Puheenaihe

Kansanedustaja kehitti ”tukanleikkuuindeksin” – keskituloisen asema romahtanut

Kansanedustaja Markku Eestilä on huolissaan keskituloisten asemasta.

Kansanedustaja Markku Eestilä (kok) pohtii blogissaan keskituloisen kuluttajan aseman romahtamista.

Hänen mukaansa Tavaroiden ja palvelujen hintasuhteet ovat muuttuneet vuosikymmenien saatossa merkittävästi. Hän havainnollistaa muutosta itse kehittämällään "tukanleikkuu-indeksillä".

– Neljä vuosikymmentä sitten keskivertokuluttaja pystyi ostamaan nettopalkallaan 160 tukanleikkuuta (mies). Nyt nettopalkalla pystyy ostamaan enää 65 tukanleikkuuta. Muutos on ollut hiipivä, mutta järkyttävän suuri, Eestilä kirjoittaa.

Kansanedustaja huomio myös, että samaan aikaan autot ja elektroniikka on suhteellisesti halventunut. Hän toteaa, että syynä muutokselle on kallis suomalainen työ.

– Mitä on tapahtunut? Sitä on tapahtunut, että tavaroiden valmistus on siirtynyt halvemman kustannustason Aasiaan. Sinne on siirtynyt myös työ, koska se on siellä halpaa. Meidän on siis edullisempaa ostaa muualla valmistettuja tavaroita, jotka on jopa ohjelmoitu kestämään lyhyen aikaa, kuin korjata tavaroita kalliilla suomalaisella työllä.

– Kun tavarat ovat halpoja ja työ kallista, kohdentuu se kansalaisten ostovoima, joka korkean verotuksen jäljiltä on käytettävissä, tavaroihin palvelujen ostamisen sijaan. Työllisyyden näkökulmasta katsottuna tavaroiden ja työn hinnoittelu pitäisi kääntää päälaelleen, jotta ihmisten palvelu ajaisi materian tavoittelun ohi. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta sinne päin käänne pitäisi tehdä.

Eestilän mukaan kalliit palvelut ovat luoneet kannustinongelmia keskituloisille, jotka eivät tahdo selviytyä palkallaan asumiskuluista ja muista korkeista kustannuksista. Seurauksena on kansanedustajan mukaan paheneva työttömyys, joka nostaa asumistuen ja toimeentulotuen tarvetta, joka on rahoitettava kiristyvän verotuksen kautta.

– Kierre on valmis. Kaikki voivat pahoin sekä henkisesti että fyysisesti.

– Nämä rakenteelliset vinoutumat ovat syntyneet pikkuhiljaa useamman vuosikymmenen aikana. Sen vuoksi niitä ei ole helppo korjata, varsinkaan ilmapiirissä, jossa ei ole aikaa eikä ehkä haluakaan pohtia asioiden syntymekanismeja perin pohjin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu