Puheenaihe

Vartiosaareen suunnitellaan 7 000 asukkaan lähiötä – katso kuvat

Havainnekuvassa Vartiosaaren tuleva pääkatu saaren keskellä.

Rosa Aamunkoi ja Jun Yang

Vartiosaareen suunnitellaan kerrostalolähiötä 5 000-7 000 asukkaalle. Pääosa uudisrakentamisesta sijoittuisi Vartiosaaren keskiosiin maastoa myötäileväksi kukkulakaupungiksi, jolloin ranta-alueet voitaisiin pitää virkistyskäytössä. Kulttuurihistoriallisesti arvokasta huvila-aluetta täydennettäisiin maltillisesti pientaloilla asuin- ja palvelukäyttöön.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Vartiosaaren osayleiskaavan ehdotusta tiistaina 24. marraskuuta.

– Rantojen huvilaympäristö, monipuolinen luonto ja meri tekevät Vartiosaaresta ainutlaatuisen asuinalueen, kaupunkisuunnitteluviraston projektipäällikkö Ritva Luoto kertoo.

Vartiosaari yhdistettäisiin Laajasaloon Reposalmen yli rakennettavalla sillalla. Vartiosaaren joukkoliikenne hoidettaisiin raitiovaunuilla, jotka ajaisivat Laajasalon kautta Kruunusiltoja pitkin keskustaan.

Lautakunnan aiemman päätöksen mukaisesti kaava sisältää määräyksen, jonka mukaan kerrostalovaltaista asuinrakentamista ei saa aloittaa ennen kuin raitiovaunuyhteydestä on tehty sitova päätös.

Kaavassa on siltayhteys myös Ramsinsalmen yli Vuosaareen, mikä mahdollistaa raitiotien jatkamisen myöhemmin Vuosaareen asti. Sillan kautta kulkisi myös keskustasta Vuosaareen johtava pyöräilybaana. Autoliikennettä Ramsinsalmen sillalle ei tulisi.

Siltojen rakentaminen toisi Vartiosaaren merelliset virkistysalueet nykyistä paremmin kaikkien kaupunkilaisten käyttöön. Saaren ympäri tehtäisiin luonto- ja huvilakulttuurikohteita hyödyntävä rantareitti, ja rantoja avattaisiin julkiseen käyttöön.

Alueesta on valmistunut erillinen virkistysalue- ja maisemasuunnitelma.

– Virkistyskäytön lisääntyminen edistäisi Vartiosaaren arvokkaiden huviloiden säilymistä. Huviloiden kehittäminen ja remontointi tulee taloudellisesti mahdolliseksi, kun niillä on riittävästi käyttäjiä, Ritva Luoto sanoo.

Vartiosaari on taloudellisesti ja teknisesti otollinen kohde asuntorakentamiselle. Se on lähellä keskustaa ja valmiin kaupunkirakenteen keskellä eikä saaren maaperä edellytä mittavia esirakennustöitä.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksynnän jälkeen kaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot, ja se tulee nähtäville muistutuksia varten. Lausunnot ja muistutukset käsitellään lautakunnassa keväällä 2016, minkä jälkeen ehdotus etenee kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi viimeistään syksyllä 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

”Kun nimi on Ahmed, asuntoa ei saa” – Vartiosaareen muutti asunnottomia nuoria16.6.2015 20.00
Vartiosaaren rakentamissuunnitelma myötätuulessa12.5.2015 18.24
Vartiosaareen 7 000 asukasta kolmeen ”kylään” – Tältä se näyttäisi24.4.2015 16.00
Kruunuvuorenrantaan ja Vartiosaareen sittenkin metro?27.12.2013 13.10
Vihreä poliitikko: Demarit käänsivät takkinsa Vartiosaari-päätöksessä29.11.2013 16.21
Kumpi ”uhrataan” Vartiosaari vai Kivinokka?6.6.2013 15.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu