Makumaailma

Valot syttyivät Tuomarinkylän kartanoravintolassa

KARTANO Lounas- ja tilausravintola Dumari on avannut ovensa Tuomarinkylässä. Panimotoiminta käynnistyy myöhemmin.

Ravintoloitsija Mikko Tornivuori on käynnistänyt ravintolatoimintaa Tuomarinkylän kartanossa pikkuhiljaa. 

Arja-Riikka Nikkilä

Kartanossa on taas elämää parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Ravintola Dumari avasi ovensa Helsingin Tuomarinkylässä pari viikkoa sitten.

Kartanon siipirakennuksessa voi syödä lounasta tai käydä kahvilla tiistaista sunnuntaihin kello 11–15.

– Meillä on aina tarjolla keitto sekä kasvis- ja lihavaihtoehto. Lista on pieni, koska haluamme tarjota sesongin tuotteita ja aina tuoretta, kertoo ravintoloitsija Mikko Tornivuori.

Moderni ravintola, joka toimii kartanomiljöössä ."

Lounaslista suunnitellaan pariksi päiväksi eteenpäin, ja ajantasaisin tieto löytyy tällä hetkellä ravintolan Facebook-sivuilta.

Tavoitteena on erottautua muista lounaspaikoista. Kirjoituspäivänä listalta löytyi porkkana-bataatti-inkiväärikeitto, coq au vin ja lämmin kuskussalaatti linssillä, munakoisolla ja kesäkurpitsalla.

– Yhtenä päivänä meillä oli haukifileitä ja ne menivät todella hyvin kaupaksi.

Lounasravintolassa ei ole buffettia, vaan annokset tuodaan keittoa lukuun ottamatta lautasella. Hinnat vaihtelevat kymmenen euron molemmin puolin.

– Emme yritä olla 1700-luvun kievari. Tämä on moderni ravintola, joka toimii kartanomiljöössä.

Ravintoloitsijan tavoitteena on laajentaa aukioloaikoja mahdollisimman pian. Tämä tapahtuu, kun juomavalikoimaa voidaan laajentaa.

Anniskeluoikeuksien myötä ravintolassa on tarkoitus käynnistää kevättalvella myös pienimuotoinen panimotoiminta, käsin tehdyn Cask Alen valmistus.

– Tämä on elävää, pastöroimatonta käsityöolutta. Ihastuin sen makuun, kun opiskelin Englannissa elokuvakäsikirjoittamista.

Tornivuori neuvottelee kaupungin kanssa siitä, voisiko viereisellä pellolla viljellä mallasohraa panimon käyttöön.

Käpylässä asuva media-alan yrittäjä vuokrasi Tuomarinkylän kartanon pää- ja siipirakennuksen kaupungilta syksyllä.

Päärakennuksessa toimi aiemmin kartanomuseo, joka lakkautettiin 2013.

Historiaa huokuvassa rakennuksessa on nyt tilausravintola, jossa on jo pidetty yksityistilaisuuksia, kuten pikkujouluja.

– Yhdet ylioppilasjuhlatkin on tälle syksylle varattu. Jos haluaa varata häitä ensi kesänä viikonlopulle, kannattaa pitää kiirettä.

Päärakennus on vielä toistaiseksi kalustamaton, ja juhlat juhlitaan vuokrakalusteissa.

– Haaveena on käydä hakemassa Ranskasta käyttövintagea huonekaluiksi, suunnittelee Tornivuori.

Tuomarinkylän kartano

Kartano muodostettiin 1700-luvun puolivälissä talonpoikaiskylän paikalle. Sen omisti ensin majuri Magnus Brunow.

Upseerikartano syntyi Viaporin vaikutuksesta.

Sotakamreeri Johannes Weckström osti kartanon 1781 ja rakennutti päärakennuksen.

Kustavilainen päärakennus valmistui 1790, ja piharakennukset ovat peräisin samalta ajalta.

Kauppias Jacob Kavaleffille kartano myytiin 1845.

Helsingin kaupunki on omistanut kartanon vuodesta 1917 lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tuomarinkylän ravintola ja brittipubi innostavat jo – ”Tilat kunnostetaan vanhaa kunnioittaen”29.9.2015 19.20
Tuomarinkylän kartanoon ravintola – käsintehtyä olutta ja lounasta24.9.2015 18.20
Helsinki jyräämässä Tuomarinkylän pellot – harrastajat protestoivat koirakeskuksen siirtoa7.1.2015 10.36
Sisustusliike kaipaa kaveria Tuomarinkylään14.11.2013 12.14
Museo lopettaa – mitä tapahtuu Tuomarinkylän kartanolle?5.11.2013 11.38
Raksamieskin voi lounastaa Stansvikin kartanomiljöössä17.4.2013 09.22
Kartanoravintolan haaste: Tyhjää tai tungosta26.10.2014 08.00
Maalaistytöt tulivat Tuomarinkylän heinätalkoisiin5.7.2013 12.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu