Puheenaihe

Netti on vielä monelle seniorille tuntematon

ATK   Verkon kautta ikäihmiset pysyvät paremmin mukana yhteiskunnan kyydissä. Ilmaista opastusta saa vaikka kirjastoista.

Olavi Heikkilä (vas) haluaa saada MTV Katsomon toimimaan läppärillään. Häntä neuvoo Ison Omenan kirjastossa Enterin opastaja Jussi Nisula. Ajan Heikkilä varasi kirjastosta etukäteen.

Klaus Nurmi

Puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta suomalaista ei käytä lainkaan tietotekniikkaa.

Tilanne on pulmallinen, sillä palvelujen siirtyminen yhä enemmän verkkoon vähentää mahdollisuuksia perinteiseen asiointiin. Palvelupisteisiin voi myös olla pitkä matka tai ne ovat avoinna vain rajoitetusti.

65-vuotiaista kaksi kolmesta käyttää tietotekniikkaa, yksi kolmesta ei, selvittää Vanhustyön keskusliiton projektisuunnittelija Tiina Etelämäki .

– 75-vuotiaista tietotekniikkaa käyttää vain kolmannes ja 85-vuotiaista enää muutama prosentti, Etelämäki lisää.

Ikäihmisten saaminen tietotekniikan piiriin on hänestä tärkeää ei vain palveluiden takia, vaan myös siksi, että he pysyisivät yhteiskunnan kyydissä. Verkosta löytyy loputtomasti tietoa, uutisia ja ohjeita vaikka minkälaisiin harrastuksiin ja tekemisiin.

– Kun voi olla mukana, kokee itsensä merkitykselliseksi.

Tietotekniikka ei ole vaikeinta, mitä elämässä opitaan, painottaa Seniorit surffaa -hanketta vetävä Etelämäki. Hanke vie nettiopastuksen mallia paikallisille toimijoille, kuten kirjastoille ja palvelutaloille.

– Paras opas on vertaisopas eli toinen seniori. Opastus menee silloin oikeassa tahdissa.

Omatoimiseen nettiasiointiin perehtyminen on tarpeen siksikin, että moniin palveluihin kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Opastaja ei voi asioida tunnuksin toisen puolesta, vaan siihen tarvitaan virallinen lupa. Se taas voi olla maksullista.

Nettiopastajan ei tarvitse olla it-alan ammattilainen.

– Riittää kun on innostunut tietotekniikasta ja haluaa jakaa tietoaan muille, määrittelee Enter -yhdistyksen toiminnanjohtaja Juulia Andersson .

Enter järjestää maksutonta opastustaan Helsingissä ja lähikunnissa kymmenissä eri toimipisteissä, muun muassa kirjastoissa ja palvelukeskuksissa.

Opastajina toimii noin sata eläkeläistä, mutta Anderssonin mukaan tarvetta on enemmällekin. Luentotyyppiset tietoiskut vetävät 20–200 henkeä ja lisäksi opastajilta saa henkilökohtaista neuvontaa.

– Maailma avartuu netin kautta, varsinkin jos harrastaa jotakin. Myös Skype on monelle ikäihmiselle todella tärkeä, varsinkin jos lapset asuvat ulkomailla.

Kukaan ei pääse tietotekniikkaa pakoon, naurahtaa Enterin opastaja Jussi Nisula , joka neuvoo maanantaisin Ison Omenan kirjastossa.

– Sähköpostin käyttö, ajan varaaminen terveyspalveluista, kuvien siirto ja järjesteleminen, päivitykset, Nisula luettelee yleisimpiä opastuksen aiheita. Aniharva haluaa esimerkiksi Facebookiin.

Nisula hanskaa pc-neuvonnan. Tablettia käyttävät asiakkaat hoitaa toinen opastaja.

Ilmaista neuvontaa

Kun työelämän tietotekniikka jää taakse, jää myös it-tuki. Oman koneen kanssa sormi voi mennä suuhun jo päivitysten kanssa.

Ray rahoittaa Vanhustyön keskusliiton Seniorit surffaa -hanketta, jonka sivuilla oleva opastusmateriaali on vapaasti käytettävissä.

Enterin ilmaiseen neuvontaan varataan aika kirjastosta tai palvelutalosta.

entersenior.fi
vtkl.fi/seniorsurf
ilolla.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Seniorit käyvät yhä ahkerammin festareilla – ”Koskaan en ole tuntenut itseäni liian vanhaksi”29.6.2015 15.53
Seniorit starttaavat 235 kilometrin kävelylle – kolmikon yhteisikä yli 200 vuotta24.5.2015 11.20
Senioriyrittäjän kädenjälki näkyy kaikkialla Suomessa30.11.2014 12.00
Voiko ikäihminen syödä liian vähän? Kyllä – ja näitä riskejä se lisää21.6.2015 20.34
Yksinäisyys kalvaa ikäihmisten arkea29.11.2014 19.00
Ex-merimies kiitää yksinäisten vanhusten avuksi29.3.2015 19.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu