Puheenaihe

Törkeän pilakuvan kasvoina käytetty turkkilaisnuori: "Vaikka olisin kuinka rikki, en luovuta"

Turkkilaislähtöinen Darun päätti kertoa oman tarinansa, kun nuoren miehen kasvokuvaa käyttävä pilakuva alkoi jälleen levitä sosiaalisessa mediassa.

Kuvakaappaus/Facebook

Sosiaalisessa mediassa levitetyn pilakuvan kasvoina käytetty Darun, 21, on tullut julkisuuteen omalla Facebook-päivityksellään.

Helsingissä asuvan Darunin kasvokuvaa on käytetty pedofiliaan viittaavassa törkeässä pilakuvassa, jota on levitetty eri puolilla nettiä Darunin mukaan jo vuoden ajan. Viime aikoina kuvan levittäminen on alkanut uudestaan ja Darun haluaa päivityksellään kertoa oman tarinansa.

– Olipa kerran pieni poika, joka asui Turkissa köyhissä oltavissa, hän aloittaa, ja kertoo tulleensa Suomeen turvapaikanhakijana 3-vuotiaana.

Darun asui äitinsä kanssa ensin Järvenpäässä, jossa Darun sanoo kohdanneensa kiusaamista jatkuvasti erilaisen ulkonäkönsä takia.

– Hän ei ollut tehnyt kenellekään mitään väärää, silti häntä kiusattiin joka päivä. Nimiteltiin, haukuttiin, hakattiin. Aina koulussa hän joutui ongelmiin koska porukka piti häntä erilaisena, ärsyttävänä kummajaisena. Hän silti meni kouluun ja selviytyi siitä, vaikka hän ei olisi halunnut. Hän peitti tuon kaiken kivun nauramalla sekä pelleilemällä, Darun kuvailee lapsuuttaan.

17-vuotiaana nuorukaisen perhetilanne kotona heikkeni ja hän muutti nuorisokotiin Helsinkiin. Siellä Darun kuvaa saaneensa siivet alleen.

– Hän alkoi uskomaan itseensä voimakkaammin ja jotkin hänen sydämen haavoista alkoivat parantua. Hän alkoi opiskelemaan lähihoitajaksi, nuori mies jatkaa.

Asiat sujuivat jonkin aikaa hyvin, Darun kertoo haaveilleensa muusikon urasta ja päässeensä jopa keikalle Gloriaan vuonna 2014.

Darun oli 20-vuotias ja elämä tuntui viimein sujuvan.

– Mutta sitten tapahtui jotain mikä sai hänet murtumaan, hän tuli jätetyksi. Haha tiedän, kukapa ei olisi tullut, mut silloin tiedätte että se on vaikeeta. Sitten, hetkeä myöhemmin hänestä alettiin puhumaan ns. paskaa, sosiaalisessa mediassa. Hänet haluttiin saada alas, hänen itsevarmuutensa haluttiin saada rikki. Hänestä alettiin tekemään kaikenmaailman kuvia, "lastenkoskija", "pedofiili" jne., kirjoittaa Darun päivityksessään.

– Vanhat haavat aukeni. Hän joutui kestämään joka päivä jälleen kaiken maailman paskaa. Häntä sanottiin pedofiiliksi, haukuttiin, nimiteltiin, tällä kertaa kiusaaminen oli ainoastaan henkistä, mutta se oli pahempaa, Darun jatkaa.

Hän kertoo masentuneensa kiusaamisesta, koska monet ystävät kaikkosivat ja hän pelkäsi, että netissä leviävä materiaali voisi vaikuttaa jopa tulevaan työllistymiseen.

Lopulta kiusaaminen päättyi, mutta Darun kirjoittaa menettäneensä paljon: palon musiikkiin, uskon itseensä ja tulevaisuuteen, ystäviä ja maineensa.

– Poika meni armeijaan. Hän on nyt 21 vuotta. Hän suoritti alokaskauden sekä erikoistumiskauden mutta demonit hänen pään sisällä, sekä sydämessä otti vallan ja lääkäri totesi hänellä vaikean masennuksen. Hän joutui keskeyttämään asepalveluksen, vaikka hän olisi halunnut jäädä.

– Maailma oli saanut sen minkä oli halunnut, hänet loppumaan. Ja jälleen, sosiaalisessa mediassa, hänestä alkaa liikkua "hauskoja kuvia". Aikuiset sekä nuoret ihmiset ympäri Suomea tekevät hänestä jälleen pilkkaa ilman, että hän on tehnyt heille ikinä mitään. Hän on valmistunut lähihoitajaksi, hän on vannonut valalla suojelevansa tätä maata hengellään sodan syttyessä, hän on tehnyt kaikkensa ja miten se hänelle maksetaan takaisin? Nauramalla ja tekemällä pilkkaa, Darun lataa.

Hän kuitenkin päättää kertomuksensa sanomalla, ettei aio luovuttaa, vaikka kohtaisi mitä.

– Te voitte tehdä mitä vaan mulle. Ja olisin kuinka rikki tahansa (--), en tuu ikinä luovuttamaan.

Kirjoituksen kommenteissa Darunia kehotetaan tekemään pilakuvasta ja sen levittämisestä rikosilmoitus, mutta Darun toteaa, että ympäri nettiä levinneelle kuvalle on vaikea tehdä enää mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Helsinkiläiskauppiaan konsti leviää – Facebookissa käräytetään näpistelijöitä30.10.2015 08.56
Jo yli 12 000 tykkäystä - Kiusattu tyttökiekkoilija kokoaa omaa joukkuetta Facebookissa27.10.2015 21.09
Somessa leviää nyt todella rajua tekstiä pakolaisista – Supo: Viharikosten uhka kohonnut3.11.2015 14.12
Tällä koiralla on lähes 10 000 seuraajaa Facebookissa – ja se saapuu Helsinkiin lauantaina23.9.2015 20.30
Katri Sorsa: Nettikiusaajat tulivat jo ovelle, rattaamme hajotettiin26.10.2015 14.44
Pitäisikö vihapuheeseen puuttua kieltämällä anonyymi keskustelu? Näin tutkija vastaa12.5.2015 20.40
Jouduitko bännätyksi somessa? Taustalla voi olla nettikiusaaminen25.12.2014 15.45
Raaka kiusaaminen pilasi monta vuotta Ronin elämästä14.3.2014 10.58
Puolison Fb-vakoilu pahempi kuin lapsen pahoinpitely – HS: Näitä rikoksia katsotaan läpi sormien3.8.2015 09.41
Facebook auttoi epätoivoista äitiä – 13-vuotias oli kateissa kuukauden29.9.2015 05.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu