Ruokapalvelu Wolt vastaa palkkakohuun – lähettien palkkoihin muutoksia

Wolt korottaa muun muassa lähettiensä viikonloppukorvauksia.

Johanna Erjonsalo

Ruokapalvelu Wolt on ottanut kantaa syksyllä sen ympärillä käytyyn palkkakohuun.

Woltin kerrottiin muun muassa maksaneen viiveellä rästiin jääneitä sunnuntailisiä ja työnantajamaksuja. Myös läheteille maksettuja palkkoja kritisoitiin alhaisiksi. Yrityksen toimitusjohtaja Miki Kuusi pahoitteli lipsahdusta tuolloin Helsingin Uutisten haastattelussa ja totesi, että yritys miettii jatkossa muutoksia palkkaukseen.

Wolt on nyt päättänyt korottaa viikonloppukorvauksia, kaksinkertaistaa palkkioiden maksutiheyden ja panostaa joustavuuteen vuoroissa.

Viikonloppukorvaus aikaistuu astumaan voimaan jo perjantaiaamusta lähtien. Lisäksi palkkioita aletaan lähettien toiveesta tilittää tuplasti aiempaa useammin eli kahdesti kuussa.

– Uudessa mallissa pääsee viikonloppuisin noin 14–17 euron tuntipalkkiolle, Woltin operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen kertoo.

– Meiltä voi saada esimerkiksi perjantaina 15 euroa tunnissa palkkiona, kun taas vaikkapa ravintolatyössä korvaus tunnilta voisi olla 10–11 euroa palkkana. Työt ja mallit ovat erilaisia, mutta karkeasti samansuuntaisissa suuruusluokissa mennään. Keskimääräinen tuntikorvaus on meillä 12,9 euroa.

Wolt on kasvanut räjähdysmäisesti perustamisensa jälkeen. Ruokapalvelun avulla käyttäjä voi tilata kännykän avulla ruokaa ravintoloista. Yritys sai taannoin miljoonien rahoituksen ja harkitsee laajentumista ulkomaille sekä Helsingin ulkopuolelle.

Woltilla työskentelee lähettejä sekä työsuhteessa että niin sanotulla palkkiomallilla. Jatkossa mukaan tulevat lähetit on tarkoitus työllistää juuri palkkiomallilla.

– Lähetin homma on puolestaan lähtökohtaisesti keikkatyötä. Sitä tekee tyypillisesti parikymppinen opiskelija 10–15 tuntia viikossa. Suuri osa läheteistä on keskusteluissa korostanut, että tärkeintä on mahdollistaa opiskeluiden tai muun työn ohella joustava, esimerkiksi 500 euron lisätulo kuukaudessa, Mykkänen arvioi.

Keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa palkkiomallia on arvosteltu siitä, että se siirtää vastuuta eläke- ja työnantajamaksuista. Wolt vakuuttaa opastavansa lähettejä palkkamallin sudenkuopista.

– Tämä on todella tärkeä asia pitää esillä. Juuri siksi olemme puhuneet asiasta perinpohjaisesti lähettien kanssa. Että ymmärräthän varmasti, että esimerkiksi ennakonpidätykset valtiolle hoidamme me, kun taas nämä ja nämä maksut tämän ja tämän tulorajan jälkeen jäävät omalle vastuulle, Mykkänen kertoo.

– Tällaiset asiat eivät ole itsestään selviä varsinkaan työelämäänsä aloittavalle nuorelle. Keskustelujen jälkeen uskon, että ymmärrys on hyvä kaikilla osapuolilla. Moni on kiittänyt, kun asiat on selitetty avoimesti, ymmärrettävästi ja kaunistelematta.

Käyttäjän Toni Tervo kuva
Toni Tervo