Puheenaihe

”Kuolen tänne henkisesti” – Viestimet: Irakilaisilla ristiriitaiset tunnelmat paluusta kotimaahan

Moni irakilainen turvapaikanhakija haluaa jo palata takaisin kotimaahansa. - Kuvassa vastaanottokeskus Vantaan Veromiehessä.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Osa turvapaikanhakijoista on pettynyt Suomeen ja he harkitsevat vakavasti palaavansa takaisin kotimaihinsa. Irakilaisilla on kuitenkin ristiriitaisia ajatuksia paluusta, kertovat Helsingin Sanomat ja Yle.

Esimerkiksi Espoossa Otaniemen vastaanottokeskuksessa asunut irakilainen Tareq Thajeel Ajaj on jo perunut turvapaikkahakemuksensa, sillä hän on kyllästynyt suomalaiseen ruokaan ja toimettomuuteen vastaanottokeskuksessa. Suomessa Ajaj on ollut nelisen kuukautta.

– Olisin valmis lähtemään takaisin kotiin jo huomenna. En tiedä miten minun Irakissa käy, mutta täällä minä kuolen henkisesti, hän tunnustaa.

International Organization for Migration -järjestön Helsingin toimistosta arvioidaan, että yhä useampi irakilainen peruuttaa nyt turvapaikkahakemuksensa itse.

IOM:n mukaan irakilaisia ajaa pois Suomesta huoli Irakiin jääneistä sukulaisista ja hidas turvapaikkahakemusten käsittely Suomessa.

Moni turvapaikanhakija on myös ahdistunut ajatuksesta palata kotimaahansa. Yksi heistä on irakilainen Mohammed Yaseen, joka pakeni maasta Isis-liikkeen vallattua Tikritin. Keväällä shiiat valtasivat kaupungin.

– Minut tapetaan, jos palaan sinne, Yaseen sanoo.

Hän ei aio palata, vaikka turvapaikkaa ei Suomesta myönnettäisi.

Vantaalla Ilmailutien vastaanottoyksikössä uutinen Suomen hallituksen tiukentuneista maahanmuuttolinjauksista otettiin huolissaan vastaan. Samalla asukkaille kerrottiin, että yksikön toiminta loppuu lähiviikkoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu