Kulttuuri

Teloitetun kohtalo nousee muistojen maisemasta

Ompelijatar on elokuva Martta Koskisesta, viimeisestä valtiovallan Suomessa teloittamasta naisesta.

Ville Suhonen/ Illume Oy

Taitava arkistomateriaalien käyttö luo sillan menneeseen Ville Suhosen elokuvassa Ompelijatar , joka dokumentoi Martta Koskisen (1896–1943) elämäntaivalta.

Koskinen oli punakaartilainen ja vallankumouksellinen, joka teloitettiin sodan aikana 1943. Hän oli viimeinen Suomessa teloitettu nainen.

Martta oli jo nuorena tyttönä mukana puna-aatteen levityksessä, ja varhaiset arkistokuvat sijoittuvat vuoden 1918 kansalaissodan näyttämölle.

Koskisen tarinassa on marttyyrin leima. Henkilökohtainen tragedia peilautuu suomalaisen historian laajempaan taustaan. Naisen elämä näyttäytyy osana kiivasta luokkataistelua, jonka keskiöön myös Koskinen ajautuu.

Naisen elämä näyttäytyy osana kiivasta luokkataistelua.”

Kommunistina Koskinen edusti toisenlaista kokemusta ja näkemystä tuon ajan Suomessa. Hertta Kuusinen , Yrjö Leino ja Hella Wuolijoki heijastavat Suhosen teoksessa sitä ideologista menneisyyden perimää, jonka vaikutusten alla Koskinenkin työskenteli ja joutui aktiivisuutensa vuoksi muun muassa kuritushuoneeseen.

Dokumentissa kertojana toimivan Pekka Milonoffin ääni takaa vankan rytmin, johon liittyvät Martan kokemukset Vera Kiiskisen tulkitsemina.

Metsän tarina -dokumentista (2012) muistettavan Suhosen Ompelijatar on esseistinen, muistojen maisemasta nouseva kokonaisuus, jossa lehtileikkeet, valokuvat ja vanhat filminäytteet ovat pääosassa. Musiikilla nostetaan hetkellisiä tunnelmia.

Arkistomateriaali muodostuu dokumentin keskeiseksi audiovisuaaliseksi tehokeinoksi. Ompelijatar elää kadotetun ajan sävyttämien kuvien ehdoilla. Paikoin tuo keino saavuttaa lähes ”kotielokuvamaisia” sävyjä.

Dokumentti on elokuvakokemuksena ennen muuta kuitenkin leikkauksen juhlaa. Tuuli Kuittisen leikkaus ja Pietari Koskisen äänisuunnittelu luovat ajan virtaa mukailevan ilmapiirin.

Tarkkaan rajatut kuvat ja kerronnan yleinen, rauhallinen henki leimaavat lähes hartaasti dokumentin tarinallisuutta.

* * * *

 

Ompelijatar

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ville Suhonen.

Dokumentti.

K 12.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu