Puheenaihe

Puhuiko Stubb pötyä eduskunnalle? Tutkija: Siltä se näyttää

Stubb joutui viikonloppuna kovan kritiikin kohteeksi, kun selvisi, että hän oli antanut täysin väärää tietoa kiistellystä pörssisijoitusten hallintarekisteristä. 

Johanna Erjonsalo

Eduskunnassa kovan höykytyksen kohteeksi joutunut valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ei menetä ministerin paikkaansa, vaikka onkin ilmeistä, että ministeri puhui pötyä eduskunnalle kiistellystä pörssisijoituksia koskevasta hallintarekisteriesityksestä.

Näin arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta. Railon mukaan Stubbin asema on turvattu niin kauan kuin hänellä on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps.) luottamus. 

Oppositiopuolueilla ei taas ole mahdollisuuksia horjuttaa valtiovarainministeriä, koska hallituksella on vankka enemmistö eduskunnassa, Railo katsoo.

Stubb joutui viikonloppuna kovan kritiikin kohteeksi, kun selvisi, että hän oli antanut täysin väärää tietoa kiistellystä pörssisijoitusten hallintarekisteristä. 

Stubb väitti eduskuntakeskustelussa, että 90 prosenttia hallintarekisteristä saaduista lausunnoista oli myönteisiä. 

Stubb joutui perääntymään väitteissään viikonloppuna Helsingin Sanomien kerrottua, että myönteisiä lausuntoja olleen vain 10 prosenttia. Tällöin hän sai kimppuunsa opposition johtohahmot.

Maanantaina Stubb kiirehti selittämään, että virheellinen lausunto oli yksinomaan hänen oma vahinkonsa.

– En missään nimessä halunnut tahallisesti johtaa tässä kysymyksessä ketään harhaan, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa Tampereella.

Stubbin toimintaa verrattu muun muassa Anneli Jäätteenmäkeen (kesk.) ja Ilkka Kanervaan (kok.) jotka joutuivat eroamaan kohujen saattelemana.

Vaikka Stubb näyttääkin pääsevän kuin koira veräjästä, Railon mukaan on toivottavaa, että sotkulla olisi poliittisia seuraamuksia.

Ainakin hallintarekisterin tulevaisuus on nyt epävarma. Stubb sanoi maanantaina, että hallituksen ajama hanke saattaa tyssätä.

Pitäisikö Stubb erottaa?

Kyllä
96% (5074 ääntä)
Ei
5% (246 ääntä)
Ääniä yhteensä: 5293

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu