Puheenaihe

Säilötkö jauhelihaa pakkaseen? KSML: Näin kauan se kestää hyvälaatuisena

Jauheliha säilyy pakastimessa vain muutaman kuukauden. Kokolihan "pakkaskestävyys" on parempi.

Päivi Tuovinen

Pakastamalla voi pienentää kodin ruokalaskua ja helpottaa arjen pyörittämistä. Pakastimeen säilötyt ruuat eivät pysy laadukkaina kuitenkaan ikuisesti, kertoo Keskisuomalainen.

Säilyvyyteen vaikuttaa moni tekijä. Kaikki ruuat tulee pakata tiiviisti pusseihin tai rasioihin.

Jos pakastaa lihaa, kannattaa se pakata erityisen hyvin.

– Ruuat säilyvät pakastimessa parhaiten, kun ne ovat hyvin pakattuja ja kylmäketjusta on huolehdittu, kotitalousopettaja Minttu Virkki Ruokatieto-yhdistyksestä kertoo.

Nyrkkisääntö on, että rasvaiset tuotteet pilaantuvat nopeimmin, sillä rasva härskiintyy myös pakkasessa.

Myös ruuan koostumuksella on merkitystä. Jauheliha säilyy paljon vähemmän aikaa kuin kokoliha. Sen pinta-ala moninkertaistuu jauhettaessa, jolloin myös bakteerit voivat päästä lihaan

KSLM on koonnut suositukset ruokien pakastamisajoille. Löydät ne alla olevasta faktalaatikosta.

Näin kauan ruokia voi säilyttää pakastimessa

Pastöroitu maito/kerma 2 kk

Rahka 2 kk

Juustoraaste 2 kk

Jäätelö 12 kk

Marjat 12–24 kk

Sianliha, broileri 3–6 kk

Naudanliha 6–9 kk

Jauheliha 1–3 kk

Tuore tai savustettu kala 1–2 kk

Leipä 1–3 kk

Kermakakku 3 kk

Pulla 6–12 kk

Kasvikset 10–12 kk

Juuresraaste 3–4 kk

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Voiko jauhelihan paistaa jääkaappikylmänä? Kokit kumosivat vanhan luulon2.9.2015 19.40
Kysely paljasti: Tällainen jauhelihapihvi on suosikki30.7.2015 09.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu