetta. Myymälä voi asiakaskuntansa mukaan päättää esille laitettavat materiaalit, Ceder toteaa yleisellä tasolla.

Turvapaikanhakijoista ja asukkaiden kokemuksista keskustellaan tänään Pitäjänmäen kirkossa kello 18 alkavassa info-tilaisuudessa. Kerromme tilaisuuden sisällöstä uutissivuillamme maanantai-illan aikana

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

650 irakilaismiestä mullisti lähiön arjen – ”Miten voimme yhtään tietää keitä he ovat”19.10.2015 21.17
HU 14.10.2015: Jumbossa asiakkaita kosketellaan ja perään huudellaan ja vihelletään14.10.2015 07.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu