Puheenaihe

"Jos sosiaaliturvamme on pakolaisille liian antelias, se saattaa olla sitä myös kantasuomalaisille"

Maahanmuuttajien määrän kasvua pidetään jopa erinomaisena mahdollisuutena Suomen taloudelle.

Helsingin Uutiset arkisto

Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mielestä turvapaikkakeskustelu on osoittanut, että monien suomalaisten mielestä sosiaaliturvamme on kerrassaan liian antelias, koska se kuulemma houkuttelee tänne turvapaikanhakijoita ja mahdollistaa maahanmuuttajille mukavan elämän sosiaaliturvan varassa.

Hän piti Hanasaaressa järjestetyssä seminaarissa esitelmän ”Demokrati och den globala ekonomin” (Demokratia ja globaali talous), jonka julkaisi myös blogissaan otsikolla "Toiveiden ja todellisuuden ristiriita – -eli miksi hyvä talouspolitiikka on poliittisesti vaikeaa?

Tämä (maahanmuuttajat soteshoppareina) on tietysti räikeän liioiteltu käsitys sekin – mutta tästä keskustelusta on kuitenkin ehkä vähän pienempi askel sen järkevän kysymyksen kysymiseen, miten sosiaaliturvamme kannustaa töihin. Ja jos sosiaaliturvamme on pakolaisille liian antelias tai passivoiva, se saattaa, kauhistuksen kauhistus, olla sitä myös ihan meille kantasuomalaisille.

Suomessa on Vartiaisen mukaan vanhastaan koettu hankalaksi puhua sosiaaliturvasta ja työttömyysturvasta siinä hengessä, että niitä voidaan tietoisesti käyttää hyväksi.

Olemme ikään kuin eläneet sellaisessa yhteisessä auvoisessa käsityksessä, että sosiaalietuuksien kasvua rajoittaa ensisijaisesti se, miten niihin on varaa yhteisessä kassassa eikä se, millaiset työnteon kannustimet sosiaaliturva luo. Olemme liian pitkään yhteisesti uskotelleet itsellemme, että kyllähän me suomalaiset olemme kaikki niin ahkeria, ettei kukaan tietoisesti käytä sosiaaliturvaa vaan kaikki hakevat koko ajan töitä veren maku suussa.

Hän haluaa olla kansallisen myytin murtaja ja muistuttaa, että taloustieteilijöiden käsitys on toinen.

Taloudelliset kannustimet vaikuttavat työntekoon, vapaa-ajan suosioon ja siihen, millaisia työtarjouksia suostutaan ottamaan vastaan. Työllisyysasteet ovat alhaisia sellaisissa väestöryhmissä, joiden työnteon taloudelliset kannustimet ovat vähäisiä. Erityisesti vähän koulutetut suurten kaupunkien asukkaat sekä kotiäidit hyötyvät työn teosta taloudellisesti varsin vähän, ja tämä näkyy tilastoissa.

Vartiainen ei ole ainoa taloustieteilijä, joka sanoo maahanmuuton nousevan suureen yhteiskunnalliseen rooliin.  Tätä mieltä ovat aiemmin olleet muiden muassa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ja Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.

Maahanmuuttohan on ilman muuta ikääntyvän maan yksi resurssi, jolla työllisyyden kasvua pidetään yllä. Muissa pohjoismaissa se on jo kauan ollut suuremmassa roolissa työllisyys- ja talouskasvun osana, Vartianen muistuttaa.

Hallituksen erityisasiantuntija Antti Pentikäinen sanoo, että Suomessa on nyt korkea aika käydä keskustelu siitä, mitä pakolaismäärien raju kasvu merkitsee hyvinvointivaltiolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Taas yksi finanssipomo suitsuttaa pakolaisten mahdollisuuksia22.10.2015 14.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu