Puheenaihe

Tohtorinhattu ei takaa työpaikkaa – Akateeminen työttömyys kasvoi peräti 150 %

Väite siitä, että koulutus suojaa ihmistä työttömyydeltä, pitää yhä huonommin paikkansa.

Johanna Erjonsalo

Korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut vuodesta 2008 alkaen lähes 2,5-kertaisesti eli noin 150 prosenttia. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreiden tilastojen mukaan lokakuun lopussa työttömänä oli 47 000 korkeakoulutettua.

– Tämä on neljäs vuosi putkeen, kun korkeakoulutettujen työttömyys kasvaa. Työttömyyden kasvu on onneksi hidastunut kahden vuoden takaisesta vajaasta 30 prosentista 12 prosenttiin, kertoo ekonomisti Heikki Taulu.

Korkeakoulutettuja on kuitenkin työttöminä yhä vähemmän kuin muuta työvoimaa. Korkeakoulutettujen työttömyysaste on tällä hetkellä työministeriön luvuin mitattuna noin 6,5 prosenttia, kaikkien yhteensä vähän yli 12.

Erityisen huolestuttavaa on akateemisen pitkäaikaistyöttömyyden raju yleistyminen. Joka kolmas korkeakoulutettu työtön on ollut työttömänä yli vuoden. Vielä seitsemän vuotta sitten kaikista korkeakoulutetuista työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 18 prosenttia.

– Etenkin ikääntyneet työnsä menettäjät sekä tutkijat ovat vaarassa jäädä työttömiksi pidemmäksi aikaa. Työttömistä tutkijoista 40 prosenttia on hakenut töitä yli vuoden, Taulu kertoo.

Akava esittää useita keinoja, joilla työttömyyteen on puututtava nopeasti.

Työllisyyspolitiikkaa on kehitettävä. Muun muassa työllisyyspalveluita on tehostettava siten, että työvoimaa tarvitsevat yritykset ja oikeat työhakijat löytävät toisensa nykyistä helpommin.

Akavan mukaan työpaikkoja etsiessä kannattaa hyödyntää myös yksityisiä palveluntuottajia. Niiden panos ja osaaminen voivat paikata TE-toimistojen resurssipulaa, joka heikentää esimerkiksi korkeakoulutettujen työllistymispalveluita.

Erilaisten organisaatioiden kuten ammattiliittojen uraohjauspalveluiden mahdollisuuksia on hyödynnettävä nykyistä enemmän. Akavan liittojen sekä työ- ja elinkeinoministeriön kumppanuushankkeesta on jo saatu hyviä kokemuksia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu