Stubb teki johtopäätökset: Kohuttu hallintarekisteri kaatuu – "En ole harkinnut eroa"

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan kohuttu hallintarekisteri kaatuu.

Klaus Nurmi

Kiistanalainen esitys hallintarekisteristä vedetään pois valmistelusta, sanoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tiistaina.

Valtiovarainministeriö valmistelee asian uudelleen, ja arvopaperiasetusta viedään eteenpäin ilman kohuttua hallintarekisteriä.

Hallintarekisteri ja valtiovarainministerin kommentointi uudistuksen tiimoilta on nostannut kohun, joka on keikuttanut jo Stubbin asemaa ministerinä.

Stubbin on katsottu valehdelleen eduskunnalle kertoessaan hallintarekisteriesityksen saamista kielteisistä viranomaislausunnoista. Kriitikoiden mukaan hallintarekisteri toisi uusia mahdollisia omaisuuserien piilottamiseksi ulkomaille ja voisi lisätä talousrikollisuutta.

Stubb kielsi tiistaina valehdelleensa eduskunnassa. Hän toisti, että epäselvyydet ovat seurausta hänen henkilökohtaisesta virheestään, joka syntyi eduskunnassa "debatin tuoksinassa".

Stubb kieltää valehdelleensa eduskunnalle."

Ministeri ei lähtenyt selittämään, miltä pohjalta hän sanoi, että 90 prosenttia hallintarekisteristä tulleista lausunnoista oli myönteisiä. Oikea luku oli 10 prosenttia.

Stubb kommentoi myös oppositiosta esitettyjä vaatimuksia hänen erottamisestaan. Stubbin mukaan hänen asemansa hallituksessa on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja varapääministeri Timo Soinin (ps.) käsissä.

 Hän kielsi harkinneensa kuitenkaan missään vaiheessa eroa.

- En, oli ministerin vastaus erokysymykseen.

Stubbin mukaan nykyinen hallitus tuskin yrittää tuoda esitystä hallintarekisteristä uudelleen eduskuntaan.

Lue miten eduskuntatutkija kommentoi Stubbin asemaa.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa