Tutkija vastustaa suurmoskeijaa – ”Missä opetetaan vähiten islamia, on myös vähiten jihadisteja”

Konfliktitutkija Alan Salehzadeh kertoo työskentelevänsä tutkijana ja analyytikkona esimerkiksi ajatushautomoille ja kansainvälisille organisaatioille.

Sirkku Aalto

NÄKÖKULMA   Tutkija Alan Salehzadeh pelkää suurmoskeijan kaltaisten vaatimusten koituvan kaikkien muslimien vahingoksi.

Helsinkiin ei pidä rakentaa suurmoskeijaa.

Tätä mieltä on Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh .

Esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoululle työskennellyt Salehzadeh perustelee näkemystään sillä, että islaminusko on hajautunut erilaisiin suuntauksiin eikä yksi suurmoskeija voisi mitenkään palvella kaikkia muslimeja.

Islamin kaksi pääsuuntausta ovat sunnilaisuus ja shiialaisuus, mutta suuntauksia on muitakin.

– Jos annetaan lupa yhden ryhmän suurmoskeijalle, niin myöhemmin on pakko antaa lupa myös toisen ryhmän suurmoskeijalle, iranilaistaustainen Salehzadeh sanoo.

Helsingin suurmoskeijasuunnitelmia on perusteltu sillä, että muslimien määrän kasvusta huolimatta moskeijat joutuvat yhä toimimaan muun muassa kerrostaloissa.

Suurmoskeijan puolustajat ovat vedonneet myös siihen, että se edistäisi muslimien osallisuutta yhteiskuntaan ja ehkäisisi mahdollista radikalisoitumista.

Salehzadeh on eri mieltä. Hänen mukaansa moskeijassa opetettaisiin islamin oppeja, jotka ovat ristiriidassa demokratian periaatteiden kanssa. Näin on esimerkiksi sukupuolten tasa-arvon kohdalla.

– Pienen lapsen aivot imevät tietoa kuin sieni ja hän voi toteuttaa oppeja tulevaisuudessa, Salehzadeh sanoo.

– Siellä, missä opetetaan vähiten islamia on myös vähiten jihadisteja, hän lisää.

Salehzadeh on huolissaan myös siitä, että äänekkäästi suurmoskeijan kaltaisia näkyviä uskonnon merkkejä vaativat voivat lietsoa rasismia kantaväestön ja muslimien kesken.

Mahdollinen rasismi taas koituu kaikkien muslimien vahingoksi, vaikka valtaosa Suomen noin 60 000 muslimista on suojelupoliisin (Supo) mukaan maltillisia.

– Eivät suomalaiset erota maallista ja fundamentalistista muslimia toisistaan. Hekin joutuvat uhreiksi, mikä on todella vaarallista, Salehzadeh sanoo.

Supo tiedotti marraskuussa, että väkivallantekojen uhka Suomessa on kasvanut, sillä maahan on muodostunut väkivaltaisia verkostoja.

Supon mukaan heidän joukossaan on maahanmuuttajia vastaan iskeviä ryhmittymiä, mutta myös turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita, joilla on kytköksiä terrorijärjestöihin.

Mitä Suomen pitäisi tehdä, jotta väkivallantekojen uhka ei toteutuisi?

– Uhkaa voi lisätä, jos Suomella on sotilaita maissa, joissa on islamisteja. Toinen asia on islamisoitumisen estäminen ja maahantulijoiden huolellinen tarkistaminen, Salehzadeh sanoo.

Alan Salehzadehin haastattelu on tehty ja oheinen juttu on kirjoitettu ennen Pariisin viime perjantaisia terrori-iskuja.

Konfliktitutkija

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija, analyytikko, luennoitsija ja bloggaaja.

Työskennellyt aiemmin sisä- ja ulkoministeriössä sekä Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) strategian laitoksella.

Joutui keskelle kohua vuonna 2013, kun MPKK poisti hänen Iran-tutkimuksensa verkkosivuiltaan Iranin suurlähettilään vierailtua laitoksella.

Written by:

Sirkku Aalto

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Imaami väläyttää Ylellä: "Helsinkiin tarvitaan viisi uutta moskeijaa"Punavihreät: Suurmoskeijaa kiirehdittävä Helsinkiin”Ei ilmaistonttia” – SK: Suurmoskeijan rahoituskuviot edelleen epäselvät”Miljoonien eurojen tulonsiirto” – Olli Immonen tyrmää Helsingin suurmoskeijan”Moskeijoissa ääriajattelua ja Helsingissä väkivaltaa” – HS: Suurmoskeija pelottaa shiiamuslimeijaLähi-idän valtio antaa rahaa Helsingin suurmoskeijalle – Yle: rahoitus pakko hakea ulkomailta