Puheenaihe

650 irakilaismiestä mullisti lähiön arjen – ”Miten voimme yhtään tietää keitä he ovat”

Kirkkoherra Arto Antturi toimi tilaisuuden juontajana.

Toni Tervo


Pitäjänmäkeen avattiin syys-lokakuun vaihteessa kaksi uutta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta.

Keskukset täyttyivät pian nuorista irakilaismiehistä, joita saapui paikalle noin 650. Muutos oli nopea ja huoli asukkaiden keskuudessa heräsi nopeasti. Keitä tulijat ovat? Mitä he haluavat? Olemmeko turvassa? Lisääntyykö rikollisuus?

Ainakin osaan edellä mainituista kysymyksistä haettiin vastauksia maanantai-iltana Pitäjämäen kirkossa pidetyssä asukastilaisuudessa.

Tilaisuuteen oli saapunut kirkkosalin täydeltä väkeä. Paikalla oli asukkaiden ja seurakunnan työntekijöiden lisäksi henkilöitä vastaanottokeskusta pyörittävästä Luona Oy:stä ja poliisista sekä useita paikallisjärjestöjen jäseniä.

Tilaisuuteen oli saapunut myös kaksi turvapaikanhakijaa.

Suurin osa asukkaiden huolista koski turvallisuutta.

– Vastaanottokeskukset perustettiin tänne lähes yhdessä yössä kysymättä asukkailta mitään. Tulijat tulevat Suomen rajan yli ilman papereita vain omaan tarinaansa vedoten. Miten voimme yhtään tietää keitä nämä sota-alueelta tulevat ihmiset ovat, yleisöstä kysyttiin.

Poliisi vakuutti tekevänsä mahdollisimman hyvää selvitystyötä tulijoista.

Toinen huolenaihe koski naisten turvallisuutta. Monet asukkaat ilmaisivat huolensa virikkeitä vaille olevien nuorten miesten aiheuttamasta riskistä ja kertoivat kuulleensa huhuja sekä kertomuksia läheisiltään turvapaikanhakijoiden tekemästä ahdistelusta.

– Olen asunut Pitäjänmäen alueella yli 20 vuotta ja turvallisuustilanne on nyt merkittävästi heikentynyt. Naisten tulee voida liikkua myös yksin, puheenvuoron pitänyt nainen totesi.

Poliisi kehotti pitämään matalan kynnyksen rikosilmoitusten teossa ja antoi myös ohjeita jos hyökkäyksen kohteeksi joutuu.

– Avaimet kädessä hyökkääjää pystyy pelottamaan. Kannattaa pitää myös kovaa ääntä.

Poliisi kuitenkin totesi, että turvapaikanhakijoiden määrän äkillinen kasvu ei ole näkynyt alueen rikostilastoissa.

Muuten rauhallisesti sujuneen tilaisuuden hämmentävin hetki koettiin, kun tilaisuutta kännykkäkameralla jatkuvasti videokuvannutta miestä pyydettiin esittelemään itsensä.

– Minä kuvaan tätä tilaisuutta muistoksi lapsilleni siitä, mitä Suomi oli ennen tätä siirtolaiskatastrofia, mies julisti.

Itse turvapaikanhakijat olivat iloisia Suomeen pääsystä ja totesivat vain haluavansa rauhallisen elämän. Pahimpana ongelmana he pitivät joutilaisuutta.

Useat järjestöt ilmoittivat paikan päällä olevansa valmiita osallistumaan vastaanottokeskuksissa olevien miesten aktivointiin esimerkiksi urheilulla.

Ehkä tilaisuuden suurimmat aplodit kirvoitti lähes 23 vuotta Suomessa asuneen irakilaisen Muayad Namroodin puheenvuoro.

– Pahinta mitä nyt voi tapahtua on, että suomalaiset pysyvät kodeissaan ja laittavat oveen lukkoon samaan aikaan kun turvapaikanhakijat jämähtävät keskuksiin. Jos toisesta ihmisestä haluaa poistaa vaaran, hänen luokseen pitää mennä, kohdella häntä ihmisenä ja sanoa päivää. Ilman sitä on todella iso vaara, että tilanteesta tulee ongelmia, Namrood totesi.

Juttua muokattu 30.10. kello 10.30 Täsmennetty haastateltavan pyynnön mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Irakista paennut sotilaslentäjä ymmärtää suomalaisten pelkoja – ”Näin naisten asema poikkeaa meillä”20.10.2015 11.30
Hämmästys Helsingissä: Turvapaikanhakijat ostavat olutta – kansoittavat Alkoa ja baareja19.10.2015 15.21
10 000 turvapaikanhakijaa teillä tietämättömillä – IS: ”Emme tiedä keitä he ovat ja mitä he tekevät”13.10.2015 19.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu