Kulttuuri

Anandah ja Silvia Kononen tanssivat äidin ja tyttären roolit joulun klassikkobaletissa

Anadah ja Silvia Kononen ovat äiti ja tytär, mutta välillä myös työtovereita.

Päivi Tuovinen

Silvia Kononen,14, sai balettitartunnan jo ennen syntymäänsä, kun hänen äitinsä, balettitanssija Anandah Kononen esiintyi Kansallisoopperan lavalla vielä kuukautta ennen tyttären syntymää.

Tulevan äidin ei kuitenkaan tarvinnut tanssia, vaan hän sai kävellä sulavasti ja ylväästi yhtenä Prinsessa Ruususen hovinaisista.

Pari vuotta myöhemmin pikku-Silvia oli äitinsä sylissä, kun hän katseli verhon takana Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas -baletin kenraaliharjoituksia.

– Alkoi itkettää, kun näin Silvian omassa kenraaliharjoituksessaan nyt 14-vuotiaana pikku-Klaaran roolissa ja muistin, kuinka häntä silloin pienenä pidin sylissäni, äiti tunnustaa hymyillen.

Balettitanssijan työ on elämäntapa.”

Baletin isopäisistä hiiristä ei siis jäänyt ikäviä muistoja, koska Silvia haluaa balettitanssijan ammattiin äitinsä ja isänsä, nyt jo eläköityneen Valeri Konosen tavoin.

Vanhemmat ovat kertoneet kaunistelematta, mitä balettitanssijan työ vaatii, mutta Silvia ei halua perääntyä.

– Balettitanssijan työ on elämäntapa ja vaatii valtavasti fyysistä työtä, pitkää pinnaa ja henkistä vahvuuttaa, Anandah Kononen kiteyttää.

Vanhemmat yrittivät ohjata pientä tytärtään muun liikunnan pariin ja Silvia harrastikin rytmistä voimistelua Suomalaisessa voimisteluseurassa useamman vuoden. Mutta minkäs teet, kun baletti vain veti kuin magneetti.

Silvia opiskelee nyt Sotungin yläasteen ohella Balettioppilaitoksen nuorisoasteella. Sen jälkeen hän pyrkii opiskelemaan balettitanssijan ammattitutkintoa kolmivuotiseen koulutukseen.

Vanhemmat tukevat häntä täysillä unelman saavuttamisessa.

– En tyrkytä neuvoja. Silvia kysyy, kun hän niitä tarvitsee, äiti toteaa.

Kaikki koulukaverit eivät ymmärrä, että en lintsaa, vaan teen tätä saadakseni haluamani ammatin.”

Balettikoulun käyminen tarkoittaa, että Silvia matkustaa normaalin koulupäivän jälkeen Vantaalta Kansallisoopperaan opiskelemaan. Viikon ainoa vapaapäivä on sunnuntai. Tänä syksynä hän on myös esiintynyt baletin lapsirooleissa, mikä vaatii kokopäiväistä läsnäoloa oopperassa.

– Kaikki koulukaverit eivät ymmärrä, että en lintsaa koulusta, vaan teen tätä saadakseni haluamani ammatin, Silvia Kononen kertoo.

Anandah Kononen on tanssinut useana vuonna Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas -baletin eri versioissa ja rooleissa, sillä esitys kuuluu Kansallisbaletin joulun ajan klassikoihin.

Tänä vuonna yksi näytöksistä jää mieleen erityisenä, sillä Anandah ja Silvia tanssivat 9. joulukuuta äidin ja tyttären (pikku-Klaaran) roolit.

He ovat olleet aiemminkin samaan aikaan näyttämöllä. Äidin ja tyttären rooleissa heidät nähtiin myös Lumikuningattaressa.

Anandah sanoo, että näyttämöllä hän ei ajattele olevansa Silvian äiti. Mutta kun hän näkee katsomossa tyttärensä tanssivan, siinä käy kuten muillekin vanhemmille: hän herkistyy.

Anandah Kononen jää eläkkeelle ensi keväänä. Balettitanssijan eläkeikä on 44 vuotta.

Hän jatkaa kuitenkin free lance -koreografina ja hänen töitään tullaan näkemään myös Kansallisoopperassa.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas Kansallisoopperassa 21.12. asti.

Lisää aiheesta: 

Ensimmäinen muumibaletti saa lapsiperheet liikkeelle28.1.2015 14.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu