Puheenaihe

Jos näet tämän tuholaisen, ota yhteyttä viranomaisiin – Suomen lehtipuut uhattuna

Tältä näyttää Aasianrunkojäärä.

Salla Hannunen/Evira

Vantaalta on löytynyt kaksi aasianrunkojäärää, joka on vaarallinen kasvintuhooja.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää todennäköisenä, että jäärät ovat kehittyneet kasvavassa suomalaisessa puussa, mikä voi johtaa lehtipuiden hävittämiseen laajalta alueelta. On myös mahdollista, että jäärät ovat tulleet Suomeen esimerkiksi kiinalaisen puupakkausmateriaalin mukana.

Evira on jo käynnistänyt lehtipuiden tarkastuksen löydöspaikan ympäriltä. Ainakin muutama epäilyttävä puu tullaan kaatamaan ja tutkimaan paloittelemalla. Evira ei tässä vaiheessa halua paljastaa mistä päin Vantaata tuholaiset löytyivät

Aasianrunkojäärän suurikokoiset toukat elävät puunrungon sisällä ja syövät runkoon suuria käytäviä. Sen seurauksena oksia kuihtuu ja lopulta koko puu kuolee. Jäärät iskeytyvät eläviin, terveisiin puihin.

– Haastavaksi tarkastuksen ja mahdollisen torjunnan tekee se, että aasianrunkojäärän isäntäkasveja ovat melkein kaikki kotimaiset lehtipuulajit kuten haavat, poppelit, pajut, vaahterat, koivut, pihlajat, lehmukset, jalavat, lepät, omenapuut ja päärynäpuut", sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Evirasta.

Erityisen riskialtista runkojäärän leviämisen kannalta on Kiinasta tuotavan kivitavaran puinen pakkausmateriaali, joista Suomessa on jo keväällä 2015 löydetty kahdesti eläviä aasianrunkojäärän toukkia. Pakkausmateriaalissa kulkeutuneita aasianrunkojääriä on päässyt leviämään luontoon jo ainakin Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa, Ranskassa, Itävallassa, Italiassa ja Englannissa.

Todennäköisimmin aasianrunkojäärä voi löytyä suomalaisesta kasvavasta lehtipuusta teollisuusalueelta tai paikasta, jonka lähistöllä on Kiinasta tuotujen kivierien varastoja. Kivitavaraa varastoidaan usein pitkiäkin aikoja, jolloin jääriä voi tulla ulos puusta ja levitä lehtipuuhun.

– Runkojäärän vioituksista on alkuvaiheessa hyvin vaikea nähdä ulkoisia merkkejä. Metsurit, arboristit ja muut puiden käsittelyyn erikoistuneet henkilöt ovatkin avainasemassa siinä, että mahdolliset jäärät löydetään nopeasti", sanoo Virtanen.

Runkojäärä elää puun sisällä noin kaksi vuotta kestävän toukkavaiheen. Aikuinen jäärä tulee ulos puusta halkaisijaltaan noin 10 millimetrin reiästä. Aikuinen aasianrunkojäärä on 2,5 - 3,5 cm pitkä kovakuoriainen. Sen selässä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Tuntosarvet ovat ruumista pidemmät ja raidalliset.

Mikäli havaitset kivitavaran puisessa pakkausmateriaalissa tai suomalaisessa lehtipuussa toukkakäytäviä, syöntipurua, toukkia tai runkojääriä, ilmoita havainnosta Eviraan osoitteeseen kasviterveys@evira.fi.

Ota löytämäsi jäärä mieluiten elävänä talteen esimerkiksi lasipurkkiin.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu