Puheenaihe

"Suomeksi sanottuna pa**a tauti" – HS: Lääkäri varoittaa sähkötupakasta

Tutkijat arvioivat, että sähkötupakan makuaineet voivat aiheuttaa muun muassa popcornkeuhkoksi kutsuttua sairautta.

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Sähkötupakan makeat makuaineet ovat osoittautuneet luultua vaarallisemmiksi. Tuoreimpien tutkimusten mukaan ne voivat altistaa vakavalle keuhkosairaudelle, jota kutsutaan kansan keskuudessa popcornkeuhkoksi. Tutkimuksesta kertoo ensin Helsingin Sanomat.

Harvardin yliopiston tutkijat arvioivat, että 75 prosenttia testatuista nesteistä sisälsi diasetyyliä, joka on hengitettynä yhdistetty keuhkosairauteen. Popcornkeuhko-nimitys syntyi yli kymmenen vuotta sitten, kun sairautta löydettiin mikropopcornien voiaromeita hengittäneiltä elintarviketyöläisiltä.

Porvoon sairaalan keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Ekroos muistuttaa, että sairaus aiheuttaa keuhkoille peruuttamattomia muutoksia.

–  Me lääkärit kutsumme sitä obliteroivaksi bronkioliittiksi, mutta suomeksi sitä voisi kutsua myös paskaksi taudiksi, Ekroos kertoo.

Sairaus tuhoaa keuhkojen pinnan ja arpeuttaa sen kudoksia. Sairaus aiheuttaa muun maussa hengenahdistusta ja kuivaa yskää.

Popcornkeuhkoon ei ole varsinaista parannuskeinoa, vaan joissain tapauksissa potilas on joutunut keuhkojensiirtoon.

 Eihän kukaan jatka sähkötupakan käyttöä, kun henki vinkuu ja pihisee, eikä jaksa kävellä viittä metriä pidempään hengästymättä. Kyllä viimein silloin ymmärtää, että jokin on vialla”, Ekroos arvioi.

 

Poltatko sähkötupakkaa?

En
67% (1812 ääntä)
Kyllä
35% (946 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2712

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat